Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

#EU4FairWork-kampanjan tärkeä viesti: Pimeä työ on aina jonkun toisen tappio

Tällä viikolla käynnistyi #EU4FairWork -kampanja, jonka Euroopan unioni järjestää yhdessä jäsenvaltioidensa kanssa kampanjan pimeän työn torjumiseksi. Suomen Yrittäjät on mukana kampanjassa. 

Pimeä työ voi ilmetä monella tavalla, mutta yhteistä ilmiölle on se, että oikein toimivat yritykset ja työntekijät kärsivät. Siksi on tärkeä varmistaa, että kaikki toimivat samoilla pelisäännöillä, reilusti. Pimeää työtä voisi verrata pummilla matkustamiseen; yksi hyötyy, mutta muut maksavat enemmän. 

Ehdoton enemmistö yrityksistä toimii vastuullisesti 

Ehdoton enemmistö yrityksistä toimii ja haluaa toimia oikein ja vastuullisesti. Siksi yksittäisten epäkohtien takia ei pidäkään leimata koko yrityskenttää tai tiettyä toimialaa. Ylipäänsä pienissä yrityksissä työolot ovat yleisesti hyvällä tasolla, kuten työ- ja elinkeinoministeriön keräämä Työolobarometri osoittaa, ja toiminta on vastuullista. 

Yrityksen ja työnantajan näkökulmasta erilaisten velvoitteiden huomiointi on joskus hankalaa. Teinhän ilmoituksen oikein? Muistinkohan kaiken? Usein yritykselle asetetut yksityiskohtaiset velvoitteet koetaan byrokraattisina ja raskaina, eikä se ole ihme. Yritysten toimintaympäristö on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi. Kärryillä voi toisinaan olla vaikea pysyä. 

EU:n vapaasta liikkuvuudesta seuraa vastuu 

Pimeän työn torjunta on kuitenkin yhteinen tavoite. Työvoima, palvelut, tavarat ja pääomat liikkuvat EU:n sisämarkkinoilla vapaasti. Tätä vapautta kuitenkin seuraa vastuu, joka on yhteinen. Kaikkien on kannettava oma kortensa kekoon reilun pelin varmistamiseksi. 

Mutta kuinka yrittäjä voi osallistua työhön ja parantaa vastuullisuuttaan? Yritysten toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, joten yrittäjän on oltava valmis seuraamaan tätä muutosta. On kuitenkin syytä muistaa, että kun parhaansa yrittää, se riittää. Pieneltä yritykseltä ei voi vaatia samanlaista osaamista ja resursseja kuin suurelta. 

Hyvä tapa päivittää omaa osaamista on vaikkapa tilata Suomen Yrittäjien uutiskirje ja osallistua mahdollisuuksien mukaan Suomen Yrittäjien koulutuksiin ja tilaisuuksiin. Kaikkea ei tarvitse osata itse, mutta on tärkeää olla kiinnostunut ottamaan selvää niistä asioista, jotka koskevat omaa yritystoimintaa.  

Haluamme myös olla jäsentemme tukena. Neuvontapalvelumme auttaa, jos yrityksen lainsäädäntöön perustuvissa velvollisuuksissa jokin askarruttaa. 

Albert Mäkelä
asiantuntija
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Albert Mäkelä

Asiantuntija
Suomen Yrittäjät

Kirjoittaja työskentelee Suomen Yrittäjissä yrittäjien edunvalvojana. Pääasiallisena vastuualueena ovat työmarkkina-asiat ja immateriaalioikeudet.