Etsi

Emergency banner

Listaus on mahdollisuus sadoille yrittäjille

Arvioni on, että Suomen Yrittäjien 115 000 jäsenen joukossa on satoja, ellei tuhansia listauskelpoisia yrityksiä. Listaus on mahdollisuus, jolla on erittäin paljon hyötyjä sekä yritykselle että yrittäjälle itselleen.  

Jotta tämä mahdollisuus realisoituisi monille, Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkosto käynnistää ohjelman ’365 päivässä Pörssiin’. Ohjelmaan kutsutaan lähiviikkoina avoimella haulla yrittäjiä, jotka ovat kiinnostuneet yrityksensä listaamisesta First North -listalle. 

Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtajana olen keskustellut kuluvan syksyn aikana listautumisesta First North -listalle neljän Suomen Yrittäjien jäsenen kanssa. Näiden yritysten liikevaihto on 2–20 miljoonaa euroa. Osa on perustettu tällä vuosikymmenellä, osa toiminut pidempään. Yrityksistä yksi on maanrakennusliike, toinen taloushallintoalalla, kolmas nopeasti kasvava media-alan yritys ja neljäs toimii kiinteistöalalla. 

Arvioni on, että jokaisella edellä mainituista yrityksistä on halutessaan kaikki edellytykset viedä vuoden kuluessa yrityksensä First North-listalle ja saada elämäntyölleen markkina-arvo ja listayhtiöstatus. Arvio listauskelpoisuudesta perustuu siihen kokemukseen, jotka itselläni on toimiessani tällä hetkellä yhden listayhtiön toimitusjohtajana ja toisen hallituksen puheenjohtajana.  

Listautumisesta hyötyä yrittäjälle 

Yrittäjän kannalta listautumisessa on useita hyötyjä. Näistä esimerkkejä ovat oman pääoman hankinta kasvun ja investointien tekemiseen ja turvaamiseen. Merkittävää omistajan kannalta on se, että osakkeelle syntyy kauppapaikka ja yritykselle markkina-arvo. Osake voi olla myös maksuvälineenä yrityskaupoissa.

Perintötilanteissa listattu yhtiö voi olla seuraavalle sukupolvelle helpompi omistaa kuin listaamaton. Näin on varsinkin silloin, jos seuraava sukupolvi haluaa tehdä jotain muuta kuin jatkaa vanhempiensa yritystä. Listaus tuo seuraavalle sukupolvelle valinnanvapautta.  
 
First North -listan etuna on, että sääntely ja esimerkiksi tilinpäätösinformaation tuottamisvelvoite on kevyempää kuin päälistalla. Tällöin myös listautumisen ja siellä olemisen kustannukset laskevat. Kannattaa myös huomata, että yrityksen listaaminen ei välttämättä tarkoita sitä, että oma merkittävä asema yhtiössä poistuisi. Listauksen jälkeen usein suurin omistaja on edelleen yrittäjä itse. 

Kynnys listautumiselle alhaisempi kuin usein kuvitellaan

Kynnys listautumiselle First North:lle on alhaisempi kuin kenties kuvitellaan. Esimerkiksi Admicomin hiljan listautuessa sen liikevaihto oli 8,3 miljoonaa euroa. Jos yrityksellä on usean vuoden toimintahistoria, liikevaihtoa mieluusti yli 5 miljoonaa euroa ja näyttöjä kannattavasta toiminnasta tai kiinnostava tulevaisuuden näkymä, saattaa yritys olla sopivalla yrittäjän valmentautumisella valmis listattavaksi.  

’365 päivässä Pörssiin’ -ohjelma tähtää juuri edellä kuvattujen valmiuksien nostamiseen. Se toteutetaan yhteistyössä muun muassa Nasdaq Helsingin, Finnveran ja keskeisten pörssimaailmaa koskevien toimijoiden kanssa. 

Yrittäjäpolulta pörssiin

Helsingin Pörssi perustettiin vuonna 1912. Sen perustivat yrittäjät ja liikemiehet. Se on nykyisin osa kansainvälistä Nasdaq-konsernia. Tänäänkin yrittäjävetoiset, kasvollista omistamista ilmentävät yritykset ovat merkittävä osa Nasdaq Helsingissä noteeratuista yrityksistä.

Kasvuyrittäjäverkoston ’365 päivässä Pörssiin’ -hanke ammentaa sekä tästä historiasta että kasvollisesta omistamisesta ja pyrkii avaamaan tietä yhä useammalle yrittäjävetoiselle listayhtiölle. Asiassa mukana olevat toimivat Isänmaan parhaaksi -hengessä ilman taloudellista eduntavoittelua. 

Tämän kirjoituksen tarkoitus on herätellä omistajayrittäjiä pohtimaan mitä omistuksellaan haluavat tehdä sekä herättää yrittäjiä huomaamaan, että First North -listaus on todellinen mahdollisuus. 

Olen itse yrittäjäpolulta pörssiin mennyt. Sillä kokemuksella rohkenen suositella asian vakavaa harkintaa. Vain omistajayrittäjä itse on oikea määrittelemään mikä hänelle on sopivin ratkaisu. 
 
Petri Roininen 
Puheenjohtaja, Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkosto 
Toimitusjohtaja, Investors House Oyj

Yrittäjät kertovat yrittäjien arjesta ja juhlasta.

Petri Roininen

Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja ja Investors House Oyj:n toimitusjohtaja. Petri on ollut omistajana mukana perustamassa ja kasvattamassa noin kymmentä yritystä.