Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hankinnat ovat elinkeinopolitiikkaa

Kunnan ei pidä käsitellä hankintoja vain tuotteen tai palvelun tilaamisena. Parhaimmillaan hankinnoilla ja kilpailutuksilla edistetään alueen elinvoimaa, yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Samalla vaalitaan kestävämpää kuntataloutta.

Jos hankintaan ladataan paljon vaatimuksia, vain harvat pienet tai keskisuuret yritykset pystyvät jättämään tarjouksen. Tarkat ja laajat vaatimukset suosivat suuryrityksiä. Suuryritykseltä voi toki saada hyvää palvelua. Tilaamalla aina niiltä kunta ei kuitenkaan auta kehittämään markkinaa: kun kilpailua ei ole, toimialalle ei synny uutta yrittäjyyttä, kun verovarat kaadetaan suoraan yhdelle yritykselle.

Hankinnat kannattaa pilkkoa osiin

Liian usein julkinen hankinta on turhan iso kokonaisuus, joten kotimaiset pk-yritykset pysty eivät pysty vastaamaan tarjouspyyntöön. Silloin sekä markkinat että tuotanto keskittyvät. Hankkija saattaa joutua yhden suuren yrityksen loukkuun.

Kilpailuttajan kannattaakin jakaa hankinta pienempiin osiin ja valita monta eri toimittajaa. Jos yhdelle yritykselle ilmaantuu ongelmia, koko homma ei pysähdy, kun hankkija voi joustavammin käyttää muita jo valittuja yrityksiä.

Hankintalaki toimii

Uudistettu hankintalaki on hyvä. Se mahdollistaa pk-yritysten pääsyn tarjoamaan, jos lain suomia mahdollisuuksia oikeasti sovelletaan käytännössä. 

Hankintapolitiikka on elinkeinopolitiikkaa.

Janika Tikkala 
elinkeinopolitiikan asiantuntija
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Janika Tikkala

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija.