Etsi

Emergency banner

Joulu ei tee stressistä terveellisempää

Jouluun liittyy perinteitä ja odotuksia. Kun itse olin yrittäjä, oli joulunalusaika ja joulukin töissä kiireistä. Samalla kuormittivat omat joulujärjestelyt. Ihmisestä, joka halusi tehdä kaiken alusta asti itse ja pitää kiinni kaikista kotona opituista jouluperinteistä, kuoriutui vuosien myötä melko huoleton jouluihminen. 

Jokaisella on joku juttu, joka tuo joulumielen. Itselleni se on rento aattoilta perheen kanssa. Syödään pääosin ”äitien” tekemää ruokaa. Pelataan Trivial Pursuit-peliä ikivanhoilla kysymyksillä. Pikkuhiljaa jokainen vetäytyy omiin oloihinsa kuka lukemaan, kuka kuuntelemaan musiikkia tai katsomaan elokuvaa. Ja muualla joulunsa viettäviä muistetaan lämpimillä toivotuksilla. 

Joulu-etuliite ei tee liiallisesta stressistä yhtään terveellisempää. Mikä on se sinun joulujuttusi, kaikista tärkein? Keskity siihen ja jätä ne muut 99. Joulu on mahdollisuus harjoitella omista vaatimuksista irti päästämistä ja itsemyötätuntoa ja armollisuutta. Joulu voi olla ihana tilaisuus rauhoittumiseen ja läsnäoloon läheisten – tai itsensä - kanssa. Jouluna saa antaa toisillekin mahdollisuuden kokea antamisen ja auttamisen iloa ja opetella itse ottamaan vastaan.

Joulu kestää pari päivää ja tulee ja menee joka vuosi. Sen lisäksi vuodessa on 363 päivää, jolloin olisi vielä tärkeämpää rakentaa mieleen joulurauhaa ja -iloa ja tehdä asioita, jotka kannattelevat yksinyrittäjän arjessa ja auttavat jaksamaan.

Tähän saat työkaluja ensi vuonnakin Yrittäjäkillan koulutuksista, vertaistukiryhmistä, webinaareista ja podcast-sarjasta.

Iloa, valoa ja mielenrauhaa jouluusi ja vuoteen 2019!

Paula Noresvuo
Projektisuunnittelija, Yrittäjien hyvinvointikilta
Suomen Mielenterveysseura


Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.