sy-logo-topleft
Yrittäjien aluejärjestösivustot:
Jäsensivut
4.9.2012

Suomalaisilla valimoilla yllättäen kilpailuvaltti

Yksi globalisaation vaikutuksista kärsivistä toimialoista on valimoteollisuus, joka häviää kansainvälisille kilpailijoilleen erityisesti hinnassa. VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimus osoittaa, että suomalaiset valimot voivat kuitenkin menestyä kovenevassa kilpailussa.

VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan suomalaisilla valimoilla on edellytyksiä menestyä kansainvälisessä kilpailussa, vaikka työn hinta on Suomessa halpatyömaita korkeampi. Valujen käyttäjät arvostavat nimittäin laatua ja toimitusvarmuutta jopa enemmän kuin halpaa hintaa.

Jotta osaaminen säilyisi Suomessa, suunnittelijoiden, ostajien ja päätöksentekijöiden on tunnettava valamisen mahdollisuudet ja vaatimukset. Parhaiten tämä toteutuu silloin, kun valmistus säilyy kotimaassa suunnittelun lähellä.

Tuotannon siirtäminen halpatyömaihin ei myöskään ole riskitöntä. Usein se on pitkä prosessi, esimerkiksi massavalmistuksen aloittaminen Kiinassa voi kestää kaksi vuotta.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten valimoiden on tiivistettävä yhteistyötä sekä keskenään että asiakaskonepajojen kanssa luodakseen kilpailuetua ulkomaisiin toimittajiin. Kotimaassa on mahdollista hyödyntää kommunikoinnin helppoutta, yhteistä toimintakulttuuria, lyhyitä välimatkoja ja valimoiden joustavuutta.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 

 

Ratkaisuja

Suomen Yrittäjät, Mannerheimintie 76 A, PL 999, 00101 HELSINKI, puhelin 09 229 221, toimisto@yrittajat.fi