Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi

Anne Niemi

Halu, kyky ja rohkeus uudistaa – kaikkien yrittäjien puolesta

Kuka onkaan Anne Niemi?

Minä, Niemen Anne, olen 58-vuotias eteläpohjalainen monialayrittäjä kolmannessa polvessa. Olen aloittanut yrittäjänä sukuni perustamassa yrityksessä melkein 30 vuotta sitten, ensin elintarviketeollisuudessa sekä nykyään metalliteollisuudessa ja pääomasijoittajana kolmessa eri osakeyhtiössä. Pari vuotta sitten perustimme tyttäreni kanssa vaatetusalan yrityksen Seinäjoelle. Olen ylpeä, että yrittäjyys jatkuu suvussamme jo neljänteen sukupolveen.

Minulla on vankka ja monipuolinen kokemus yrittäjäjärjestöstä 1990-luvulta alkaen paikalliselta, alueelliselta ja valtakunnalliselta tasolta. Olen tällä hetkellä Suomen Yrittäjien 1. varapuheenjohtaja sekä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja.

Olen myös kokenut yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka on tottunut toimimaan kunta-, maakunta- ja valtakunnan tasolla.

Minulla on kaksi aikuista lasta ja aviomieheni, yrittäjäneuvos Jari Välikangas on kuljetusalan yrittäjä.

anne niemi epy
0
vuotta elämänkokemusta
0
vuotta yrittäjyyttä
0
 %
halu pitää yrittäjien puolia

”Lisää voimaa vaikuttamiseen – yrittäjien asiantuntemus täysillä käyttöön”

Tässäpä tavoitteeni kiteytettynä:

Minun järjestöni on järjestö,

 • jonka keskiössä on yrittäjä, jota kuullaan ja kunnioitetaan, ja jonka arki ymmärretään
 • joka ei jaottele yrittäjiä heidän ikänsä, toimialansa tai yrityskokonsa perusteella menneisyyteen tai tulevaisuuteen, häviäjiin tai voittajiin
 • joka on yrittäjän majakka niin tyynessä kuin tyrskyissä
 • jonka navigointiapuna ovat osaava asiantuntijakaarti ja järjestöön sitoutuneet yrittäjät

”Tarvitsemme entistä vahvempaa vaikuttamista päätöksentekoon yrittämisen edellytysten parantamiseksi. Haluan, että yrittäjien asiantuntemus otetaan järjestössä nykyistä paremmin käyttöön; yrittäjän arjen eläminen antaa parhaat valmiudet tähän”

Tällaisissa luottamustehtävissä muun muassa olen toiminut:

 • Vimpelin Yrittäjät
  hallituksen jäsen / sihteeri 1990–1996 ja 2002–2016
 • Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry
  hallituksen varapuheenjohtaja 2008–2016, puheenjohtaja 2016-
 • Suomen Yrittäjät
  1. varapuheenjohtaja 2020-
  hallitus 2011–2014 ja 2016–2020
  elinkeinopoliittisen valiokunnan jäsen 2011–2012 ja puheenjohtaja 2013–2019
  hallituksen työvaliokunta, jäsen 2018–2020
 • Järviseudun Peruna Oy
  hallitus 1997–
 • Hydro-Invest Oy
  hallitus 1997–
 • Oy Varax-Products Ab
  hallitus 2002–
 • Idanne Oy
  hallituksen puheenjohtaja
  ja toimitusjohtaja 2020–
 • Finnvera Oyj
  hallintoneuvosto 2020–
 • Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
  Yhdyspintatyön sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta 2022-
 • Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
  hallitus 2009–2021
 • Vimpelin kunta
  Valtuutettu 2005-2021
  valtuuston puheenjohtaja 2014-2017
  Kunnanhallitus, II vpj 2005-2008, puheenjohtaja 2009-2012
 • Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy
  hallituksen puheenjohtaja 2015 ja 2019 – 2022
 • Etelä-Pohjanmaan liitto
  maakuntahallitus 2005-2008, maakuntavaltuusto 2009-2012

Millainen on minun yrittäjätarinani?

Olen syntynyt yrittäjäksi. Kun mietin, mistä kaikki sai alkunsa, tulee mieleeni pieni tyttö. Tyttö, joka istui vintinportailla ja tervehti jokaista yrityksemme konttorissa asioivaa perunanviljelijää ja muuta kävijää. Kyllähän siinä palkkansa tienasi, kun jokainen kävijä antoi aina hellyttävälle ”ovimikolle” muutaman kolikon.

Isäni minua aina hiukan toiminnastani torui, mutta eihän hän mitään voinut, kun kauppiasvietti minua vintinportaille vei. Varsinaista kauppaa pääsin tekemään noin 10-vuotiaana, kun verokalenterit tulivat myyntiin. Ne olivatkin jo hyvää kauppatavaraa. Sen verran ne toisten verotulot aina kiinnostivat ja kun myyjänä oli pieni tyttö, niin johan kauppa kävi.

Kun muut ikäiseni viihtyivät nukkeleikeissä, minä löysin itseni syksyisin aina perunatehtaalta ja perunajauhovarastosta. Välillä kävin pussittamassa työntekijöiden kanssa pieniä perunajauhopusseja. Näin jälkeenpäin olen usein miettinyt sitä, että miksi työntekijät eivät koskaan ajaneet minua pois, vaan opettivat minulle tuon pussittamisen taidon.

Mutta sitten, kun keksimme tehdä majoja perunajauhovarastossa katon rajassa ja hypellä sieltä alas, heräsivät työntekijätkin jo meitä pois karhaamaan. Ja tokikin syystä he sen tekivät. Eihän minulla vanhemmiltani ollut lupaa tehtaalla aikaa viettää ja he kun aina luulivat minun olevan jossakin aivan muualla leikkimässä ikäisteni kanssa.

Pienelle tytölle ovat mieluisina muistoina jääneet mieleen isän kanssa tehdyt illalliset karkin hakureissut tätini K-kaupasta tai isäni apteekkaritädin tekemät salmiakkikarkit.

Olen siis syntynyt ja kasvanut yrittäjien keskellä. Yrittäjyyden arvot ja elämäntavan olen omaksunut jo varsin varhain.

Kesätöihin pääsin sitten toimiston puolelle 14-vuotiaana ja perunanviljelyn salat tuli siinä opiskeltuna kuin itsestään. Niitä samoja viljelijöitä siinä päivittäin kohtasin, joilta olin kolikoita saanut vintinportailla istuessani.

Olen tiennyt aina tulevan ammattini olevan yrittäjä, vaikka hetken lukioaikoina saksan kielen ammatista haaveilinkin. Kiinnostus saksan kieleen johti sitten myöhemmin siihen, että lähdin Saksaan ensin aupairiksi ja myöhemmin sitten töihin suomalaiseen yritykseen. Sain tuolloin myös muutaman hyvin kiinnostavan työtarjouksen työskennellä ulkomailla myös jatkossa, mutta veri veti Suomeen ja Vimpeliin jatkamaan vaarini perustamaa perunanjalostusyritystä.

EU:n myötä alalle oli tulossa paljon haasteita. Isäni ”haistoi” tämän ja aloitti toisen tukijalan rakentamisen jo 1980-luvun lopulla. Myimme osuutemme Lapuan Peruna Oy:stä sekä helsinkiläisestä tukkuliikkeestä ja aloimme etsiä sijoituskohteita metalliteollisuuden puolelta.

90-luvun alkupuolella ostimme ensimmäisen metallialan yrityksen. 1997 isämme menehtyi yllättäen. Veljelleni ja minulle jäi tehtäväksi yrityksemme rakennemuutos, jonka läpivieminen ei ole aina ollut helppoa. Muutamaan kertaan olen kipakkaan tyyliini ”pakannut kamppeeni”, mutta seuraavana päivänä on työtä jatkettu.

Ranskanperunayksikön liiketoiminnan myimme 1999 ja perunatärkkelystoiminnan 2008.

Muutaman vuoden valmistelun ja neuvottelujen jälkeen ostimme vuonna 2002 osake-enemmistön Oy Varax-Products Ab:stä ja 2002 Painehitsaus Oy:stä eli nykyisestä Prewel Oy:stä.

Yrittäjyys jatkuu meillä nyt neljännessä polvessa, kun perustimme tyttäreni kanssa yhdessä naisten vaatteiden muotiliikkeen 2020.

Yhteiskuntavaikuttaminen

Jos olen perinyt yrittäjägeenin kotoani, niin olen perinyt myös yhteiskuntavaikuttamisen geenin. Isäni toimi kotikuntani kunnan valtuuston puheenjohtajana 20 vuotta osallistuen myös maakunnalliseen vaikuttamiseen. Isäni toimi myös varsin laajasti alamme etujärjestöissä ja hänelle myönnettiin teollisuusneuvoksen arvonimi vuonna 1992.

Pienellä paikkakunnalla on yrittäjäsuvulla hyvin laaja yhteiskuntavastuu. Meidän sukumme on ollut perustamassa Vimpeliin sähköyhtiötä (olemme edelleen yksi suurimmista omistajista) sekä ensimmäistä Etelä-Pohjanmaan maaseutukunnan yhteiskoulua, joka oli sitten myöhemmin lukio.

Isäni eläessä en kuntapolitiikkaan vielä lähtenyt eikä hän kyllä sitä minun halunnut tekevänkään. Sitten 2001 lähdin vaaleihin ehdolle ja tulin varavaltuutetuksi. Vuosina 2001 – 2021 olen toiminut varavaltuutettuna, tarkastuslautakunnan sihteerinä, valtuutettuna, kunnanhallituksen II varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana, terveyslautakunnan jäsenenä, perusturvalautakunnan jäsenenä ja II varapuheenjohtajana, maakuntahallituksessa ja valtuustossa, sairaanhoitopiirin hallituksessa, eri julkisomisteisten yritysten hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana, elinkeinoyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja onhan noita rakentamistoimikuntiakin muutamaa tullut vedettyä.

Yhteiskuntavaikuttamisen halu ei ole kaksien eduskuntavaalien eikä 20 vuoden kunta- ja maakuntapolitiikan jälkeenkään sammunut, mutta tehtävät uuden kotikunnan myötä ovat paljon muuttuneet.

Yrittäjäjärjestö

Yrittäjäjärjestöön minut houkuteltiin mukaan 1990, kun palasin maailmalta takaisin kotiin töihin. Vimpelin Yrittäjissä olen ollut hallituksessa mukana kahtena eri ajanjaksona. 2008 aloitin Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtajana ja myöhemmin sitten tulin valituksi puheenjohtajaksi.

Suomen Yrittäjien hallituksessa olen ollut niin varajäsenenä kuin varsinaisena jäsenenäkin ja nyt organisaatio uudistuksen jälkeen I varapuheenjohtajana. Kunnallisten- sekä elinkeinoasioiden parissa olen toiminut niin valiokunnan jäsenenä, varapuheenjohtajana kuin puheenjohtajanakin.

Yrittäjäjärjestön arvot ja niiden merkitys minulle:

 • Rohkeus. Parannamme yrittäjien asemaa aloitteellisesti ja rakentavasti. Emme pelkää arvostelua, joka usein kohdistuu rohkeaan uudistajaan.

  Minulle rohkeutta edustaa minun mummoni. Hän jäi leskeksi ja pienten lasten huoltajaksi vaarini kuoleman jälkeen. Kilpailijat yrittivät painostaa vaarini veljeä myymään, mutta minun mummoni ei myynyt vaan totesi, minulla on poika kasvamassa hoitamaan yritystä. Hän tarkoitti isääni, joka oli tuolloin 8-vuotias. Ilman mummoni rohkeutta en minäkään varmaan sitten olisi yrittäjä.
 • Luotettavuus. Perustamme kannanottomme tosiasioihin ja otamme huomioon yhteiskunnallisen kokonaisuuden.

  Tämän tuo minulle mieleen isäni ja hänen esimerkkinsä osallistua yhteiskunnallisten asioiden hoitoon ja haluun hoitaa asioita laajemmin muidenkin hyväksi. Yrittäjyys on myös epäitsekkyyttä, koska aina ei muiden tehtävien hoito helpota omien asioiden hoitamista. On haluttava olla mukana parantamassa yhteiskuntaa ei hajottamassa.
 • Uusiutuminen. Tarjoamme jäsenyrittäjille heidän tarpeidensa mukaiset palvelut. Arvioimme ratkaisuja uudelleen, jos tapahtumaympäristö muuttuu.

  Tämä kuvaa minulle omaa yrittäjäuraani. Palasin maailmalta tuttuun ja turvalliseen perunanjalostusyritykseen. Luulin olevani loppuelämäni elintarvikealan yrittäjä. Toisin kuitenkin kävi. Uusiutumiskyky ei ole vaan toiminnan uudistamista, vaan se on myös ajattelutavan uudistamista. Se on myös poisoppimista turvallisista toimintatavoista. Uusiutuminen ei ole yrittäjän iästä tai yrittäjävuosista riippuvainen, vaan se on kiinni yrittäjän halusta kehittyä ja kasvaa. Kyvystä kunnioittaa aiempaa ja kyvystä uskaltaa hypätä myös tuntemattomaan. Kaikkea ei vaan voi ennakoida.

Miten meni viimeksi?

2020 vuoden liittokokouksessa tulin valituksi Suomen Yrittäjien 1. varapuheenjohtajaksi. Valtavan iso kiitos hienosta äänimäärästä jokaiselle minua äänestäneelle!

Tuolloin pari vuotta sitten olin ensimmäistä kertaa mukana Suomen Yrittäjien puheenjohtajistovaalissa. Harmillisesti korona aiheutti hieman rajoituksia itse liittokokoukseen, mutta myös vaalikiertueeseen.

Toivottavasti tänä vuonna pääsemme tapaamaan yrittäjiä vaalikiertueella ja liittokokouksessa ilman rajoituksia!

Annesta sanottua

epy eira viitala

Eira Viitala

Kurikan Yrittäjien puheenjohtaja

Olen Eira Viitala, yrittäjä Kurikasta. Vuoden 2021 alussa rohkaistuin ottamaan vastaan jo 70 vuotta täyttäneen paikallisyhdistyksemme Kurikan Yrittäjien puheenjohtajuuden. Koen luottamustehtäväni vastuullisena näköalapaikkana paikalliseen yrittäjyyteen ja mahdollisuutena monipuoliseen yrittäjien merkityksen esiintuomiseen. Heti Covidin salliessa järjestimme yhteistyössä kaupungin kanssa muun muassa hankintaillan, josta puhutaan vieläkin.  EPY:n puheenjohtaja Anne Niemi toimi tilaisuuden alustajana ja toi kaiken hankintoihin liittyvän ajantasaisen osaamisensa, tietonsa ja kokemuksensa kuulijoiden käyttöön. Tällainen tietopaketti pitäisi jokaisen yrittäjän ja kaupungin viranhaltijan kuulla ja nähdä, on palautteissa todettu Annen osalta. Anne on aina ollut valmis neuvomaan ja ohjaamaan eteenpäin, kun on tullut kysyttävää. Suoraselkäinen, jämpti ja merkittävän kokemuksen sekä tietomäärän omaava Anne tuntee yrittäjyyden kompastuskivet, haasteet ja onnistumisen edellytykset. Hänellä on erittäin laaja tuntemus niin maakuntakeskusten, maaseutukaupunkien kuin kylien yrittäjäympäristöistä ja mittavasta toimialojen kirjosta. Hänellä on taito kuunnella, neuvotella, tuoda selkeästi mielipiteensä esille ja tehdä myös päätöksiä. Ja samalla tarttua toimeen itse ja yhdessä tiimin kanssa niin, että asiat tulee toteutettua.

Onnea ja menestystä Annelle Suomen Yrittäjien puheenjohtajakisaan! Uskomme, että Anne Niemi tulee vaikuttamaan meidän kaikkien yrittäjyyden puolesta seuraavana Suomen Yrittäjien puheenjohtajana!

Ollaanhan yhteyksissä!

Anne Niemi

0400661635 | anne.niemi@yrittajat.fi