YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Y-tube -videokilpailu 2024

Y-tube -kilpailun ohjeet 2024

Viestintä ja markkinointi kuuluvat kiinteästi yritystoimintaan. Uudenmaan Yrittäjät kutsuu nuoria tekijöitä näyttämään osaamistaan ja opettelemaan lisää Y-tube -videokilpailussa. Esitä sanomasi houkuttelevasti ja purevasti! Kerää ryhmä tekijöitä, roolita, suunnittele, käsikirjoita, kuvaa ja viimeistele. Parhaat videot ja yleisön suosikit palkitaan hyvillä palkinnoilla! Löytyyhän ryhmänne jäseniltä ongelmanratkaisukykyä, puhtia tarttua toimeen ja viedä homma purkkiin saakka?

Opettaja: tehkää video yhdessä koulussa. Videon voi linkittää niin eri oppiaineisiin kuin yrittäjyyskasvatukseen. Palkintosummasta saa pientä pesämunaa vaikkapa luokkaretkikassaan.

Kilpailun teema vuonna 2024: Keinoäly yrittäjän tukena ja/tai riesana

Videokilpailun tarkoituksena on kannustaa peruskouluikäisiä nuoria pohtimaan keinoälyn roolia nykypäivän ja tulevaisuuden yrittäjyydessä. Osallistujien tehtävänä on luoda lyhyt video, joka käsittelee, miten keinoäly voi toimia yrittäjän tukena tai olla yrittäjyyden edessä haaste tai riesa.

1. Valitse yrittäjyysala, johon keskityt videossasi. Tämä voi olla mikä tahansa ala, kuten kauppa, teknologia, maatalous, koulutus, terveyspalvelut, viihde tai jokin muu.

2. Tutki, miten keinoäly vaikuttaa valitsemaasi alaan. Voit keskittyä joko nykytilanteeseen, tai pohtia tulevaisuuden mahdollisuuksia ja haasteita.

3. Kuvaa videollasi:

• Miten keinoäly voi auttaa yrittäjiä valitsemallasi alalla? Esimerkkejä voivat olla automatisoidut prosessit, datan analysointi päätöksenteossa, asiakaspalvelun parantaminen keinoälyn avulla, tai uusien innovaatioiden kehittäminen.

• Mitkä ovat keinoälyn tuomat haasteet tai mahdolliset riskit yrittäjille? Tähän voivat kuulua esimerkiksi työpaikkojen väheneminen automaation myötä, yksityisyyden suoja, eettiset kysymykset, tai keinoälyn käyttöönoton kustannukset.

4. Video voi sisältää esimerkiksi haastatteluja, animaatioita, sketsejä tai dokumentaarityylistä kerrontaa. Tärkeintä on, että video on informatiivinen ja herättää ajatuksia.

Opettajalle: Tarkentavia kysymyksiä videon suunnittelun ja keskustelun tueksi:

• Millaisia konkreettisia esimerkkejä keinoälysovelluksista löydät valitsemaltasi alalta, ja miten ne vaikuttavat yrittäjien arkeen?

• Miten keinoäly voi muuttaa alasi työllisyyttä ja työn luonnetta tulevaisuudessa?

• Onko keinoäly tuonut uusia mahdollisuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille valitsemallasi alalla?

• Miten keinoäly voi auttaa yrittäjiä vastaamaan globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, tai taloudellisiin kriiseihin?

• Mitkä ovat suurimmat eettiset ja yhteiskunnalliset kysymykset, jotka liittyvät keinoälyn käyttöön yrittäjyydessä?

Onnea matkaan! Innostamme kaikkia nuoria tutkimaan keinoälyn mahdollisuuksia ja haasteita yrittäjyydessä ja jakamaan omat näkemyksensä tässä jännittävässä videokilpailussa.

(Vuoden 2024 kilpailun ohjeistuksen kirjoittamisessa hyödynnetty ChatGPT -keinoälyä).

Sarjat

Yläkouluikäiset ja alakouluikäiset ryhmät tai yksilöt. Osallistuvat ryhmät voivat olla koululuokkia tai vapaamuotoisia kaveriporukoita tai harrastusryhmiä. Sarja määrittyy ryhmän vanhimman jäsenen kouluasteen mukaan. Työryhmässä (myös yksilötöissä) tulee olla erikseen täysi-ikäinen vastuuhenkilö, joka voi olla esimerkiksi opettaja tai kilpailijan huoltaja. Kilpailuun voi osallistua joko osana yhtä ryhmää, tai yhdellä omalla videolla.

Aikataulu

Lue ohjeet tarkkaan ja lähetä videosi piilotettuna YouTube-linkkinä, yhteystietosi sekä kuvaus työn tekemisestä Uudenmaan Yrittäjille osoitteeseen sanna.sassi@yrittajat.fi viimeistään 15.10.2024. Yleisöäänestys toteutetaan Uudenmaan Yrittäjien YouTube-kanavalla, ja se on avoinna 22.10.-3.11. välisenä aikana, mikäli kilpailuvideoita tulee vähintään 10 alakoulusarjaan + 10 yläkoulusarjaan.

Ohjeet työlle

Käsikirjoittakaa ja kuvatkaa video, jonka pituus on enintään 60 sekuntia. Videon tyylilaji on vapaa. Huolehdi, että sisältö vastaa annettua teemaa ja että videossa käytettävässä materiaalissa on tekijänoikeusasiat ja kuvausluvat kunnossa. Huomioi myös lainmukaisuus, YouTuben ja muiden yleisten sosiaalisen median kanavien yhteisösäännöt ja hyvän maun rajat. Videon tulee olla aiemmin julkaisematon.

Videossa esiintyviltä henkilöiltä tulee olla kuvaamiseen lupa, alaikäisiltä tulee olla lupa vanhemmilta/huoltajilta ennen kuin lähetätte kilpailuvideon. Lisätietoja tekijänoikeudesta: www.tekijanoikeus.fi.

Käyttöoikeudet

Kilpailuun lähetettyjen videoiden tekijänoikeudet säilyvät videon tekijöillä. Uudenmaan Yrittäjille siirtyy käyttöoikeus esittää kilpailuun osallistuneet videot sen omilla kanavilla.

Töiden toimitus ja kilpailun eteneminen

Taltioi työ mp4-luettavaan muotoon. Lataa videosi YouTubeen piilotettuna linkkinä, ja lähetä linkki osoitteeseen sanna.sassi@yrittajat.fi. Älä hävitä alkuperäistä videota. Suosittelemme laatimaan lisäksi lyhyen selostuksen työstä, jossa kerrotaan työryhmän jäsenten tiedot ja rooli sekä tiivistelmä työvaiheista.

Tuomaristo valitsee ylä- ja alakoululaisten sarjoista viisi (5) parasta kilpailuun osallistunutta videota. Nämä pyydetään toimittamaan Uudenmaan Yrittäjille erikseen ja julkaistaan Uudenmaan Yrittäjien Youtube-kanavalla. Viiden parhaan joukosta/sarja, tuomaristo valitsee voittajan ja lisäksi yleisö valitsee äänestämällä yleisön suosikin molemmista sarjoista. Yleisöäänestys toteutetaan, jos molempiin sarjoihin osallistuu vähintään 10 videota.

Tuomariston palkitsemiskriteerit

Videon

  • kiinnostavuus
  • selkeys sanomassa
  • kaupallinen/myyvä kulma
  • tuore ja innovatiivinen, mieleenpainuva, huomiota herättävä ja kekseliäs lähestymistapa
  • tekninen toteutustyö noudattaa annettua teemaa ja muuta ohjeistusta

Palkitseminen

Palkitaan sarjojen parhaat. Palkitseminen UY:n syyskokouksessa 14.11.2024.

Palkintosummat

Paras video, yläkoulut ryhmätyö: 700 euroa
Paras video, yläkoulut yksilötyö: 100 euroa
Paras video, alakoulut ryhmätyö: 500 euroa
Paras video, alakoulut yksilötyö: 100 euroa
Yleisöäänestys, yläkoulutus ryhmätyö: 500 euroa
Yleisöäänestys, yläkoulutus yksilötyö: 100 euroa
Yleisöäänestys, alakoulut ryhmätyö: 300 euroa
Yleisöäänestys, alakoulut yksilötyö: 100 euroa.

Lisäpalkinto aktiivisimmalle yläkoululle

Tänä vuonna palkitsemme koulun, joka lähettää eniten kilpailuvideoita yläkoululaisten sarjaan. Palkintona on 20 kappaletta koulutuslisenssejä Pasi Raution Asiakaspalvelun ja myynnin verkkokoulutukseen15-19 -vuotiaille nuorille. Jos saamme yhtä monta videota useammasta koulusta, arvomme palkinnon saajan. Voittajakoulu päättää itse, millä perusteella se jakaa lisenssit oppilaiden käyttöön. Lisätietoja koulutuksesta: https://tuplaajat.fi/course/nuorten-aspa.

Lisätietoja kilpailusta: Uudenmaan Yrittäjät Sanna Sassi, sanna.sassi@yrittajat.fi

Y-tube -kilpailun säännöt

Y-tube on Uudenmaan Yrittäjien järjestämä videokilpailu peruskouluikäisille lapsi- ja nuorisoryhmille. Sen tarkoitus on luoda mahdollisuus ja kannustaa lapsia, nuoria ja kouluja viestintä-, markkinointi- ja yrittäjyysosaamisen kartuttamiseen.

Kilpailua voidaan hyödyntää kouluissa. Kilpailuvideon tekemisen voi linkittää niin eri oppiaineisiin kuin yrittäjyyskasvatukseen. Palkintosummaa kannustetaan käyttämään koko luokan yhteiseen tekemiseen.

Kilpailulle valitaan vuosittain vaihtuma teema. Vuoden 2024 kilpailun teema on Keinoäly yrittäjän tukena ja/tai riesana.

Sarjat

Yläkouluikäiset ja alakouluikäiset ryhmät tai yksilöt. Osallistuvat ryhmät voivat olla koululuokkia tai vapaamuotoisia kaveriporukoita tai harrastusryhmiä. Sarja määrittyy ryhmän vanhimman jäsenen kouluasteen mukaan. Työryhmässä (myös yksilötöissä) tulee olla erikseen täysi-ikäinen vastuuhenkilö, joka voi olla esimerkiksi opettaja tai kilpailijan huoltaja. Kilpailuun voi osallistua joko osana yhtä ryhmää, tai yhdellä omalla videolla.

Aikataulu

Kilpailu käydään syksyllä. Kilpailun tarkka ajankohta määritetään vuosittain.

Ohjeet kilpailutöille

Kilpailutöihin annetaan vuosittain tarkemmat ohjeet. Ohjeissa huomioidaan videoiden pituus, tyyli ja julkaisukanavat.  Ohjeissa muistutetaan tekijänoikeusasioista ja kuvausluvista sekä muista videoihin ja niiden julkaisuun liittyvistä asioista. Lisäksi ryhmiltä pyydetään lyhyt selostus työstä, jossa kerrotaan työryhmän jäsenten tiedot ja rooli sekä tiivistelmä työvaiheista.

Kilpailutöiden käyttöoikeudet

Kilpailuun lähetettyjen videoiden tekijänoikeudet säilyvät videon tekijöillä. Uudenmaan Yrittäjille siirtyy käyttöoikeus esittää kilpailuun osallistuneet videot sen omilla kanavilla.

Tuomaristotyö

Uudenmaan Yrittäjien hallitus vahvistaa kilpailulle työryhmän ja tuomariston vuosittain. Työryhmä ja tuomaristo voivat koostua osin tai kokonaan samoista henkilöistä. Työryhmä valmistelee kilpailun tarkemmat ohjeet ja teeman.

Tuomaristo valitsee ylä- ja alakoululaisten sarjoista viisi (5) parasta kilpailuun osallistunutta videota. Kaikille tekijöille ilmoitetaan finalistien valinnasta. Viiden parhaan joukosta/sarja tuomaristo valitsee voittajan ja lisäksi yleisö valitsee äänestämällä yleisön suosikin molemmista sarjoista. Yleisöäänestys toteutetaan, jos molempiin sarjoihin osallistuu vähintään 10 videota.

Tuomariston palkitsemiskriteerit

Videon

  • kiinnostavuus
  • selkeys sanomassa
  • kaupallinen/myyvä kulma
  • tuore ja innovatiivinen, mieleenpainuva, huomiota herättävä ja kekseliäs lähestymistapa
  • tekninen toteutustyö noudattaa annettua teemaa ja muuta ohjeistusta

Palkitseminen

Palkitaan sarjojen parhaat. Vuoden 2024 kilpailutöiden palkitseminen UY:n syyskokouksessa 14.11.2024.

Palkintosummat

Paras video, yläkoulut ryhmätyö: 700 euroa, tai paras video, yläkoulut yksilötyö: 100 euroa
Paras video, alakoulut ryhmätyö: 500 euroa, tai paras video, alakoulut yksilötyö: 100 euroa
Yleisöäänestys, yläkoulutus ryhmätyö: 500 euroa, tai yleisöäänestys, yläkoulutus yksilötyö: 100 euroa
Yleisöäänestys, alakoulut ryhmätyö: 300 euroa tai yleisöäänestys, alakoulut yksilötyö: 100 euroa.

Anvisningar för tävlingen Y-tube 2024

Anvisningar för tävlingen Y-tube 2024

Kommunikation och marknadsföring är viktiga i företagsverksamhet. Nylands Företagare bjuder in unga aktörer att visa sitt kunnande och lära sig mer i videotävlingen Y-tube.

Presentera ditt budskap på ett lockande och slagkraftigt sätt!  Samla ihop ett gäng, utse roller, planera, skriv manus, filma och finslipa. De bästa videorna och publikens favoriter belönas med fina priser!

Visst har medlemmarna i er grupp en förmåga att lösa problem samt energi att ta itu med och slutföra saker och ting?

Lärare: gör en video tillsammans i skolan. Arbetet med videon kan länkas både till olika läroämnen och till fostran i företagsamhet.  Prissumman ger ett litet tillskott i till exempel klassresekassan.

Tävlingens tema år 2024: Artificiell intelligens – ett stöd och/eller ett besvär för företagaren

Syftet med videotävlingen är att uppmuntra unga i grundskoleåldern att fundera på den artificiella intelligensens roll i dagens och framtidens företag. Deltagarnas uppgift är att spela in en kort video som behandlar hur AI kan vara till stöd för företagare eller vara en utmaning eller ett besvär.

1. Välj en bransch som du fokuserar på i videon. Det kan vara vilken bransch som helst, exempelvis handel, teknologi, jordbruk, utbildning, hälsa, underhållning eller någon annan.

2. Undersök hur AI påverkar branschen du valt. Du kan fokusera på situationen i dag eller tänka på framtidens möjligheter och utmaningar.

3. Frågor att ta upp i videon:

• Hur kan AI hjälpa företagare i branschen du valde? Det kan vara sådant som automatiserade processer, dataanalys i beslutsfattande, bättre kundservice eller utveckling av nya innovationer.

• Vilka utmaningar eller risker medför AI för företagarna? Det här kan beröra exempelvis integritetsskydd, etiska frågor, färre arbetsplatser i och med automation, eller kostnaderna för att börja använda AI.

4. Videon kan innehålla till exempel intervjuer, animationer, sketcher eller berättande i dokumentärstil. Det viktigaste är att videon är informativ och väcker tankar.

Till läraren: Preciserande frågor till stöd i videoplaneringen och diskussionen:

• Hurdana konkreta exempel på AI-användning hittar du i branschen du valde och hur påverkar de företagarnas vardag?

• Hur kan AI ändra sysselsättningen och arbetets natur i branschen i framtiden?

• Har AI gett små och medelstora företag nya möjligheter i den valda branschen?

• Hur kan AI hjälpa företagarna att svara på globala utmaningar som klimatförändringen eller på ekonomiska kriser?

• Vilka är de största etiska och samhälleliga frågorna som är förknippade med användningen av AI i företagande?

Lycka till! Vi vill inspirera alla unga att undersöka möjligheterna och utmaningarna med artificiell intelligens i företagande och att dela sina tankar i den här spännande videotävlingen.

(I skrivandet av anvisningarna för tävlingen år 2024 användes AI:n ChatGPT.)

Serier

Grupper eller enskilda elever i åk 1–6 och åk 7–9.  De deltagande grupperna kan bestå av hela klasser eller fritt sammansatta kamrat- eller hobbygrupper.  Serien bestäms på basen av den äldsta medlemmens skolstadium.  För varje arbetsgrupp (också vid individuellt arbete) ska det finnas en fullvuxen ansvarig person, som kan vara exempelvis en lärare eller en deltagares vårdnadshavare. Man kan delta i tävlingen antingen som medlem i en grupp eller med en egen video.

Tidtabell

Läs anvisningarna noggrant och skicka en dold YouTube-länk till din video samt dina kontaktuppgifter och en beskrivning av arbetet till Nylands Företagare på adressen sanna.sassi@yrittajat.fi senast den 15.10.2024.  En publikomröstning genomförs i Nylands Företagares YouTube-kanal och den är öppen 22.10–3.11, om det kommit in minst tio tävlingsbidrag i serien för åk 1–6 och minst tio tävlingsbidrag i serien för åk 7–9.

Anvisningar för arbetet

Skriv manus och filma en video som är högst 60 sekunder lång. Stilen är fri. Se till att innehållet motsvarar det givna temat och att materialet som används i videon respekterar upphovsrätten och att ni har nödvändiga filmningstillstånd.  Observera också lagenligheten, reglerna för YouTube och andra sociala medier samt gränserna för god smak.  Videon får inte ha publicerats tidigare.

Ni måste ha tillstånd av de personer som uppträder i videon att filma dem. För minderåriga måste ni ha föräldrarnas/vårdnadshavarnas tillstånd innan ni skickar in tävlingsvideon.  Mer information om upphovsrätt: www.tekijanoikeus.fi.

Användningsrätt

Upphovsrätten till videorna som skickas in till tävlingen förblir hos dem som gjort respektive video.  Nylands Företagare får rätten att visa tävlingsvideorna i sina kanaler.

Inlämning av arbetena och tävlingens gång

Spara arbetet i mp4-format.  Ladda upp videon under en dold länk på YouTube och skicka länken till adressen sassi@yrittajat.fi.  Radera inte den ursprungliga videon. Vi rekommenderar att ni dessutom ger en kort beskrivning av arbetet inklusive uppgifter om deltagarna och deras roller samt en sammanfattning av arbetsmomenten.

Juryn väljer ut de fem (5) bästa videorna i serierna för de lägre och högre årskurserna. Videorna skickas separat till Nylands Företagare och publiceras på Nylands Företagares YouTube-kanal. Juryn utser en vinnare bland de fem bästa per serie, och dessutom utses publikens favorit i respektive serie på basen av en publikomröstning.  Publikomröstningen genomförs ifall minst tio videor deltar i respektive serie.

Juryns bedömningskriterier

  • Videon är intressant
  • Budskapet är tydligt
  • Videon har en kommersiell/säljande infallsvinkel
  • Angreppssättet är fräscht och innovativt, verkningsfullt, effektfullt och påhittigt
  • Det tekniska genomförandet följer det givna temat och andra anvisningar

Prisutdelningen

De bästa i båda serierna premieras. Prisutdelningen sker på NF:s höstmöte den 14.11.2024.

Prissummorna

Bästa video, åk 7-9 grupparbete: 700 euro
Bästa video, åk 7-9 individuellt arbete: 100 euro
Bästa video, åk 1-6 grupparbete: 500 euro
Bästa video, åk 1-6 individuellt arbete: 100 euro
Publikomröstning, åk 7-9 grupparbete: 500 euro
Publikomröstning, åk 7-9 individuellt arbete: 100 euro
Publikomröstning, åk 1-6 grupparbete: 300 euro
Publikomröstning, åk 1-6 individuellt arbete: 100 euro.

Extra pris åt det aktivaste högstadiet

I år belönar vi den skola som skickar in de flesta tävlingsvideorna i serien för åk 7-9. Priset är 20 stycken licenser till Pasi Rautios webbkurs om Kundservice och försäljning för 15–19-åringar. Får vi lika många videor från flera skolor lottar vi ut priset. Vinnarskolan beslutar själv hur licenserna delas ut åt eleverna. Mer information om kursen: https://tuplaajat.fi/course/nuorten-aspa.

Mer information om tävlingen: Nylands Företagare, Sanna Sassi, sanna.sassi@yrittajat.fi

Regler för Y-tube -tävlingen

Y-tube är en videotävling som ordnas av Nylands Företagare för barn- och ungdomsgrupper i grundskoleåldern. Syftet med tävlingen är att ge en möjlighet för och uppmuntra barn, ungdomar och skolor att öka kunnandet inom kommunikation, marknadsföring och företagsamhet.

Tävlingen kan inkluderas i skolarbetet. Arbetet med videon kan länkas både till olika läroämnen och till fostran i företagsamhet. Vi uppmuntrar skolorna att använda prissumman för gemensamma aktiviteter för hela klassen.

Tävlingen har ett årligen varierande tema. År 2024 är temat för tävlingen Artificiell intelligens – ett stöd och/eller ett besvär för företagaren

Serier

Grupper eller enskilda elever i åk 1–6 och åk 7–9. De deltagande grupperna kan bestå av hela klasser eller fritt sammansatta kamratgrupper eller hobbygrupper. Serien bestäms på basen av den äldsta medlemmens skolstadium. För varje arbetsgrupp (också vid individuellt arbete) ska det finnas en fullvuxen ansvarig person, som kan vara t.ex. en lärare eller en deltagares vårdnadshavare. Man kan delta i tävlingen antingen som medlem i en grupp eller med en egen video.

Tidtabell

Tävlingen ordnas på hösten. Exakt tidpunkt fastställs årligen.

Anvisningar för tävlingsbidraget

Varje år ges närmare anvisningar för tävlingsbidragen. I anvisningarna beskrivs längden på videon, dess stil och publiceringskanaler. Anvisningarna påminner om upphovsrättsliga aspekter och filmningstillstånd samt annat som anknyter till videon och publiceringen av den. Dessutom ombeds grupperna att ge en kort beskrivning av arbetet inklusive uppgifter om deltagarna och deras roller samt en sammanfattning av arbetsmomenten.

Användningsrätt till tävlingsbidragen

Upphovsrätten till videorna som skickas in till tävlingen förblir hos de som gjort respektive video. Användningsrätten att visa tävlingsvideorna i sina kanaler överförs till Nylands Företagare.

Juryarbetet

Nylands Företagares styrelse tillsätter årligen en arbetsgrupp och en jury för tävlingen. Arbetsgruppen och juryn kan delvis eller helt och hållet bestå av samma personer. Arbetsgruppen utarbetar närmare anvisningar och ett tema för tävlingen.

Juryn väljer ut de fem (5) bästa videorna i serierna för de lägre och högre årskurserna. Alla videoskapare informeras om vilka som valts till finalen. Bland de fem bästa per serie utser juryn en vinnare, och dessutom utses publikens favorit i respektive serie genom en publikomröstning. Publikomröstningen genomförs om minst tio videor deltar i respektive serie.

Juryns bedömningskriterier

  • Videon är intressant.
  • Budskapet är tydligt.
  • Videon har en kommersiell/säljande infallsvinkel.
  • Angreppssättet är aktuellt och innovativt, verkningsfullt, effektfullt och påhittigt.
  • Det tekniska genomförandet följer det givna temat och övriga anvisningar.

Prisutdelning

De bästa i respektive serie premieras. Tävlingsbidragen för år 2024 prisbelönas på Nylands Företagares höstmöte den 11 november 2024.

Prissummor

Bästa video, grupparbete åk 7–9: 700 euro eller bästa video, individuellt arbete åk 7–9: 100 euro
Bästa video, grupparbete åk 1–6: 500 euro eller bästa video, individuellt arbete åk 1–6: 100 euro
Publikomröstning, grupparbete åk 7–9: 500 euro eller publikomröstning, individuellt arbete åk 7–9: 100 euro
Publikomröstning, grupparbete åk 1–6: 300 euro eller publikomröstning, individuellt arbete åk 1–6: 100 euro

Aiempien vuosien voittajia

Vuoden 2023 alakoulusarjan voitti Jokelan Kolsan koulun 5. luokka videollaan “Rohkeus yrittää – loistavaa elämää”. Yläkoulusarjan voitto meni Hyvinkäälle, Tapainlinnan 9. lk:n yrittäjyyskasvatusryhmälle. Onnea voittajille ja kiitos hienoista kilpailuvideoista kaikille kisaan osallistuneille!