Omistajanvaihdostarinat

Kyläläisten yhteinen ulkoilmaolohuone vaihtoi omistajaa

Pielavedellä sijaitsevan Satamaravintola Laivurin (Pielaveden Satama Oy) tuore yrittäjä Titta Raitanen oli haaveillut vuosia puolisalaa Laivurin pyörittämisestä ja vitsaillut yrityksen toiselle osakkaalle Teemu Rimpiläiselle kiinnostuksestaan ostaa yritys. Himmeä haave toteutui helmikuussa 2022, kun Raitanen osti yrityksen koko osakekannan Marko Nyyssöseltä ja Teemu Rimpiläiseltä.

Myös vuosina 2005–2013 yrittäjänä toiminut Raitanen näkee yrittäjyyden yhteiskunnallisesti merkittävinä toimintana. Yrittäjyys kantaa Suomea monella tapaa. Itselleni tärkeää on paikallisten nuorten työllistäminen, kertoo Raitanen. Pielaveden Satama Oy työllistää kesällä 2022 ainakin 15 paikallista ja Pielavedeltä lähtöisin olevaa nuorta. Näin Raitanen voi yrittäjänä omalta osaltaan huolehtia oman kotikuntansa elinvoimaisuudesta.

Yrityksen ostoprosessi sujui jouhevasti. Prosessissa haastavinta oli rahoituksen saaminen, joka järjestyi lopulta Finnveran ja pankin kautta. Ostoprosessissa tukena oli myös Jatkis Omistajanvaihdospalvelu, jonka myötä Raitasen ajatukset selkiytyivät. Palvelun omistajanvaihdosasiantuntija Jan Kontiainen opasti osakeyhtiön pyörittämiseen liittyvissä asioissa ja neuvoi, miten osakekauppa on taloudellisesti järkevintä tehdä. Konkreettiseksi työkaluksi omistajanvaihdospalvelusta Raitasen käyttöön jäi digitaalinen Osuva-arvoanalyysi, jonka avulla hän voi seurata yrityksen arvon kehittymistä.

Kuu kiurusta kesään / puolikuuta peipposesta / västäräkistä vähäsen / Laivurista ei päivääkään

Satamaravintola Laivurin avautuminen on paikallisille varma kesän merkki. Yrittäjän ajatuksena on säilyttää Laivuri kaikkien yhteisenä ulkoilmaolohuoneena. Laivuri on sellainen koko kylän paikka, hymyilee Raitanen. Kyläläisten kohtaamispaikassa on tarjolla pitsaa ja pikkusuolaista sekä raikkaita juomia jokaiseen makuun. Raitanen toimii yrittäjänä päätoimisesti, mikä mahdollistaa aukioloaikojen pidentämisen niin, että Laivuri on auki vapusta pitkälle syksyyn. Selvää on, että paikallisia ja lähialueiden nuoria tullaan työllistämään jatkossa niin paljon kuin mahdollista, Raitanen toteaa lopuksi.

Osuva-arvoanalyysi on Business Joensuu Oy:n kehittämä ja hallinnoima digitaalinen arvonmääritystyökirja

Tilitoimisto Laskentatulos Oy:n toimitusjohtaja Hanne Airaksinen ja yrittäjä, hallituksen jäsen Markku Pesonen kertovat yrityskaupan sujuneen jouhevasti. Yrityskaupat saatiin maaliin kuukaudessa.

Tilitoimisto Laskentatulos Oy ei ollut ensi kertaa pappia kyydissä, sillä se on laajentanut toimintaansa yritysostolla aikaisemminkin. Tilitoimisto Laskentatulos Oy toimii Joensuun seudun lisäksi muualla Pohjois-Karjalassa, asiakkaita on myös Etelä- ja Länsi-Suomessa. Yritysostoon ryhdyttiin, kun Pohjois-Karjalan ja Savon Yrittäjien yhteisen omistajanvaihdospalvelun projektipäällikkö Jan Kontiainen esitteli ostettavan kohteen.

Kaupan osapuolille oli tärkeää yhteisten arvojen; paikallisuuden ja asiakaslähtöisyyden toteutuminen myös jatkossa. Yrityskauppojen syntymisessä olennaista oli myyjän ja ostajan välinen luottamus. Sen lisäksi, että myyjäyrittäjästä saatiin heti hyvä kuva ja oltiin samalla aaltopituudella, yrityksen tausta oli kunnossa.

Talous Inno Oy:n yrittäjä Soili Karjalaiselle tärkeää oli toiminnan jatkuvuuden turvaaminen. Toimisto säilyy Varkaudessa, jolloin asiakkaat saavat jatkossakin tilitoimistopalvelut lähipalveluna, ja työntekijöiden työsuhteet säilyvät.

Karjalainen jatkaa yrityksessä toimistopäällikkönä ainakin vuoden 2023 loppuun saakka. Siirtymäajalla varmistetaan toiminnan jatkuminen häiriöttä. Suurempia linjamuutoksia ei ole luvassa siirtymäajan jälkeenkään, vahvistaa toimitusjohtaja Hanne Airaksinen.

Yksinomaan maantieteellinen sijainti, yrityksen koko tai asiakasryhmä ei ole ostokriteeri, Airaksinen toteaa. Yritysostot myös tulevaisuudessa ovat mahdollisia sopivan kohteen löytyessä.

Yrityskauppatarinat

Tutustu muihin yrityskauppatarinoihin