Etsi

Liiketoimissaan epäonnistunut yrittäjä ansaitsee uuden mahdollisuuden

Jos yrittäjä ei parhaasta tahtotilasta ja yrittämisestä huolimatta onnistu – liikeidea ei vain yksinkertaisesti lähde lentoon tai isompi asiakas ajautuu talousvaikeuksiin – voi yritystä kohdata konkurssi. Se voi joissain tapauksissa olla jopa järkevää. Yrittäjän kannattaa istahtaa rauhassa alas ja pohtia, mitä tehdä seuraavaksi. Intoa ja osaamista olisi jatkaa yritystoimintaa jollain toisella tavalla tai idealla.

Yrityksen perustaminen on Suomessa nopeaa ja helppoa. Mutta todennäköisesti vain, jos sinulla ei ole taloudellisista vaikeuksista johtunutta konkurssia takanasi. Lainsäädännössämme on runsaasti esteitä, joita uudelleen yrittäjäksi ryhtyvä voi kohdata. Ennakkoperintärekisteriin ei ole automaattista pääsyoikeutta, laki saattaa estää kokonaan tietyn toimialan yrityksen perustamisen konkurssin tai velkojen vuoksi, luottohäiriömerkinnät estävät saamasta yritystoiminnalle tärkeitä vakuutuksia, toimitiloja, puhelinliittymiä tai pankkitiliä. Ja tässä vain muutamia esimerkkejä yrittämisen esteistä.

Ajatellaanpa samaa työntekijän kohdalle, joka epäonnistuu työssään. Olisiko meillä yhteiskunnassa varaa pitää häntä työttömänä useita vuosia rangaistuksena työssään epäonnistumisesta? Ei. 

Suomella ei ole myöskään varaa menettää yhtään yritystä tai työpaikkaa siihen, ettei yrittäjä pääse harjoittamaan ammattiaan. Ja vain, koska viranomaiset tai laki sen estää. Tämä ei ole järkevää, sillä tutkimusten mukaan toista kertaa yrittävät menestyvät paremmin, pysyvät toiminnassa keskimäärin pidempään, kasvavat nopeammin ja työllistävät useampia työntekijöitä kuin uudet yritykset. Tämä tiedetään jo muualla maailmassa.

Epäonnistumisen vaikutukset ovat yksilölle suuret, mutta ne on tunnistettava myös yhteiskunnan tasolla. Yritystoiminnan varhainen tervehdyttäminen tai epäonnistuneen yrittäjän salliminen jatkaa yritystoimintaa on tärkeää yhteiskunnallisessakin mittakaavassa. Yrittäjät luo työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia. Ja jos yrittämään ei pääse, niin… 

Jos yrittäjä epäonnistuu, on sekä taloudellisesti tarkoituksenmukaista että inhimillisesti oikeudenmukaista saada hänet nopeasti takaisin yhteiskunnan aktiiviseksi ja tuottavaksi toimijaksi. Tästä syystä Suomen Yrittäjät ajaa ensi vaalikaudelle tähtäävässä Kasva Suomi -tavoiteohjelmassaan, että seuraava hallitus ottaa koppia yrittäjien työllistymishaasteista selvittämällä ja poistamalla lainsäädännöstä yrittämisen esteet. 

Suomen Yrittäjät on laatinut listan lainsäädännöstä ja viranomaiskäytännöistä, jotka ovat esteenä yrittäjän uudelle alulle. Sen pääset lukemaan tästä linkistä.

Kasva Suomi -tavoiteohjelman voi lukea tästä linkistä.
 

Tiina Toivonen
lainsäädäntöasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät

 

Blogia täydennetty 27.2.2019 Kasva Suomi -materiaaleilla.

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Tiina Toivonen

Suomen Yrittäjät
lainsäädäntöasioiden päällikkö