Onko Oneplus 5 oikeasti "flagship killer"? Näin se pärjää iPhone 7:lle | Yrittajat.fi
Etusivu > Blogit > Digipauli

Etsi

Onko Oneplus 5 oikeasti "flagship killer"? Näin se pärjää iPhone 7:lle

Ennen juhannusta Suomessakin näyttävästi lanseerattu Oneplus 5 on asemoitu lippulaivapuhelimeksi, joka haastaa kalliimmat huippupuhelimet.

Aikaisempien Oneplus-puhelimien kohdalla on käytetty markkinointislogania "flagship killer", joka on jäänyt monen Oneplus-fanin mieleen.

Viitosmalli on edelleen hintansa puolesta keskihintainen älypuhelin, mutta ominaisuuksiltaan sen pitäisi yltää kalliimpien puhelinten tasolle. Mutta onko näin?

Olen itse tutustunut viitosmallin lisäksi kahteen aikaisempaan Oneplus-puhelimeen. Ne ovat aina vakuuttaneet prosessoritehonsa, muistin määrän ja käyttöliittymän osalta, mutta toisaalta aina on jäänyt jotain parannettavaa.

Applen iPhone 7 ei ole enää uusi puhelin, sillä seuraaja on tulossa alkusyksyllä. Silti se on edelleen relevantti vertailukohde Oneplus 5:lle.

Oneplus 5 on ehdottomasti markkinoiden parhaita laitteita, jos kyse on prosessoritehosta. Siinä se on samalla viivalla Samsungin Galaxy S8:n kanssa. Toisaalta siihen, minkä käyttäjä näkee esimerkiksi sovellusten nopeutena, vaikuttaa muukin asia kuin itse prosessoriteho. Esimerkiksi iPhonen tapauksessa kyse on sovellusten optimoinnista iOS-alustalle. Tällöin sovellukset toimivat vikkelästi, vaikka prosessoritehoa olisi vähemmän kuin kilpailevissa älypuhelimissa. Tämä on ihan oikeasti tärkeä asia, sillä moni Android-sovellus (jopa suosituimmat sosiaalisen median sovellukset) toimivat välillä hitaammin tehokkaassa Android-luurissa kuin iPhonessa.

Ennen kuin saan halveksitun Apple fanboyn tittelin, huomautan että kyse on enemmänkin poikkeuksesta kuin säännöstä. Pointtini tuli varmasti selväksi.

Osittain tämän takia prosessoriteholla ei ole mielestäni viime kädessä kovin suurta merkitystä käyttäjälle, joka on hankkimassa Oneplussan kaltaista puhelinta. Vastaavissa puhelimissa laskentatehoa on takuulla riittävästi.

Sama koskee (ainakin osittain) keskusmuistin määrää. Oneplus 5 on ainakin Suomen markkinoilla ensimmäinen älypuhelin, jossa RAM-muistia on huikeat kahdeksan gigatavua (kalliimpi malliversio). Numeroiden perusteella sovellukset pyörivät nopeammin kuin kilpailijoissa, mutta ei se välttämättä niin ole. Jälleen kerran puhutaan optimoinnista, käyttöjärjestelmästä ja sen versionumerosta. Vähemmälläkin muistilla tulee toimeen aivan yhtä hyvin. Mieleeni tulee takavuosien mobiilikameroiden megapikselikilpailu, jossa mentiin aina yli 40 megapikseliin asti. Nykyisin valmistajat ovat keskittyneet enemmänkin kuvien laadun parantamiseen muilla keinoilla.

Oneplus 5 paistattelee iPhonen haudalla selvimmin näyttövertailussa. IPhonen näyttö ei ole viime vuosina yltänyt markkinoiden parhaiden tasolle ja nyt myös Oneplus 5 ohittaa sen selvästi. OP5:n näytön full hd -näytön tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä. IPhone 7 -käyttäjän on tyytyminen 1334 x 750 pikseliin.

Tallennustilan määrässä iPhone on ollut ana vahvoilla. Seiskaversio tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden peräti 256 gigatavun sisäiseen tallennusmuistiin. Toisaalta Apple ei ole koskaan tarjonnut iPhonen ostajalle mahdollisuutta tallennustilan kasvattamiseen muistikortilla. Eikä tosin tarjoa Oneplussakaan.

Useimpien huippupuhelinten todelliset erot tulevat esille vertailtaessa kameroiden tuottamaa kuvanlaatua. En ole itse käyttänyt Oneplus 5:n kameraa riittävästi, joten siteeraan luotettavana pitämäni Cnet.comin arviota. Cnetin vertailun perusteella Oneplus 5 pärjää iPhone 7:n kameraa vastaan lähes tasapäisesti, mutta lopullisen voiton vie kuitenkin iPhone.

Cnetin loppuarvion perusteella iPhone 7 vie voiton videon laadussa, optisen kuvanvakaajan laadussa, sarjakuvauksessa ja muotokuvakuvauksessa, jota varten molemmissa puhelimissa on oma moodinsa.

Oneplus 5:n eduksi nousee tässä vertailussa selvästi iPhonea edullisempi hinta. Alle 500 eurolla kyse on ehdottomasti yhdestä markkinoiden parhaista mobiilikameroista.

Lopuksi nostan esille ominaisuuden, jossa Oneplus peittoaa iPhone 7:n mennen tullen. Oneplus 5:ssä on erittäin nopea lataus. Jos puhelinta on ladattava kiireellä, Oneplus 5 on miellyttävä työkalu. Akkutehoa saa rutkasti jo 15 minuutin latauksella.

DigiPaulin tuomio:

Mielestäni Oneplus 5 haastaa tosissaan kalliimmat lippulaivapuhelimet ja ohittaa ne monessa mielessä, ainakin paperilla. Pelkkiä numeroita ei kuitenkaan kannata tuijottaa. Harmillisesti älypuhelimen ostajalla ei ole välttämättä mahdollisuuksia kokeilla puhelinta riittävästi ennen ostamista. Autokin koeajetaan, miksei siis myös puhelinta?

IPhone 7:n voi ostaa halvimmillaan 779 eurolla. Oneplus 5:n edullisin versio maksaa 499 euroa, kalliimpi malliversio 60 euroa enemmän. Hintaero on vielä merkittävä ja helpottaa taatusti monen mattimeikäläisen ostopäätöstä. 

Pauli Reinikainen

Pauli Reinikainen on Yrittäjämedioiden toimittaja ja sisällöntuottaja, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Teknavi-tv-ohjelman parissa. Blogissaan Pauli keskittyy digitaalisen elämän ilmiöihin ja etenkin mobiililaitteisiin.

Pauli Reinikainen

Pauli Reinikainen on Yrittäjämedioiden toimittaja ja sisällöntuottaja, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Teknavi-tv-ohjelman parissa. Blogissaan Pauli keskittyy digitaalisen elämän ilmiöihin ja etenkin mobiililaitteisiin.