Jo toinen uusi tablet Applelta tänä vuonna: Mitä eroa edelliseen? | Yrittajat.fi
Etusivu > Blogit > Digipauli

Etsi

Jo toinen uusi tablet Applelta tänä vuonna: Mitä eroa edelliseen?

Apple esitteli eilen useita uutuuslaitteita perinteisessä kehittäjätapahtumassaan. Yksi kiinnostavimmista oli 10,5-tuumaisella näytöllä varustettu iPad Pro, joka korvaa vuonna 2016 Pro-mallin.

Viime keväänä Apple julkaisi 9,7-tuumaisen iPadin. Jos olet ostamassa Applen tablettia, kysymys kuuluukin kumpi kannattaa valita ja mitä eroja laitteissa on.

Muotoilullisesti erot ovat pieniä. IPad Pro on ohuempi ja hieman isompi. Apple on kuitenkin pienentänyt näytön ympärillä olevia kehyksiä, jolloin lähes pienemmän iPadin kokoluokkaan on saatu mahtumaan yli 10-tuumainen näyttö. IPad Pron saa myös ruusukullan värisenä. Tämä värivaihtoehto puuttuu iPadista.

Prossa on Smart Connector -liitäntä, joka puuttuu uusimmasta iPadista.

Entä näyttö?

Molemmissa padeissa on sama pikselitiheys (264 pikseliä tuumaa kohti). Pron näyttöä suojaa laminaattikerros, minkä lisäksi näytössä on heijastuksenestopinnoite.

IPad Pron käyttäjä voi nauttia asteen verran paremmasta kuvanlaadusta, sillä näyttö tarjoaa paremman väritoiston ja tuen korkeammalle virkistystaajuudelle. Näyttö on aavistuksen tarkempi kuin iPadissa, mutta peruskäyttäjän silmät tuskin huomaavat eroa.

Etukamerassa selvä ero

IPad Prossa on 12 megapikselin takakamera ja 7 megapikselin etukamera, perus-iPadissa 8 megapikselin takakamera ja ainoastaan 1,2 megapikselin etukamera. Jos siis kuvaat selfieitä tabletilla (kuka kuvaa?!), valinnan pitäisi olla selvä.

Pron kuvausominaisuudet ovat muutenkin kohdallaan. Laitteen takakamerassa on salama, joka puuttuu kokonaan perus-padista. Lisäksi Prossa on 4K-kuvaustoiminto ja optinen kuvanvakaaja.

Suorituskyvyssä ei merkittävää heittoa

IPad Pro vie odotetusti suorituskykykisan, mutta jälleen kerran: peruskäyttäjän kannalta merkittävää eroa ei ole. Applen mukaan Pron A10X-prosessori on 30 prosenttia tehokkaampi iPadin käyttämään A9X:ään verrattuna.

Molemmissa tableteissa on kymmenen tunnin akkukesto. Todellisuudessa käyttäjän kannattaa varautua hieman lyhyempään latausväliin.

Stylus-kynän käyttöön mieltynyt valitsee Pron, koska se tukee Apple Penciliä ja Applen Smart Keyboard -näppäimistöä.

IPad Pro tarjoaa puolen teratavun tallennustilaversion, mikä tekee siitä erityisen kiinnostavan tehokäyttäjän työkaluna. Perus-iPadiin saa enintään 128 gigatavun tallennustilan.

Pro lähes tuplasti kalliimpi

IPad Pron 10,5-tuumaisen mallin hinnat alkavat 749 eurosta. Puolen teratavun tallennustilalla laite maksaa 1069 euroa.

Edullisempi perus-iPad maksaa halvimmillaan 419 euroa. Silloin tallennustilaa on 32 gigatavua. Jos tallennustilaa kasvattaa 128 gigaan, hinta nousee 100 eurolla.

Johtopäätös: Peruskäyttäjälle perus-iPad

Hinnan ja ominaisuuksien puolesta peruskäyttöön tarvittavaa tablettia valitsevan kannattaa ostaa halvempi iPad. Siinä riittää tehoa ja ominaisuuksia moneen lähtöön, myös vaativammalle käyttäjälle. IPad Pron etuna on isompi tallennustila ja mahdollisuus käyttää Apple Pencil -kynää. Laitteen näyttö on hieman tarkempi, mutta siitä ei kannata maksaa usean sadan euron lisähintaa.

Pauli Reinikainen

Pauli Reinikainen on Yrittäjämedioiden toimittaja ja sisällöntuottaja, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Teknavi-tv-ohjelman parissa. Blogissaan Pauli keskittyy digitaalisen elämän ilmiöihin ja etenkin mobiililaitteisiin.

Pauli Reinikainen

Pauli Reinikainen on Yrittäjämedioiden toimittaja ja sisällöntuottaja, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Teknavi-tv-ohjelman parissa. Blogissaan Pauli keskittyy digitaalisen elämän ilmiöihin ja etenkin mobiililaitteisiin.