Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kasvu mikä?

Aloitin työni Kasvu Openissa tämän vuoden helmikuussa, mutta en tiennyt koko organisaatiosta käytännössä oikein mitään vielä muutamaa kuukautta sitä ennen. Ystävän suosittelemana otin kuitenkin selvää ja sain tietää, että kyse on jonkinlaisesta pk-yrityksille suunnatusta kasvuohjelmasta. Ei kyllä mitään hajua, mikä se sellainen kasvuohjelma on, mutta ehkä se liittyy jotenkin sijoittamiseen? No, ei liittynyt, kyse oli jostain kummallisemmasta.

Selvitystyöni perusteella pk-yritykset – oletettavasti siis alle 250 henkeä työllistävät firmat, koska se on se yleisin määritelmä – saivat hakea mukaan tällaisiin Kasvupolku®-ohjelmiin. Niissä sitten useamman eri alan asiantuntijan voimin käytiin läpi firman asioita. Yksityisiäkin juttuja melko avoimesti – siinä määrin kuin nyt 45 minuutissa ehtii (elleivät keskustelut jatku tapaamisen jälkeen).

No mikäs siinä, avoimen keskustelun ystävänä metodi kuulosti aivan hyvältä. Eli kaikki firmat saavat kahden päivän aikana tavata 10 asiantuntijaa, joita kutsutaan mylläreiksi, joiden kanssa puhuvat yrityksensä kehittämisestä. Miksi en ollut kuullut tästä aiemmin?

Mutta miksi ihmeessä nämä asiantuntijat tekivät tätä ilmaiseksi?! Niin sivuilla luki. Luonnostani skeptisenä ihmisenä ajattelin, että tässä täytyy olla koira haudattuna.

Asiaa tutkittuani ja puhuttuani paikkaa suositelleen ystäväni kanssa, aloin vakuuttua, että kyseessä on hyvä juttu, vaikka vastausta kysymykseeni en saanutkaan. Lähetin työhakemuksen ja siitä ilmeisesti pidettiin, sillä löysin itseni eräänä perjaisena iltapäivänä työhaastattelusta. Ja ennen kuin ehdin kysyä mitään toiminnan rahoittamisesta, toimitusjohtaja Uljas Valkeinen latasi kovat piippuun, metsästäjä kun on.

—Ihanteellinen tilanne olisi se, että meidän vuotuinen budjetti olisi 800 000 euroa. Sen enempää me ei haluta. Sillä rahalla tätä toimintaa voitasiin pyörittää niin hyvin kuin tätä on mahdollista pyörittää, Uljas totesi sen verran jämäkästi, että en osannut sanoa mitään, mutta kuitenkin ihan positiiviseen sävyyn. Tai kutakuinkin näin, en tehnyt muistiinpanoja.

Siis mitä? Että tavoitteena on lopettaa kasvaminen johonkin pisteeseen? Millainen liikeyritys tämä oikein on?

—Ei me tällä bisnestä haluta tehdä. Meidän kumppanit on mukana sen takia, että ne haluaa pk-yritysten kasvavan. Ei meidän tavoitteena ole olla kasvuyritys. Meidän tehtävä on auttaa niitä.

Vau. Selvä. Kun minulle pitkältä tuntuneen viikonlopun jälkeen soitettiin ja tarjottiin paikkaa, harkitsin suunnilleen sen ajan, mikä kuuloärsykkeeseen reagoimiseen menee (~170 ms).

Nykyään kysyttäessä osaan kertoa jo melko hyvin Kasvu Openin lyhen syntytarinan. Ai mikä se on? No minäpä kerron.

Kasvu Open on syntynyt 2010 luvun paikkeilla halusta auttaa yrityksiä ja edistää kasvua virallisten rakenteiden ulkopuolella tai korkeintaankin niiden parhaita piirteitä yhdistellen. Pikkuhiljaa, pitkäjänteisellä työllä, useat tahot ovat ymmärtäneet Kasvu Openin työn arvon ja antaneet taloudellisen tuen, osaamisensa ja asiantuntijaverkostonsa tähän tarkoitukseen.

Mikä sitten oli vastaus kysymykseen: Miten on mahdollista, että asiantuntijat tekevät sparrausta ilmaiseksi ja kumppanit vieläpä maksavat toiminnan pyörittämisen kulut?

Oma muotoiluni kuuluu jotenkin näin. Se on mahdollista, koska toiminta on osattu järjestää niin, että kaikki osapuolet aidosti hyötyvät, yritykset, myllärit ja kumppanit. Mukaan hakevat yritykset saavat apua juuri niissä asioissa, jotka tuottavat heille pullonkauloja. Sparrauksissa pöydän toisella puolen olevat myllärit taas saavat henkilökohtaisen kontaktin firmoihin, eikä Kasvu Open pyri rajoittamaan yhteistyön muotoja. Ja kumppanit saavat kasvuyritysverkoston ja paremman käsityksen siitä, mitkä kasvuyritykset alueellisesti ja toimialoittain ovat kaikkein potentiaalisimpia toimijoita.

Kyllä minä tämän takana voin seistä.

Juuso Välimaa
 

Kannattavaa kasvua blogi käsittelee kasvuyrittäjyyttä eri näkökulmista. Blogia kirjoittaa Kasvuyrittäjäverkoston johtoryhmän jäsenet sekä kasvun yhteistyökumppanit.

» Kasvuyrittäjäverkosto


Juuso Välimaa

Kasvu Open
viestintäpäällikkö