Etsi

Jos shokki iskee, olemme ongelmissa

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 2,3 miljardia alijäämäinen ja valtionvelka nousee liki 110 miljardiin euroon vuonna 2020.

Sinänsä olisi perusteltua hidastuvan taloudellisen kasvun aikana panostaa kasvua vauhdittaviin julkisiin menoihin, mutta tämän budjetin ongelma on juuri siinä, että julkisten menojen rakenteeseen ei juurikaan kosketa.

Toinen julkista taloutta koskeva rakenteellinen ongelma on se, että menneiden neljän hyvän talouskasvun vuonna ei julkiseen talouteen ole pystytty luomaan yhtään puskuria.

Hallitus tavoittelee vuonna 2023 julkisen talouden tasapainoa. Vaikka näin kävisikin, niin valtionvelan (ja myös todennäköisesti julkisen velan) absoluuttinen määrä on noussut selvästi. Tämä tarkoittaa sitä, että kansantalous on yhä haavoittuvampi, jos negatiivinen talousshokki iskee. Myöskään ikääntymisestä aiheutuva kestävyysvajeongelma ei ole kadonnut mihinkään.

Koko hallituksen budjettineuvottelut eli niin sanottu budjettiriihi käydään syyskuun puolivälissä. 


Mika Kuismanen
pääekonomisti
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mika Kuismanen

Suomen Yrittäjät

pääekonomisti