sy-logo-topleft
Yrittäjien aluejärjestösivustot:
Jäsensivut

YBT / Ylitornion Betonituote Oy vuoden yritys Länsipohjassa


Ylitornion Betonituote Oy perustettiin pahimman laman aikaan 1992 ja tuotannollinen toiminta aloitettiin 1993. Yrityksen perustivat Erkki Alapuranen poikiensa Juhan, Reijon ja Mikan kanssa. Perustan alan tietoudelle toi Erkki isän vuonna 1958 perustama Ylitornion Sementtivalimo, joka toimii edelleen ja toimittaa maatalouselementtejä ja kunnallisteknisiä betonituotteita. Ylitornion Betonituote Oy:n perustamisvaiheisiin vaikutti myös silloinen Ylitornion kunnanjohtaja Tuomo Karjalainen, jonka soitto Juhalle nopeutti hänen paluutaan opiskelun ja vieraan palveluksessa olon jälkeen kotikonnuilleen yrittämään. Betonialan osaaminen, perheen rahoitus ja KTM:n tuki olivat sellainen yhdistelmä, josta Ylitornion Betonituote Oy sitten syntyi. Terve rahoitusrakenne ja osaaminen ovatkin pitäneet yrityksen talouden hyvässä kunnossa ja yritys on luokiteltu jo viiden vuoden ajan korkeimpaan AAA –luokitukseen. Kauppalehden maakuntien menestyjissä yritys on ollut kahtena vuotena Lapin läänin parhaiten menestynyt yritys.

Perheyrityksen hallituksen puheenjohtajana toimii Erkki Alapuranen, toimitusjohtajana Juha Alapuranen, teknisenä johtajana Reijo Alapuranen, talousjohtajana Juhan vaimo Sari Alapuranen, sekä toisten veljesten mukaan ”ATK-nerona” Oulun Yliopistossa vielä tietotekniikkaa opiskeleva, mutta yrityksen toiminnassa ja Lapin TE-keskuksen hallitun kasvun ohjelmassa mukana oleva Mika Alapuranen.

Maailman parhaat työntekijät takaavat laadun

Avainasemassa yritysten kehittämisessä ja menestymisessä ovat hyvät ja sitoutuneet työntekijät. YBT työllistää tällä hetkellä 30 henkilöä sekä lukuisia alihankkijoita. Koska ammattitaitoista työvoimaa ei saa on se koulutettava. Koulutus tehdään yhteistyössä Ylitornion työvoimatoimiston, kunnan ja Länsi-Lapin ammatti-instituutin kanssa. Kaikilla elementin valmistajilla on ammattipassi, mikä takaa laadukkaan tuotannon ja tuotteet. Yritys onkin alusta asti kulunut betonituoteteollisuuden laadunvalvonnan piiriin. Suomen Sertifiointi Oy:n laadunvalvonta kattaa koko yrityksen tuotannon valmisbetonista suurimpiin elementteihin. Yrityksellä on lisäksi ISO 9002 mukainen laatujärjestelmä, joka ohjaa tehtaan tuotantoa, mm. jokaisesta tehtaassa valmistetusta elementistä tehdään mittauspöytäkirja. Mottona on, että kaikki työntekijät ovat laatutietoisia ja laatu tehdään tekemällä ei valvonnalla.

Markkinat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa

Yritys on toimittanut kymmenen vuoden aikana elementit 600 kohteeseen. Ylitorniolta on toimitettu yhteensä 5000 rekkakuormaa elementtejä. Ruotsiin menee noin 20 % tuotannosta, Norjaan noin 10 %. YBT on valmistanut , kuljettanut ja asentanut kymmenen vuoden aikana elementtejä ja valmisbetonia yhteensä 25 miljoonan euron liikevaihdon edestä. Neljä omaa betoniautoa kuljettaa vuodessa 6000 kuutiota valmisbetonia, jonka osuus liikevaihdosta on nykyään noin 10 %. Elementti- ja palkkituotantoon menee suunnilleen saman verran betonia. Viime aikoina betonialan suhdanteet ovat hiivuttaneet yrityksen liikevaihtoa siten, että tämän vuoden ennakoitu liikevaihto on noin 0,5 MEUR pienempi kuin esim. vuoden 2001 liikevaihto, joka oli 3,6 MEUR. Kiristyvään kilpailuun vastataan tehokkuudella ja tuotekehittelyllä.

Tälläkin hetkellä tuotannossa on elementtejä kaikkiin kyseisiin pohjoismaihin. Valmistuksessa on mm. seinäelementtejä Peab Etelä-Suomi Oy:lle Espoon kruunun asuntokohteeseen, PM-Taso Oy:lle Karhu-Jokka kerrostaloihin Rovaniemelle, kerrostalokohteeseen Trömsan keskustaan, Lapin Teollisuusrakennus Oy:lle Outokumpu Stainless Oy:n työmaalle Tornioon, LPL- Rakennusliikkeelle Limingan Sähköasemalle, NCC:lle Luleån kirjastotyömaalle, Hepokarin satamaan Uuteenkaupunkiin ja Kiinteistö Oy Rovakotaan myymälärakennuksen seiniin ja runkoelementeiksi. Pientalokohteita on valmistuksessa Ouluun, Helsinkiin, Kiiminkiin, Äkäslompoloon, Rovaniemelle ja Leville.

Jatkuva tuotekehittely

Ylitornion Betonituote panostaa jatkuvasti tuotekehitystyöhön. Puutavarakuivaamoihin on kehitetty ruostumattomalla sisäpinnalla jo tehtaalla pinnoitetut seinä- ja kattoelementit. Puolustusvoimien kanssa on kehitetty holvikaarielementti, joka soveltuu mm. lentokonehalleihin, alikulkusiltoihin ja vaikkapa hiihtoputkien kaarielementeiksi. Menestynyt tuote on ollut luonnonkivipinnoitusten valaminen valmiiseen julkisivuun. Esim. Levin altankivillä ja valkobetonipesupinnalla valmistetut julkisivut ovat YBT:n tuotekehittelyn tulosta.

Tiehallinnon laatutoimikunta on hyväksynyt yrityksen teräsbetonisten siltaelementtien valmistajaksi.

YBT alkaa jännittää

Yrityksellä on meneillään 750 000 euron investointi, jossa rakennetaan automaattinen betonin kuljetusrata ja aloitetaan jännitettyjen laattatuotteiden valmistus. Ensimmäisenä jännitettynä tuotteena aloitetaan TT-laattojen valmistus. Katto- ja välipohjalaattojen valmistus mahdollistaa kokonaistoimitukset esim. teollisuushalleihin, kauppoihin yms. kohteisiin, joissa on pitkät jännevälit. Investointiohjelmaan kuuluvat laajat varastointitilat ja kaiken jätteen lajittelujärjestelmä. Jätevillat kierrätetään puhallusvillaksi, muotti- ja puutavarat kierrätetään lämmityshakkeeksi, jätebetonista valmistetaan perustuselementtejä, autojen pesuvedet kierrätetään betonin valmistukseen jne.

Muu yhteiskunnallinen toiminta

Ylitornion Betonituote Oy on ottanut yhteisöllistä vastuuta tukemalla mm. ylitorniolaista jääkiekkoa, ampumahiihtoa, hiihtosuunnistusta, yleisurheilua ja nousevaa torniolaista jalkapalloa.


Lähde: Länsipohjan Yrittäjien tiedote 28.9.2003Suomen Yrittäjät, Mannerheimintie 76 A, PL 999, 00101 HELSINKI, puhelin 09 229 221, toimisto@yrittajat.fi