Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Haluamme olla uudistamassa Suomea 

Me, Suomen Yrittäjät, kannustamme työnantajayrittäjiä maksamaan työntekijöidensä työttömyyskassamaksun ammattiliitoista riippumattomaan työttömyyskassaan.  

Haluamme kiinnittää huomiota erittäin yleiseen väärinkäsitykseen, että ammattiliitto maksaisi ja hoitaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Työttömyyskassa ja ammattiliitto ovat kaksi eri asiaa. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksavat 94,5-prosenttisesti veronmaksajat, työnantajat ja työntekijät. Lopun noin viiden prosentin osuuden maksavat työttömyyskassat, eivät ammattiliitot. 

Ehdotuksemme on herättänyt paljon keskustelua sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. 

Osa on nähnyt esityksen Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen sohaisuna ja riidanhaastona. Voin vakuuttaa, että yrittäjien järjestössä toimitusjohtaja toteuttaa niitä päätöksiä, joita me jäsenyrittäjät teemme. Me Suomen Yrittäjien luottamushenkilöt käsittelimme kassamaksuasiaa sekä Suomen Yrittäjien hallituksessa, johon kuuluu yli 40 yrittäjää eri puolilta Suomea, että hallituksen 11-henkisessä työvaliokunnassa. Työvaliokunnan päätöksellä teimme esityksen.  

Monessa kirjoituksessa on väitetty esityksemme johtuvan siitä, että Suomen Yrittäjät EI olisi työmarkkinapöydissä. Suomen Yrittäjät on useimmissa työelämän asioita käsittelevissä pöydissä yhdessä muiden merkittävien työelämän osapuolia edustavien järjestöjen kanssa. Suomen Yrittäjät ei tavoittele paikkaa työehtosopimusosapuolena, koska emme usko sen järjestelmän tulevaisuuteen suomalaisen työelämän kehittäjänä.

Työehtosopimuksille on sijansa, mutta niiden rinnalla pitää olla oikeus sopia työpaikoilla toisin, koska moni työehtosopimus taipuu erittäin huonosti monen nopeasti muuttuvan toimialan ja yrityksen tarpeisiin. 

Tavoitteenamme on saada mahdollisimman laajat mahdollisuudet asioiden sopimiseksi sinne, missä työ ja sen kilpailukyky tehdään: työpaikoille. Työmarkkinarakenteita on uudistettava, jotta voidaan turvata yritysten menestys ja sitä kautta talouskasvu ja työllisyys. 

Yrittäjät luovat tämän maan tulevaisuuden yhdessä työntekijöidensä kanssa. Viimeisen 15 vuoden aikana uudet työpaikat ovat syntyneet nimenomaan pk-yrityksiin, samaan aikaan isoissa yrityksissä työntekijöiden määrä on vähentynyt. Jäsenyrityksissämme on yrittäjän oma työpaikka mukaan luettuna noin 660 000 työpaikkaa.  

Me haluamme olla uudistamassa tätä maata ja sen työmarkkinoita; emme pitämässä kiinni vanhasta ja toimimattomasta, vaan siirtämässä Suomea uuteen aikaan. Sitä me tavoittelemme, ja tässä asiassa Suomi kaipaa herätystä. 

Jyrki Mäkynen 
puheenjohtaja 
Suomen Yrittäjät 

 

Lue lisää: 

Suomen Yrittäjien tiedote: Yrittäjät kannustaa yrityksiä maksamaan henkilöstön työttömyyskassamaksun

Mikael Pentikäisen blogi: Yrittäjät tarjoavat turvaa työpaikoille

Janne Makkulan ja Atte Rytkösen blogi: Kaikille avoimen työttömyyskassan jäsenmaksun maksaminen ei ole syrjintää

Yrittäjät.fi:n uutinen: ”Haluan maksaa työntekijöideni puolesta työttömyyskassan jäsenmaksun”

Yrittäjät.fi:n ohjeet: Yrittäjä, näin hoidat työntekijäsin työttömyyskassamaksun

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Jyrki Mäkynen

puheenjohtaja 
Suomen Yrittäjät