Tämän hetken hittipuhelimet rinta rinnan: Kumpi ansaitsee 500 euroa? | Yrittajat.fi
Etusivu > Blogit > Digipauli

Etsi

Tämän hetken hittipuhelimet rinta rinnan: Kumpi ansaitsee 500 euroa?

Kulunut kesäkuu on ollut vuosikausiin kiinnostavin kuukausi älypuhelinmarkkinoilla. Uudet Nokia-puhelimet, Honor 9 ja viimeisimpänä Oneplus 5. Kuluttajan kannalta tilanne on hieno, vaihtoehtoja löytyy!

Kovinta kisaa käyvät kaksi jälkimmäistä, jotka on asemoitu samaan, Suomessa erittäin kilpailtuun hintaluokkaan. Oneplus 5:n edullisemman malliversion hinta on 499 euroa, Honor 9:n saa 499 eurolla.

Tuhannen taalan kysymys kuuluu: Kumpi kannattaa ostaa?

Yhteistä molemmille puhelimelle on se, että ne tarjoavat ainakin enimmiltä osin kärkipään älypuhelinten tekniset ominaisuudet kohtuulliseen hintaan. Honor 9 ja Oneplus 5 ovat siis puhelimia käyttäjille, jotka eivät halua maksaa laitteestaan liikaa (pahoittelut kuluneesta fraasista). Näin ollen ne ovat monen mielestä suoria kilpailijoita esimerkiksi Applen iPhonelle ja Samsungin huippuluureille, jotka ovat useita satoja euroja kalliimpia.

Pyrin tässä blogipostauksessa selvittämään ainakin oman kantani siihen, kumpi kannattaa ostaa. Se ei ole lopullinen totuus, joten jos et ole samaa mieltä, älä loukkaannu. Ensinnäkin olen sitä mieltä, että kumpikaan puhelin ei suoraan haasta kalliimpia lippulaivapuhelimia (esim. LG G6, iPhone 7 ja Samsung Galaxy S8). Perustelen väitettäni myöhemmin.

Usein ensituntuma ratkaisee ostopäätöksen. Miltä puhelin tuntuu, näyttää ja millainen fiilis siitä jää heti kättelyssä.

Honor 9 tekee tässä mielessä paremman vaikutuksen. Puhelin on todella laadukkaan tuntuinen, jämäkkä ja pidän myös laitteen takakuoren valoa eri suuntiin heijastavasta pinnasta. Toisaalta Honor 9 on todellinen sormenjälkimagneetti kun taas metallinen Oneplus 5 ei kerää läheskään yhtä helposti sormenjälkiä. Kaikeksi onneksi Huawei on lisännyt puhelimeen niin sanotun oleofobisen pinnoitteen, joka vähentää sormenjälkien määrää näyttölasin pinnalla.

Oneplus 5:n saa vain mustana tai harmaana, halvemman version ainoastaan harmaana. Odotin pirteämpiä värivaihtoehtoja, joita ennätettiin julkisuudessa jo povata. Ehkä niitä on tulossa myöhemmin.

On makuasia, pitääkö äänenvoimakkuuden säätimistä mieluummin puhelimen oikeassa vai vasemmassa reunassa. Honorissa ne ovat oikealla. Molemmissa puhelimissa sormenjälkitunnistin sijaitsee puhelimen etupuolella. Molemmissa sormenjälkitunnistin reagoi erittäin nopeasti.

Jos kriteerinä on puhtaasti prosessoriteho, valinta on Oneplus. Ei sillä, etteikö Honor 9 olisi aivan riittävän nopea. Mielenkiintoisen vivahteen vertailuun tuo se, että viime aikoina on esitetty epäilyksiä siitä, onko Oneplus vääristellyt prosessoritehoa nopeusmittauksissa. Snapdragon 835 on silti eittämättä parasta mitä tällä hetkellä älypuhelinten suorittimiksi on tarjolla.

Keskusmuistin määrä on useimmille käyttäjille vähemmän tärkeä kriteeri, mutta Oneplus mainostaa sitä näkyvästi. Ei ihme, sillä puhelimen kalliimpaan versioon muistia saa jopa kahdeksan gigatavua eli enemmän kuin yhdelläkään kilpailijalla. Mutta kuten sanoin, vähemmän tärkeä valintaperuste. Honor 9:ssä muistia on taatusti riittävät kuusi gigatavua. Keskusmuistilla on viime kädessä pieni rooli verrattuna esimerkiksi siihen, miten sovellukset on optimoitu kyseiselle käyttöjärjestelmälle.

Snapdragon 835:n eduksi on mainittava sen erinomainen energiatehokkuus, jonka ansiosta virtaa riittää vuorokaudeksi tehokkaasta laskentatehosta huolimatta.

Molemmat puhelimet tarjoavat mahdollisuuden pikalataukseen. Oneplussan Dash Charge on piirun verran nopeampi, eikä puhelin ihme kyllä lämpene juurikaan latauksen aikana.

Käyttöliittymävertailussa pidän enemmän Honorin EMUI 5.1:stä. Tämä on puhtaasti makuasia, mutta mielestäni sovelluskuvakkeet voivat sijoittua vieri viereen useammalle sivulle.

Oneplus 5 on teknisesti huippulaite, mutta siinä on erikoisia puutteita. Puhelin ei kestä kosteutta, siinä ei ole muistikorttipaikkaa eikä kamerasta löydy optista kuvanvakaajaa.

Mutta eipä ole näitä Honorissakaan, paitsi muistikorttipaikka. Sen avulla tallennustilaa saa lisää enimmillään 256 gigatavua.

Vesitiiviys ja optinen kuvanvakaaja ovat mielestäni älypuhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia, ensin mainittu erityisesti Suomen oloissa.

Optisen kuvanvakaajan puute näkyy väistämättä käytössä. Pienessäkin liikkeessä kuvat tärähtävät eikä niistä silloin ole mihinkään. Oneplussan valmistaja tituleeraa uutuuttaan "flagship killeriksi". Siinä kastissa optinen kuvanvakain on must-varuste.

Puhelimet ovat monessa mielessä samalla viivalla. Jos muotoilulliset erot eivät kiinnosta, eroja voi etsiä lähinnä käyttöliittymästä ja kameran ominaisuuksista.

Kameraan en tässä kirjoituksessa ota enempää kantaa, koska en ole ehtinyt perehtyä kuvanlaatuun riittävästi. Huawein kameraa käyttäneenä olen ollut tyytyväinen kuvien laatuun. Parhaimmillaan olen onnistunut ottamaan Honor 9:llä onnistuneempia otoksia kuin iPhone 7:lla. Megapikselivertailussa Oneplus vie kuitenkin voiton. Erityisen suuri ero on etukameran kennon koossa.

DigiPaulin tuomio:

Näiden puhelinten välillä on vaikea tehdä merkittäviä eroja. Kyse on jälleen kerran omasta tottumuksesta ja ennen kaikkea makuasioista. Itse valitsisin Honor 9:n, mutta toisaalta Oneplussan paranneltu kamera ansaitsee pidemmän testin.

Sijoittamalla hieman yli sata euroa lisää voi heittää hyvästit OP5:n ja Honor 9:n puutteille. Tarjolla on esimerkiksi LG:n uusin G6, joka on pölyn- ja vedenkestävä ja pitää sisällään optisen kuvanvakaajan. Näyttökin on tarkempi.

Kyse on siis valinnoista. Vajaalla 500 eurolla ei edelleenkään saa aivan sitä parasta. Siksi kumpikaan tässä artikkelissä käsitellyistä puhelimista ei mielestäni haasta suoraan iPhonen lippulaivamallia tai uusinta Samsung Galaxy S8:aa.

Vertailun vuoksi vielä joitakin teknisiä yksityiskohtia Oneplus 5:stä ja Honor 9:stä rinta rinnan:

Näytön koko

Honor 9 5,15 tuumaa

OP 5 5,5 tuumaa

Näytön tarkkuus

Honor 9 1080x1920 pikseliä

OP 5 1080x1920 pikseliä

Prosessori

Honor 9 Kirin 960

OP 5 Snapdragon 835

Keskusmuistin määrä

Honor 9 4/6 Gt

OP 5 6/8 Gt

Tallennusmuistin määrä

Honor 9 64/128 Gt

OP 5 64/128 Gt

Muistikorttipaikka

Honor 9 Kyllä

OP 5 Ei

Akun koko

Honor 9 3200 mAh

OP 5 3300 mAh

Kamera

Honor 9 Takana 12/20 megapikselin kaksoiskamera, edessä 8 megapikselin selfie-kamera.

OP 5 Takana 16/20 megapikselin kaksoiskamera, edessä 16 megapikselin selfie-kamera.

Pauli Reinikainen

Pauli Reinikainen on Yrittäjämedioiden toimittaja ja sisällöntuottaja, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Teknavi-tv-ohjelman parissa. Blogissaan Pauli keskittyy digitaalisen elämän ilmiöihin ja etenkin mobiililaitteisiin.

Pauli Reinikainen

Pauli Reinikainen on Yrittäjämedioiden toimittaja ja sisällöntuottaja, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Teknavi-tv-ohjelman parissa. Blogissaan Pauli keskittyy digitaalisen elämän ilmiöihin ja etenkin mobiililaitteisiin.