Etsi

Kesätyö voi olla hauskaa kuin Harrikalla ajo — perehdyttämisestä ei voi kuitenkaan tinkiä

KUMPPANIBLOGI

Onko yrityksesi tarjoama kesätyöpaikka yhtä houkutteleva, kuin Harley-Davidsonin työpaikka tien päällä? Tai onko työnteko muuten vaan yhtä vauhdikasta, kuin kruisailu?

Jenkeissä oli tarjolla somettavan Harrikka-kuskin työtä kahdeksalle nuorelle koko kesäksi. Työpaikkailmoituksessa oli paljon samaa, mitä tavallisessa kesätyöilmoituksessa. Hommassa ei tarvitse olla ammattilainen, moottoripyörällä ajaminen opetetaan, mutta näkökulmia ja lukijoita houkuttelevia kuvia sekä tekstejä pitäisi pystyä tuottamaan someen.

Näinhän se on, valmiita ihmisiä ei ole kenellekään tarjolla. Nuoria palkatessa ja perehdyttäessä kannattaa muistella mielikuvallisesti omia ensimmäisiä työkokemuksiaan. Miksi näin? Koska tunnelmista, ohjauksesta, opastuksesta, vastuusta ja tuolloisten esimiesten ja -naisten opeista muistuu nopeasti mieleen onnistuneet alkuhetket työelämässä. Sellaiset, joita toivoisi jokaiselle nuorelle kesätyöntekijälle.

Erityisen hyvin muistaa myös ne mahdolliset karmeat ja nolot tapahtumat kesätyössä. Jälkeenpäin ajatellen usein nuo hetket olivat kaikkein jalostavimpia. Sellaiset tapahtumat ovat johdattaneet itse kutakin omalla työ- tai yrittäjyysuralla.

Minä olen saanut kerran elämässäni kesätöissä aivan loistavan perehdytyksen ja opastuksen. Siihen kuului työn sisällön lisäksi myös omaan työturvallisuuteen sekä asiakkaiden turvallisuuteen perehdyttäminen, jopa ensiapukurssikin. Muistan perehdytyksen vieläkin - siis muutaman kymmenen kesän jälkeen.

Kävimme erityisesti läpi työmme merkitystä asiakkaille. Heurekan tiedeoppaille kerrottiin, minkälainen kokemus asiakkaille halutaan yhdessä synnyttää. Asiakaskokemuksen merkitystä ryyditettiin vielä tiedekeskuksen silloisen toimitusjohtajan kertomalla tarinalla arkkitehtuurista, tieteestä ja peepshowsta. Huumorin keinotkin oli otettu käyttöön, ja muistijälkihän siitä jäi. Uskon, että viesteillä sekä sitouttamisella oli valtava merkitys sille motivaatiolle ja spiritille, jolla lähdimme kohtaamaan asiakkaat ja tekemään työtä.

Aina tällaiseen premium-perehdytykseen ei ole resursseja, mutta kesätyöstä voi hyvällä suunnittelulla tehdä hienon kokemuksen ja toimivan työnkulun. Näin hommat tulee tehtyä, asiakkaat ovat tyytyväisiä, kesätyöntekijä sopeutuu firman kulttuuriin ja on valmis suosittelemaan työpaikkaa myöhemminkin. Tiedostakin tulee turvallinen ja hyvä olo.

Työturvallisuudesta ja vakuutusturvasta ei voi koskaan nuorten kesätyön teettämisessäkään tinkiä. Heillä on kaikki vasta alussa. Nuorille, alle 25-vuotiaille sattuu vuosittain kesän kuukausina jopa yli 4 500 työtapaturmaa, joukossa runsaasti silmä- ja sormivammoja. Ei aivan mitätön määrä harmia. Osa näistä vahingoista voitaisiin varmasti estää hyvällä perehdytyksellä.

Vapaa-ajalla elämme ja harrastamme vielä hiukan huolettomammin, silloin sattuu noin kaksi kertaa enemmän tapaturmia kuin työssä. Mikäli vahinko kuitenkin sattuu työssä, niin nuoren on hyvä tietää, mitkä ovat ennalta sovitut hoitoreitit ja ilmoitukset, jotka pitää tehdä.

Meidän työllistävien muistilistalla ovat kunnon perehdytyksen antamisen lisäksi lakisääteisten asioiden hoito, työtapaturma- ja ammattitautivakuutukset kuntoon ja lakisääteinen työterveyshuolto järjestettynä myös osa-aikaiselle tai määräaikaiselle työntekijälle.

Vaikka mielessäsi kävisi ajatus kiihdyttää perehdytysvaihetta ja tehdä nuoren opastuksesta todella tiivis paketti, unohda oikotiet. Turvallisuusseikoista kannattaa omien yöunienkin takia kertoa seikkaperäisesti.

Moni asia voi olla kokeneelle "Harrikka-ajajalle" tuttua, mutta aloittelevalle kuskille pitää ennen kesäajoja näyttää, että kaivon kannet ja kiskot ovat märkinä aivan uskomattoman liukkaita. Kokeneetkin kertaavat tuntumaa ennen pitkälle reissulle suuntaamista.

Josko kesätyö ei aina olisi hauskaa kuin Harrikalla ajo, niin samalla tavalla kuin liikenteessä; molempien kannattaa olla kesällä skarppina sekä perehdyttäjän että työntekijän.

Eliisa Anttila

 

***

» Lue lisää Yrittäjän elämän kumppanit -blogeja

Eliisa Anttila

Kirjoittaja toimii viestinnän päävalmentajana Fennia-konsernissa.