Vahvistamme yrittäjien ammatillisen koulutuksen tuntemusta! 

Suomen Yrittäjät edistää ammatillisen koulutuksen työelämälle suunnattavien palveluiden tunnettuutta ja tavoitettavuutta. On tärkeää, että yrittäjät tietävät, mistä ja millaisia koulutuksia on mahdollista hankkia, ja minkälaista osaamista he tarvitsisivat. Opetushallitus on myöntänyt valtionavustuksen Ammatillisen koulutuksen palvelut työelämän ja yrittäjän osaamisen kehittäjänä -viestintähankkeen toteuttamiseen vuoden 2020 aikana.

Viestimme hankkeessa koulutuksen monipuolisista mahdollisuuksista eri kanavissa. Lisäksi nostamme esille hyviä esimerkkejä ammatillisesta koulutuksesta sekä yrittäjien ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyöstä. Tätä tavoitetta edistämme yhteistyössä Suomen yrittäjien alue- ja paikallisyhdistysten sekä toimialajärjestöjen, Suomen Yrittäjäopiston sekä ammatillisten oppilaitosten kanssa.

Tältä sivulta löydät tietoa ammatillisesta koulutuksesta ja konkreettisia esimerkkejä sen toteuttamiseksi

Kilpailussa pärjää päivittämällä osaamistaan 

Arkemme on muuttunut koronakriisin seurauksena. Yrittäjän on tärkeä huolehtia omasta osaamisestaan. Jos yrityksessä on työntekijöitä, myös heidän kouluttamisensa on ratkaisevan tärkeää, kun kilpaillaan markkinoilla. Menestyvä yritys tarvitsee osaavia ihmisiä. Ammatillinen koulutus tarjoaa hyviä mahdollisuuksia ja auttaa varmistamaan osaavaa henkilöstöä yrityksissä myös tulevaisuudessa. 

Osaamista on ylläpidettävä koko ajan, jotta menestyy kilpailussa. Jos yrittäjällä tai yrityksen henkilöstöllä ei ole osaamista, ei yritys kasva tai mene eteenpäin.  

Koronakriisi muuttaa yritysten arkea pitkäksi aikaa, sillä markkinat jaetaan nyt uudelleen. Muutoksia tulee esimerkiksi toimintatavoissa, kuten etätyössä. Tuotannossa muutokset näkyvät muun muassa alihankintaketjuissa.  

Koronakriisin aikana monella yrittäjällä voi olla ylimääräistä aikaa, joka kannattaa hyödyntää osaamisen kehittämiseen. Yrittäjän oman ja yrityksen henkilöstön osaamisen vahvistamiseksi on tarjolla monipuolisia koulutusmuotoja ja rahoitusratkaisuja. Monella yrittäjällä on tarvetta esimerkiksi myynnin, markkinoinnin, hinnoittelun ja tuotteistamisen osaamisen kasvattamiseen.  

Työelämässä oppiminen hyvä vaihtoehto osaajien saamiseksi yritykseen 

Osaavaa työvoimasta on koronakriisistä huolimatta kova kysyntä monilla aloilla. Työelämässä oppiminen on hyvä vaihtoehto uusien työntekijöiden rekrytoimiseksi ja nykyisen henkilöstön kehittämiseksi. Osaaminen on merkityksellistä.  

Ammatillisella koulutuksella voi opiskella tutkintoon johtavia koulutuksia, tutkinnon osia ja lyhytkestoisia koulutuksia omasta taustasta ja iästä riippumatta jatkuvan oppimisen periaatteella. Oppisopimus on kilpailuvaltti aloilla, joissa kilpaillaan osaavan työvoiman saamisesta. Koulutussopimus taas on hyvä väylä opiskelijalle soveltaa työelämässä oppimaansa. Myös kesäoppisopimusta kannattaa harkita. 

Tiesitkö, että ammatilliseen koulutukseen voi pyrkiä ympäri vuoden? 

 • Ammatillisia tutkintoja ovat ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Erilaisia tutkintoja on yli 160 ja tutkinnon osia lukuisia. Ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden. 
 • Koulutussopimus on entinen työssäoppiminen. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä hän saa palkkaa. Opiskelija on kuitenkin oikeutettu opintotukeen, koulumatkakorvaukseen ja koulutuksen järjestäjän tarjoamaan maksuttomaan ateriaan. Työnantaja ei saa koulutuskorvausta. 
 • Oppisopimus voidaan solmia tutkintoon tai vain johonkin tutkinnon osaan. Oppisopimuksessa opiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa ja töitä on tarjottavat vähintään 25 tuntia viikossa. Työnantaja voi saada koulutuskorvausta. Opiskelijan voi palkata kesätöihin oppisopimuksella. 
 • Yrittäjän oppisopimuksessa päätoiminen yrittäjä voi itse opiskella yleensä pienin kustannuksin tutkintoja tai tutkinnon osia.   

Tule mukaan "Ammatillinen koulutus yhdistää" -verkkoseminaariin

Verkkoseminaarissa 6.10. klo 13-16 nostamme esille pk-yritysten ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä. 

Tervetuloa mukaan! Olitpa sitten yrittäjä, ammatillisen koulutuksen asiantuntija, sidosryhmämme jäsen tai muuten vain asiasta kiinnostunut.

Tutustu lisää ja ilmoittaudu täällä.

Tietoiskuista vinkkejä yrittäjän ammatillisen osaamisen kehittämiseen - Katso tallenteet! 

Järjestämme kevään aikana ajankohtaisia ammatilliseen koulutukseen ja yrittäjän osaamisen kehittämiseen liittyviä tietoiskuja. Koulutustapahtumat tulevista tietoiskuista julkaistaan Yrittajat.fi/Koulutukset -sivuilla. Voit katsoa tallenteet tallennekirjastosta.

 • Ammatillisen osaamisen kehittäminen - yrittäjän mahdollisuudet (15.4.2020) Yhteistyössä ELY-keskus ja Taitotalo. LisätiedotKATSO TALLENNE (0:39:43)
 • Yrittäjä verkko-opiskelijana - opiskele ajasta ja paikasta riippumatta (27.4.2020) Yhteistyössä Suomen Yrittäjäopiston. LisätiedotKATSO TALLENNE (0:49:12)
 • Miten yrittäjä varmistaa kilpailukykyisen osaamisen itselleen ja yritykselleen? (6.5.2020) Yhteistyössä Rastor-insituutti. Lisätiedot. KATSO TALLENNE (0:58:38)
 • Plan B - talouden suunnittelu poikkeavassa tilanteessa taulukkolaskennan avulla (14.5.2020) Yhteistyössä Business College Helsinki. LisätiedotKATSO TALLENNE (1:10:08)
 • Yrittäjä! Kohtaako viestisi vastaanottajan? (20.5.2020) Yhteistyössä Business College Helsinki. Lisätiedot. KATSO TALLENNE (1:04:00)
 • Oppilaitokset yrittäjän arjessa mukana - case Keuda ja Uudenmaan yrittäjät. (25.5.2020) Lisätiedot. KATSO TALLENNE (1:01:05)
 • Asiakkaat arvioivat yrityksesi osaamista joka päivä! – case Business Espoo, Espoon Yrittäjät ry ja Omnia. (4.6.2020) Lisätiedot KATSO TALLENNE (0:58:47)
 • Kesäoppisopimus Yhteistyössä Oppisopimusosaajat ry ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE (18.6.2020) KATSO TALLENNE (0:16:41)  

Blogit ja uutiset - Kannattaa lukea!

Tutustu Yrittäjiin

Lue blogit osaamisen kehittämisestä

Tutustu myös näihin uutisiin

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä! Autamme mielellämme kaikissa ammatilliseen koulutukseen tai viestintähankkeeseen liittyvissä asioissa.

Tutustuisitko myös esitteisiin?

Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolla on Koulutus ja osaaminen -osio, johon päivitetään tietoa koronakriisin aiheuttamista muutoksista. Löydät sivuilta kompaktia tietoa siitä, miten yrittäjä voi kehittää omaa osaamistaan ja siihen liittyvistä rahoitusvaihtoehdoista. Lisäksi sivuilla on tietoa työelämässä tapahtuvasta oppimisesta.

Alta löydät esitteitä ammatillisen koulutuksen monipuolisista mahdollisuuksista.

MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN AMMATILLINEN KOULUTUS

Ammatillinen koulutus avaa ovia opiskelijoille työelämään sekä yrittäjille oman osaamisen kehittämiseen.

» Lue lisää esitteestä

OPPISOPIMUS & KOULUTUSSOPIMUS

Hyödynnä oppisopimusta ja koulutussopimusta tarpeiden mukaan.

» Lisätietoja Parasta palvelua -kehittämisohjelmassa tuotetussa materiaalissa 

YRITTÄJÄN OPPISOPIMUS LYHYESTI

Päätoiminen yrittäjä voi kehittää omaa ammattitaitoa ja liiketoimintaosaamista yrittäjän oppisopimuksella.

»  Tutustu Oppisopimusosaajat ry:n tuottamaan materiaaliin

AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN MONIPUOLISET PALVELUT

Ammatilliset oppilaitokset tarjoavat yrittäjille ja yrityksille monipuolisia palveluita.

» Lue lisää esitteestä

TYÖELÄMÄSSÄ OPPIMISEN MUISTILISTA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE

Muistilista tukee työpaikkaohjaajaa opiskelijan ohjaamisessa.

» Lisätietoja Parasta osaamista -kehittämisohjelmassa tuotetussa materiaalissa

MENTORIN MANUAALI

Työpaikkaohjaaja-mentori on yrittäjäopiskelijan tukena oppisopimuksen ajan.

» Tutustu Oppisopimusosaajat ry:n tuottamaan materiaaliin