Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Koronashokki ravistelee yrityksiä kehittymään   

Tuhannet koronakriisin riepottelemat yritykset ovat viimeisten päivien aikana rustanneet tukihakemuksia Business Finlandille ja ELY-keskukselle. Yhä useampi tulee niin lähiviikkoina tekemään, kun ahdinko yrityksissä syvenee.   

Koska yrittäjät ovat tottuneet pärjäämään omillaan, on tuen hakeminen monelle täysin uusi kokemus.  

Kokemuksen hämmentävyyttä lisää monien kohdalla se, että Business Finlandin ja ELY-keskuksen korona-avustukset on tarkoitettu yrityksen tilanteen selvittämiseen ja etenkin toiminnan kehittämiseen, ei menetetyn kassavirran tai perustoiminnan kulujen kattamiseen. Kehittämisotteen löytäminen ei kuitenkaan tapahdu käden käänteessä, kun talo on tulessa. 

Täydellinen ei saa olla hyvän esteenä 

Vaikka uusien ideoiden pyörittely ja kokeilu on yrittäjyyden arkea, voi niiden sanoittaminen kirjalliseen muotoon olla hankalaa. Järjestelmällisestä ja dokumentoidusta kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta on harjaannusta yllättävän harvalla.  

Työntekijöiden ja kollegoiden kanssa sparraamalla kehittämisaihiot kyllä kirkastuvat. Silti kun aika on tässä tilanteessa kirjaimellisesti rahaa, ei täydellisyyden tavoitteluun ole varaa. Sen paikka on myöhemmin. Mukiinmenevän hakemuksen on nyt riitettävä.  

Hakemusten käsittelijät puolestaan toivottavasti ymmärtävät, kuinka poikkeuksellisessa tilanteessa yritykset heitä lähestyvät, ja käyttävät harkintaansa sen mukaisesti. Tässä hetkessä tärkeintä on auttaa mahdollisimman moni elinkelpoinen yritys kuivin nahoin vastarannalle. 

Kehittäminen ei saa loppua kriisin päätyttyä 

Kaikesta karmivuudestaan huolimatta koronan tarjoilema shokkihoito voi avata ovia, joita monessa yrityksessä ei tiedetty olevan tai joita oli syystä tai toisesta ehkä vältelty. Poikkeusoloissa koko keinovalikoima on kuitenkin otettava käyttöön.  

Näin on ympäri Suomea tapahtunutkin. Virus ja sen rajoitustoimet ovat pakottaneet useat yritykset kehittämään lyhyellä varoitusajalla vaihtoehtoisia tapoja palvella asiakkaita ja hallita toimitusverkkoja. Innostavia esimerkkejä tulee vastaan päivittäin. Niistä voi lukea muun muassa Yrittäjät.fi:stä. Väitän, että monet näistä jäävät elämään. 

Yritystoiminnan päivittämisen tarve ei akuutin kriisivaiheen jälkeen häviä, päinvastoin. Ennätysmäärä yrittäjiä hakee tulevina kuukausina ja vuosina uutta alkua ja suuntaa yritystoiminnalleen. Julkisrahoitteisten yritysten kehittämis- ja innovaatiopalvelujen on tuettava tätä uudistamistyötä joka kolkassa. Niiden on yhdessä yrittäjien kanssa käännettävä kriisi mahdollisuudeksi synnyttää entistäkin elinvoimaisempaa yrittäjyyttä. 

Joonas Mikkilä 
digi- ja koulutusasioiden päällikkö 
Suomen Yrittäjät 

Lue lisää yritysten koronarahoituksesta Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolta. 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Joonas Mikkilä

Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö, joka vastaa järjestön korkeakoulu- ja innovaatiopoliittisista sekä digitalisaatioon liittyvistä asioista.