Etsi

Emergency banner

Ärsyttääkö Greta Thunberg?

Lue tämä kirjoitus etenkin, jos ärsyttää. Ärsytän sinua vielä vähän lisää. 

Entä pahoititko mielesi Helsingin yliopiston opiskelijaravintoloiden päätöksestä luopua naudanlihasta? Sekä Greta että opiskelijaravintoloiden päätös ovat saaneet tunteita aikaan. Minä väitän, että se on hyvä asia!

Samalla tiedän, että jokainen ei pidä tästä kirjoituksestani. Kirjoitan siitä huolimatta. Ole ihmeessä eri mieltä, jos siltä tuntuu – tärkeintä on, että ajattelet. Tule vaikka juttelemaan kanssani aiheesta LinkedIniin.

Siitä en kuitenkaan mielelläni lähde väittelemään onko ilmastonmuutos totta vai ei. Ja kyllä, tiedän todella hyvin, että maapallomme ilmasto on aina ollut muutoksessa. Lupaan vastata jokaiseen muuhun keskustelunaloitukseen tai kommenttiin, mutta tuohon en enää jaksa vastata.

Ei ole ihme, että ilmastonmuutokseen liittyvät asiat saavat tunnereaktioita aikaan. Ilmastonmuutos on pelottava ja globaali uhka, joka koskettaa lähes jokaista. Gretasta voi olla monta mieltä, mutta minä väitän, että gretoja tulee lisää. Me ihmiset kun tarvitsemme näitä tunteidenherättäjiä ennen kuin todella heräämme.

Itse heräsin noin 35 vuotta sitten. 32 vuotta sitten suostuttelin äitini ja koulun terveydenhoitajan puoltamaan kasvissyöntipäätöstäni. Olin tuolloin 13-vuotias. Syön maitotuotteita ja kananmunia eli olen edelleen lakto-ovo-vege. Ajattelen (toiveajattelen) kompensoivani vuosikymmenien kasvissyönnillä lentomatkani, sillä lennän paljon ja tulen toivottavasti lentämään jatkossakin. Suosin lähellä tuotettua ruokaa.

Seurasin jo vuonna 1992 Rio de Janeirossa pidettyä ilmastokokousta tarkasti. Vuonna 1993 kirjoitin ylioppilasaineeni Riosta ja siitä onko ihmiskunnalla toivoa, jollei se herää. 1998 heinäkuuhun saakka jaksoin uskoa, että YK pystyy saamaan muutoksen aikaan. Olin tuolloin jo saanut itse olla mukana tässä työssä parin vuoden ajan niin Suomen ulkoasiaoinministeriön kuin komission palkkalistoilla.

Heinäkuussa 1998 totesin, että liian masentavaa. Ei ihmisiä kiinnosta. Nostin kädet ylös ja päätin, että jatkossa keskityn vain omiin valintoihini.

Nyt vuonna 2019 pyörsin yli 20 vuotta kestäneen päätökseni. Lupasin useammalle henkilölle, että Yrittäjät julkaisee oppaan, kuinka taistella ilmastonmuutosta vastaa pienen ja keskisuuren yrityksen näkökulmasta. Teimme oppaan samalla myös englanniksi, koska pk-yrittäjille suunnattua materiaalia ei juuri ole englanniksikaan. Annamme SME Unitediin kuuluvien sisarjärjestöjemme kääntää sen vapaasti omille kielilleen. 

Yrittäjät valmiita lisäämään toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi

Yrittäjägallupin mukaan 58 prosenttia pk-yrityksistä on valmis lisäämään yrityksensä toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Tämä on todella hyvä ja tärkeä tulos, sillä pk-yritykset ovat avainasemassa. Ne pystyvät tekemään isojakin päätöksiä ketterämmin kuin isot yritykset. Valtaosa suomalaisista yrityksistä on pk-yrityksiä, joten pk-yrityksillä on merkitystä.

54 prosenttia yrittäjistä uskoo, että ilmastonmuutos ja sen hillitseminen eivät vaikuta omaan yritykseen millään tavalla. Tätä minä en usko. Jos yrittäjä on lopettamassa yritystoimintansa viiden vuoden sisällä, niin sitten ehkä voi välttyä vaikutuksilta, mutta jos on jatkamassa toimintaansa, niin hyvin todennäköisesti tulee vaikuttamaan jotain kautta.

Väitän: Gretoja tulee lisää – ja paljon. Ympäristöpakolaisia tulee lisää, ja nämä ihmismassat voivat muuttaa yhteiskuntajärjestystämme radikaalistikin. Mitä teemme, rajalla on reilut 100 000 ihmistä, joilta on vaikkapa loppunut juomakelpoinen vesi. Torjummeko heidät jalkaväkimiinoilla? Ympäristopakolaisuus oli muuten Naton listoilla jo 90-luvulla. Tämä ei ole millään tavalla uusi asia.

Jokaisella valinnalla on merkitystä ilmastonmuutoksen hidastamisessa

Toivottavasti sain sinut ajattelemaan. Ei haittaa, vaikka vähän saatoit ärsyyntyäkin. Älä kuitenkaan ymmärrä viestiäni väärin. Viestini ei ole ryhdy kasvissyöjäksi tai jätä naudanliha, niin maailma pelastuu. Näin se ei ole.

Vaan se menee näin: Jokaisella valinnalla työssä ja vapaalla on merkitystä. Pienistä päätöksistä tulee massana isoja virtoja. Ympäristön huomioiminen ei välttämättä vaadi isoja investointeja, mutta voi olla todella iso kilpailuetu. Pienen kannattaa hyödyntää tämä etumahdollisuus.

Lataa Yrittäjän ilmasto-opas osoitteesta yrittajat.fi/oppaat, jos et tiedä mistä aloittaa omalla kohdallasi. Siitä löydät 80 pk-yritykselle sopivaa keinoa taistella ilmastonmuutosta vastaan.

Vastuullisuus tuo myös lojaliteettia. Minusta esimerkiksi tuli Kotipizza-fani lokakuun alussa yritysvastuuorganisaatio FIBSin järjestämässä Yritysvastuu nyt -tapahtumassa. Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervanen totesi tuolloin muun muassa seuraavat ajatukset: Elämme aikaa, jolloin aktivistit tulevat johtoryhmiin – ehkä jo ovat siellä.Parhaat talentit tulevat taloihin, joilla on vaikutusta ja vaikuttavuutta.Jos ihmisellä on merkityksellinen työ, luvut kyllä seuraavat.Kotipizzan luvut myös kertovat tästä selkeästi.

Let’s not miss the future!

Taru Jussila
viestintäjohtaja
Suomen Yrittäjät


Ps. Kasvissyöntiä saa muuten edelleen puolustella bisneselämässäkin – ainakin jos on nainen. Etkö nyt muka voi syödä… Oletko noin nirso… 

Pps. Kaninlihan tuottaminen voi olla yksi keino, jos haluat olla tekemässä muutosta. Se on erittäin proteiinipitoista ja kuormittaa ympäristöä paljon vähemmän kuin mikään muu liha. Kanit ovat myös terveitä ja lisääntyvät vaivattomasti. Niistä voi myös hyödyntää lähes kaiken, koska esimerkiksi tuotantoeläimen turkki kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Jos kaipaat uutta bisnesideaa, niin täältä saat valmiin pitching deckin ja jopa appin skeemat.

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Taru Jussila

Taru Jussila on Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja ja Sypoint Oy:n toimitusjohtaja.