Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kaikki sote-ammattilaiset – kiitos! 

Koronaviruksen leviämisestä seurannut taloudellinen ja terveydellinen kriisi ja siitä seuranneet poikkeusolot ravistelevat Suomea. Kaikissa kriiseissä tärkeimmät asiat korostuvat. Nyt viimeistään jokainen suomalainen arvostaa sitä työtä, jota sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt tekevät. 

Arvostus kohdistuu kaikkiin riippumatta siitä, onko töissä julkisella vai yksityisellä puolella. Hyvä, toivottavasti tästä tulee uusi normaali. Alkutalven aikana oli vielä havaittavissa yksityisiä sote-yrityksiä väheksyviä puheenvuoroja, mikä oli ikävää.  

Asiakkaat ja henkilöstö sote-yrittäjän mielessä 

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten asiakkaina on riskiryhmiä, ikäihmisiä ja tarpeiltaan hyvin erilaisia ihmisiä. Sote-ammattilaiset ottavat riskit huomioon ja suojaavat asiakkaat, työntekijänsä ja itsensä. Monelle pienen sote-yritykselle se on jo pitkään tarkoittanut esimerkiksi sitä, että yrittäjien ulkomailta palanneiden työntekijöiden kustannukset juoksevat, mutta henkilö ei työskentele. 

Sote-yrittäjät jännittävät asiakkaidensa puolesta myös siten, että yritysten työvoima voidaan poikkeusoloissa ottaa yhteiskunnan käyttöön. Tarve on selvä, mutta sote-yrittäjän asiakas ei poistu minnekään, vaan tarvitsee saman hoidon ja hoivan. Yritykset varautuvat jo tähän.  

Mistä suojavarusteita pienelle yritykselle?

Henkilöstösuunnittelun ohessa yrityksissä on pohdittava, mistä saadaan tarvittavia suojavarusteita. Niistä on valtakunnallinen pula. Normaalioloissa kukaan ei ajatellut, että niitä tarvittaisiin esimerkiksi kotihoidossa. Yritykset ovat pääosin omillaan suojavarusteiden hankkimisessa, sillä Huoltovarmuuskeskuksen varastoista ei riittänytkään kaikille. Pienimmät tarvitsijat ovat isojen hankkijoiden ja toimittajien sopimusehtojen varassa.  

Suomessa on noin 18 000 sote-yritystä. Näistä yli yhdeksän kymmenestä on enintään neljän hengen yrityksiä. Itse maksavien asiakkaiden lisäksi nämä hoitavat ostopalveluna ja palvelusetelillä tulevia asiakkaita. Myös yrityksissä toimivien sote-ammattilaisten panos on äärimmäisen tärkeä sekä poikkeusoloissa että muulloin. Innovaatioita ja parhaita käytäntöjä normaalioloihin syntyy nyt parhaillaan. 

Pidetään yritykset mukana – myös kriisin jälkeen. 

 

Satu Grekin
elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö 

Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja

Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Satu Grekin

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö.