Etsi

Emergency banner

Hoida taitavasti varojasi: "Sell in May and go away"

KUMPPANIBLOGI

Eräs markkinoilla sitkeimmin eläviä uskomuksia on, että osakemarkkinoiden tuotto olisi poikkeuksellisen hyvä taikka huono tiettyinä kuukausina vuodesta.

Tunnetuimmat kalenteriin sidotut uskomukset liittyvät tammikuuefektiin ja uskomuksiin kesäkuukausien heikosta tuotosta. Itseasiassa näillä markkinoiden uskomuksilla on todellisuuspohjaakin.  Tammikuu-efekti on uskomus, jonka mukaan tammikuun tuotot ovat korkeammat kuin minään muuna kuukautena. Tästä ilmiöstä ruvettiin tekemään ensimmäisiä havaintoja Yhdysvalloissa lähes 80 vuotta sitten. Nykytiedon valossa tammikuu on keskimäärin hyvätuottoinen kuukausi osakkeille, mutta ei välttämättä paras.

Tarjolla on useita syitä, miksi ilmiö ei ole hävinnyt vaikka siitä moni sijoittaja onkin tietoinen. Suurin osa selityksistä liittyy osakemarkkinoihin kohdistuviin rahavirtoihin. Sijoittajille on verotussyistä edullista myydä pois tappiolla olevat sijoitukset joulukuussa. Samat sijoittajat voivat ostaa osakkeet takaisin tammikuussa, mikä nostaa osakkeiden kysyntää.

Samalla tavoin myös vuoden vaihteessa maksetut bonukset ja palkkiot kanavoituvat osakkeisiin heti alkuvuodesta. Sama ilmiö tapahtuu myös suuremmilla sijoittajilla ja instituutioilla, kassan ylijäämää sijoitetaan helposti takaisin markkinoille tilinpäätöshetken jälkeen.

Sell in May and go away -efekti on puolestaan vastakkainen tammikuu ilmiölle, eli osakkeiden uskotaan tuottavan heikosti kesäkuukausina. Vanhin selitys ilmiölle on, että sijoittajat ajavat salkkunsa loma-asentoon ja vähentävät riskiä lomansa ajaksi.

Itseasiassa tämäkin väite on ainakin osittain totta: tutkimusten mukaan marraskuusta huhtikuuhun olevalla puolivuotisjaksolla tuotot ovat keskimäärin selvästi positiiviset, kun taas toukokuusta lokakuuhun olevalla jaksolla tuotot ovat talvikuukausia selvästi heikommat.

Myös me Fennia Varainhoidossa olemme havainneet, että tuotoissa on vaihtelua ja usein jakso joulukuun lopulta helmikuun alkuun on usein hyvä tuottoinen. Vastaavasti kesäkuukaudet ovat usein ainakin ison volatiliteetin aikaa.

Itseasiassa tämäkin vuosi on mennyt hienosti anomalioihin uskovien näkökulmasta. Tänä vuonnakin tammikuun tuotto oli hyvä ja nousu jatkui helmikuun loppupuolelle. Toisaalta toukokuu ja kesäkuu eivät ole olleet niin hyviä kuukausia tuottomielessä.

Emme tietenkään tee allokaatiomuutoksia katsomalla kalenteria, mutta itseasiassa olemme nyt osakeallokaation osalta alipainossa. Perusteena alipainolle on ennen kaikkea epävarmuus brexitin onnistumisesta ja kasvava todennäköisyys, että USA aloittaa kauppasodan EU:ta ja Kiinaa vastaan.

Myös USA:n keskuspankin FED:n kiristävä korkopolitiikka on osakkeiden nousua hillitsevä tekijä. On tavallaan hämmästyttävää, että olemme päätyneet toukokuuilmiön mukaiseen allokaatioon, vaikka se perustuukin markkina-analyysiin, eikä pelkään kalenterin seuraamiseen.

 

***

» Lue lisää Yrittäjän elämän kumppanit -blogeja

 

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopaperijohtaja, joka vastaa Fennian sijoituksista.

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopaperijohtaja, joka vastaa Fennian sijoituksista.