Etsi

Kurkistus työelämään Suomen Yrittäjissä

”Viikon mittainen työharjoittelu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kytkeytyvässä työpaikassa. Tavoitteena tutustua työelämään ja saada tietoa erilaisista työmahdollisuuksista.” Näin lukee Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjan opintosuunnitelmassa. Mietin pitkään, mikä olisi sellainen työpaikka, josta jatko-opintosuunnitelmia tehdessäni saisin eniten irti. Toisin sanoen pääsisin tutustumaan kauppa-, valtio- tai oikeustiedettä opiskelleiden ihmisten työhön, jonka tavoitteena olisi yhteiskunnan kehittäminen.

Lopulta otin yhteyttä Veli-Matti Lamppuun ja tiedustelin, pääsisinkö viikoksi seuraamaan, millaista on Suomen Yrittäjien toiminta. Järjestötoiminta, yrittäjyys ja koulutuspolitiikka kuulostivat nimittäin varsin lupaavalta yhdistelmältä. Ilokseni vastaus oli myöntävä ja nyt jälkikäteen voin rehellisesti sanoa, etten parempaa työharjoittelupaikkaa olisi itselleni voinut keksiä.

 Viikon ajan tapasin eri asiantuntijoita, jotka kertoivat minulle työnkuvastaan, urapolustaan sekä tietysti hieman itsestään. Olin erittäin iloinen huomatessani, ettei kukaan tuntunut pitävän minua ylimääräisenä riesana. Päinvastoin: kaikki olivat innokkaita juttelemaan kanssani ja perehdyttämään minut omaan työnkuvaansa.

Yhteen suureen kysymykseen, joka on etenkin viime vuosina ollut meille opiskelijoille ajankohtainen, koen saaneeni viikon aikana paljon vastauksia: miten ja miksi suomalaista opetusjärjestelmää pyritään kehittämään? Lukiolaisena ammatillinen koulutus oli minulle melko vieras asia, mutta jo ensimmäisenä päivänä Terhi Haapaniemen seurassa pääsin tutustumaan ammatillisen koulutuksen reformiin. Joonas Mikkilä puolestaan kertoi, mihin koulutusta lukio- ja korkeakoulutasolla pyritään kehittämään ja miksi. Veli-Matti Lampun kanssa tutustuin aikuiskoulutukseen ja sen tulevaisuuden näkymiin. Nyt kun on kuullut, mihin koulutuspolitiikalla pyritään ja miksi koulutusta uudistetaan, on helpompi hyväksyä uudistusmyllerrys, joka välillä näin opiskelijan näkökulmasta aiheuttaa hampaiden kiristelyä ja harmaita hiuksia. 

Digitalisaatio oli viikon aikana paljon esillä. Heidi Jäntin mukana pääsin seuraamaan, miten webinaareja järjestetään, Päivi Ojalan kanssa osallistuin Skype-palaveriin ja Joonas Mikkilä kertoi minulle digitalisaation hyödyistä ja haasteista etenkin yrittäjien näkökulmasta. Aikuiskoulutuksen ennakointiseminaarissa Veli-Matti Lampun seurassa kuulin esittelyjä tekoälyä hyödyntävistä riskienennakointi- ja työnhakumalleista. Viikon lopuksi pääsin vielä kuulemaan erään yrittäjän esittelyn digikurssien järjestämiseen tehdystä, oppimistuloksista dataa keräävästä kurssialustasta.

Lisäksi pääsin viikon aikana pohtimaan Päivi Ojalan kanssa nuorten innostamista yrittäjyyteen ja Aicha Manain kanssa suomalaisten yritysten kasvutavoitteita. Thomas Palmgren esitteli minulle ytimekkäästi kansainvälisesti ajankohtaiset asiat. Tapasin viikon aikana myös oikeustieteen asiantuntijoita, kun juristi Petri Holopainen kertoi edunvalvonnasta juridisesta näkökulmasta. Oli hienoa huomata, kun kehysriihen jälkeen päätettyjen asioiden listalla oli asioita, joista Holopainen oli juuri edellisenä päivänä minulle kertonut. Karol Ruutu kertoi minulle työstään jäsenten juridisessa neuvontapalvelussa ja innosti minua oikeustiedettä opiskelemaan.

Viikkoni Suomen yrittäjissä oli erittäin monipuolinen katsaus suomalaiseen koulutuspolitiikkaan, yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan. Opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti sain kartoitettua käsitystä siitä, mihin jatko-opintoni voisivat suuntautua ja mitä työmahdollisuuksia eri koulutuksilla on tarjolla. Opin jo tämän viikon aikana paljon, muun muassa miten pidetään mahdollisimman tehokkaan ytimekäs hissipuhe, mutta ennen kaikkea sain runsaasti motivaatiota opintoihini. Aamukuuden juna on ainoa asia, joka jää minulle negatiivisena asiana mieleen tästä ainutlaatuisesta viikosta.

Haluan kiittää kaikkia, jotka uhrasivat minulle aikaansa. Kiitos myös ystävällisestä ilmapiiristä, joka toimistollanne vallitsi. Onnea ja menestystä teille kaikille merkittävässä työssänne!

 

Tiia Partanen

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.