Apua osaajapulaan

Etsimme ratkaisuja ja olemme tukenasi

Joulukuussa 2021 teetetyn Yrittäjägallupin mukaan, jopa 63 prosentilla suomalaisista työantajayrityksistä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Ratkaisut osaajapulaan löytyvät voimallisesta edunvalvontatyöstä, tiiviistä yhteistyöstä alueen oppilaitosten ja yritysten kanssa sekä ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnin helpottamisesta. Teemme töitä osaajapulan ratkaisemiseksi joka päivä.

Ratkaisumme osaajapulaa vastaan

1. Rekrytointiriskiä ja palkkakustannuksia on madallettava.  

Varsinais-Suomen Yrittäjät tekee edunvalvontatyössään tiivistä yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa. Tavoitteemme on, että palkan sivukuluja lasketaan, henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan ja paikallista sopimista lisätään. Näillä toimet edesauttavat ja rohkaisevat yrittäjiä palkkaamaan myös henkilöitä, joiden osaaminen ei täysin vastaa työtehtävää. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia erityisesti nuorille, vieraskielisille ja osatyökykyisille työnhakijoille, jotka osaltaan voivat olla ratkaisemassa osaajapulaa.

2. Oppilaitosten ja yritysten yhteispeliä on tiivistettävä.  

Yhteistyössä alueemme koulutuskumppaneiden kanssa teemme päivittäin töitä, jotta oppilaitoksista saatava koulutus vastaisi työelämän ja alueen yritysten tarpeita. Haluamme, että yritysten tietoisuutta koulutus- ja oppisopimusmahdollisuuksista parannetaan ja tätä kautta luodaan harjoitteluista ja työelämäjaksoista entistä otollisempia rekrytointikanavia. Pidämme tärkeänä, että nuorten oppisopimuksen palkkataso sidotaan osaamisen kehittymiseen. Oppisopimusmalli tulee mahdollistaa myös korkea-asteella.

3. Suomi tarvitsee lisää ulkomaista työvoimaa. Sen saamista pitää helpottaa. 

Työ- tai opiskeluperäistä maahantuloa on sujuvoitettava, byrokratiaa on kevennettävä ja automatisoitava ja käsittelyresursseja vahvistettava. Pk-yritykset taas tarvitsevat enemmän kannustusta ja tukea vieraskielisten taitajien palkkaamiseen. Tarjolla on oltava erilaisia ratkaisuja aina mentoroinnista kielikoulutukseen ja hyvien käytäntöjen jakamiseen. 

Onko sinulla akuutti tarve työvoimalle?

Te-toimisto

Tarjoamme yrittäjille ajassa kehittyviä palveluja ja reagoimme nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön. Tunnemme alueen työmarkkinat ja kartoitamme myös säännöllisesti eri toimialojen näkymiä ja viemme teidän yrittäjien kuulumisia eri työryhmiin. Meillä on mm. oma tapahtumatuotanto ja av-tuotanto rekrytointilähetyksiin.

Työttömiä työnhakijoita löydät mm. Te-palveluiden Työmarkkinatorilta.

Täältä työmarkkinatorille

Te-palvelut Ukrainan tragedian siivittämänä

Mikäli olet kiinnostunut palkkaamaan myös ukrainalaista työvoimaa, ole yhteydessä Varsinais-Suomen TE-toimistoon. Voit ilmoittaa työpaikan sähköpostilla: tyonantajapalvelut.varsinais-suomi@te-toimisto.fi. Työpaikan voi ilmoittaa myös englanniksi.
Lisätietoa saat:
Varsinais-Suomen TE-toimisto, Yritys- ja kansainväliset palvelut Anu Suuniitty, p. 0295 044 563, Tarja Mäkelä, p. 0295 044 687, Pirkko Mäkelä, p. 0295 044 686

TE-palveluiden sivuille

International House Turku

International House Turku pyrkii osaavan henkilökunnan saatavuuden edistämiseen tarjoamalla yrityksille rekrytointiapua ja tarvittaessa tukea työhön perehdytyksessä. Lisäksi se tukee yrityksiä monimuotoisuus- ja monikulttuurisuusasioissa.

Lisätietoa:
Manu Jalonen 040 1597 698, manu.jalonen@turku.fi

Lue lisää International House Turku:n toiminnasta

Apunasi aluejärjestöstä

Hanna Tarvainen

palveluasiantuntija
Varsinais-Suomen Yrittäjät

Johanna Vainio

koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö
Varsinais-Suomen Yrittäjät