Etsi

Lomailu on mukavinta turvallisin mielin

KUMPPANIBLOGI

Kolmen pienen kouluikäisen pojan isänä ajatukseni kuljettavat minut melkeinpä pakostakin miettimään, mitä kaikkea kesälomalla voikaan sattua, kun perheemme arki vaihtuu lomailuun.

Itseäni on helpottanut pilkkoa konkreettisiin osiin ajatukset siitä, mitä on hyvä muistaa ennen mökille lähtöä, automatkan aikana ja varsinaisen loman vietossa mökillä. Vinkkilistani turvalliseen lomailuun olen koonnut arjen esimerkeistä — osa vinkeistä on opittu kantapään kautta, osa kuultu viisaammilta.

Kun lähdemme lomalle, jätämme kodin asutun näköiseksi. Tämä ei tosin ole mikään haastava rasti lapsiperheen arjen jäljiltä. Tyhjä talo houkuttaa varkaita ja ilkivallan tekijöitä, joten ei kannata näyttää ulkopuolisille, että talo on tyhjillään. Polkupyörät kannattaa kuitenkin nostaa varastoon hyvään talteen.

Juuri ennen matkaan lähtöä on paikallaan pikainen kierros joka huoneessa, jotta saa varmistettua tärkeimmät asiat. Kuten sen, että kaikki ovet ja ikkunat ovat kiinni, johdot poistettu pistorasioista ukkosen varalta ja valot sammutettu. Myös veden pääsulku kannattaa sulkea reissun ajaksi, ja jos kodissa on murtovarkaus- tai hälytysjärjestelmä, laittaa se päälle.

Yllättävän monella on muuten kotiavaimeen kiinnitettynä tunnistettavia tietoja. On tärkeä muistaa, ettei avaimesta saisi nähdä perheen sukunimeä, osoitetta tai muita tunnistetietoja.

Matkaan lähtiessä meidän koiralle on taattu hyvä ja turvallinen kyyti auton takaosassa omassa kuljetuskopassa. Koiralle se on turvallisin tapa matkustaa. Mökille päästyämme koira voi kohdata luonnossa erilaisia vaaroja. Esimerkiksi ampiaisen pistot ja kyynpuremat ovat aina mahdollisia, joten lähimmän päivystävän eläinlääkärin selvittäminen on aiheellista. Sama tilanne on lääkäripäivystysten osalta muutenkin.

Monesti perheiden autot ovat kattoa myöten täynnä matkatavaraa. Auton pakkaamisessa on tärkeä varmistaa kuljettajan esteetön näkymä niin eteen, taakse kuin sivullekin. Mielestäni suksiboksi on oivallinen apuväline tähän kesät talvet. Sinne voi pakata kevyttä tavaraa, jolloin itse autoon jää sen verran tilaa, että kuski näkee hyvin myös taakse. Lopuksi vielä pikainen auton tarkastus; ajovalot ja vilkut toimivat, tuulilasin pesunestettä löytyy ja kaikilla matkustajilla on turvavyöt kiinnitettyinä — ja ei muuta kuin matkaan.

Miten perheen matka liikenteessä sujuisi sitten kaikkein turvallisimmin? Avainsana tähän on maltti. Kesälomalle ei saa olla niin kiire, etteikö ehdi nauttia myös matkanteosta. Tietöitä tehdään ympäri Suomea, joten ennakointi on toinen tärkeä juttu. Fiksun reitin suunnitteluun löytyy runsaasti apuja netistä, ja matkan varrella kannattaa pysähdellä riittävästi.

Mökillä odottaa lopulta se kaikkein rennoin ja hauskin lomavaihe. Sauna lämpiää ja lapset pääsevät leikkimään. Meillä lapset rakastavat vedessä oloa! Jos lapset ovat pieniä, pelastusliivit päällä rannan puolella kuivallakaan maalla ei ole huono juttu. Veneillessä ne pitää olla kaikilla. Usein mökkiranta on tuttu, mutta valvonta pienten ja nuortenkin uimareiden osalta on todella tärkeää.

Auringon polttamilta pystyy onneksi suojautumaan helposti aurinkorasvoilla, ja kesäaikaan on hyvä muistaa juoda reippaasti nestettä. Lapsemme virvelöivät usein mökkilaiturilta — ja kyllä, olemme sopineet heittovuoroista, mutta tarkkana saa silti olla. Pienen mieli ei millään tahdo malttaa odottaa, että velipoika on kelannut rantaan.

Tulentekeminen on kolmen pojan perheessä myös odotettu juttu, ja sen kanssa saa olla kyllä tarkkana. Apulaisia hommaan löytyy helposti, eikä apua tarvitse aina edes pyytää, kun omatoimisuus meinaa välillä viedä voiton. Vaikka mökillä onkin kiva kirmata keliin sopivissa kepeissä vaatteissa, yritämme muistaa metsässä liikkuessa pitää päällä pitkähihaista vaatetta ja panna jalkaan kumisaappaat käärmeiden sekä punkkien varalle.

Lopuksi kysyisin, oletko muistanut yhden tärkeä asian? Kesämökin koordinaatit on todella arvokasta selvittää etukäteen, jos paikalle joutuu hälyttämään apua. Erinomainen apu tähän on myös kännykkään ladattava 112 Suomi -sovellus. Kun soitat hätäpuhelun sovelluksen kautta, hätäkeskus saa suoraan tiedon mökin sijainnista, eikä hämmentävässä tilanteessa tarvitse huolia koordinaateista.

Haluan toivottaa kaikille oikein mukavaa ja rentouttavaa kesää!

 

***

» Lue lisää Yrittäjän elämän kumppanit -blogeja

 

Jarkko Mattinen

Jarkko Mattinen työskentelee Fennia-konsernissa yksityisasiakkaista vastaavana johtajana. Lomaa hän viettää perheen kanssa mökkeillen, kalastaen ja urheillen — aktiivisesti mutta rennoin ottein.