Etsi

Aktiivimalli potenssiin sata

Uudistu tai kuole – ja laitetaan Suomena piste yhden aktiivimallin surkuttelemiselle. En tässä sinällään ota kantaa aktiivimalliin. Epäilemättä siinä on valuvikoja, kuten monessa asiassa on.

Siitä olen erittäin huolissani, että me Suomena murehdimme aktiivimallin kaltaisia asioita, kun samaan aikaan ympärillämme on käynnissä niin suuri muutos työelämässä, että aktiivimalli potenssiin sata ei riitä kuvaamaan sen vaikutusta. Työ, työelämä ja työmarkkinat muuttuvat maailman muutoksen mukana. Jos emme Suomena ole tässä asiassa ketteriä, menetämme valtin selvitä tässä isossa muutoksessa voittajina.

Digitaalisen alustatalouden tiekartasto -julkaisussa (Tekes, 2017) arvioidaan, että alustatalouden eteneminen aiheuttaa viidessä vuodessa laaja-alaisemman globaalin murroksen kuin internet aikanaan tähän mennessä. Digitalisaation lisäksi sellaiset megatrendit kuin väestörakenteen muutos ja globalisaatio mylläävät työmarkkinoita ja työn tekemisen tapoja uuteen uskoon.

Meidän pitäisi suomalaisina ja Suomena miettiä paljon isompia asioita kuin aktiivimalli. Meitä haastavat nyt sellaiset muutosvoimat, että hyvin ei käy, jos emme ole muutosmyönteisiä.

Tulevaisuuden työtä tehdään enenevässä määrin yrittäjänä tai sen kaltaisesti. Yrittäjän vahvuudet, kuten itsensä johtaminen, luovuus, jatkuva muutosvalmius, verkostot ja vuorovaikuttaminen, ovat samat kuin tulevaisuuden työntekijöiden vahvuudet ovat.

Samaa muutosvalmiutta tarvitaan yrityksissä ja organisaatioissa. Organisaatioissa johtamisen ja oppimisen pitää olla korkeampi kuin ulkoisen muutoksen – näin pysyy elossa ja voi uudistua.

Mihin riittääkään ajattelumme kansakuntana tällä hetkellä! Aktiivimallin voivottelemiseen? Sen murehtimiseen, että robotit vievä työt?

Meiltä vaaditaan nyt ja viiden vuoden sisällä enemmän kuin koskaan.

 

Taru Jussila
viestintäjohtaja
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Taru Jussila

Taru Jussila on Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja ja Yrittäjäsanomien sekä Yrittäjä-lehden vastaava päätoimittaja.