31.5.2016 klo 11:48
Tiedote

Kaksi mielipidettä paikallisesta sopimisesta – kuuntele perustelut

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto istahtivat alas ja keskustelivat rauhassa järjestöjen erilaisista paikallisen sopimisen tulkinnoista. Puolen tunnin keskustelussa tulee hyvin esiin sekä yrittäjien että työntekijäjärjestön näkökulmat.

Mikael Pentikäinen korosti keskustelussa, että yrityksessä tiedetään parhaiten, miten yritystä ja sen asioita pitää kehittää, miten kilpailuun pitää sopeutua ja miten kilpailussa voi pärjätä. Tieto liikevaihdon kehityksestä saattaa ulottua vain muutaman viikon päähän. Siksi yrittäjän ja työntekijöiden pitää pystyä sopimaan asioista nopeasti työpaikalla, kakkien työntekijöiden kesken. Sopimisen edellytykset ovat hyvät, kun yrittäjä tekee samaa työtä kuin työntekijänsä ja tuntee porukan. Pentikäisen mukaan sopimismahdollisuuksissa ei saa syrjiä yrityksiä, jotka ei järjestäytyneitä eikä niitä työntekijöitä, jotka eivät kuulu ammattiliittoon. Hän muistutti, että pienyrittäjä on usein neuvottelussa heikompi osapuoli, kun vastassa vahva ammattiliitto.

– Olen toiveikas, koska tutkitusti pienillä työpaikoilla vahvin luottamus, Pentikäinen sanoi.

– Haluamme tukea ja auttaa jäsenyrityksissä mahdollisimman hyvään ja tasapuoliseen sopimiseen työpaikoille, jotta voidaan turvata työpaikat.