Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Brexit pakottaa toimimaan

Juhannusaattona jytkähti: Ison-Britannian EU-eroa puoltava kansanäänestystulos on kova isku koko Euroopan unionille. Kansanäänestyksen tulos merkitsee poliittista kriisiä sekä Isossa-Britanniassa että EU:ssa. Päätöksen taloudelliset vaikutukset voivat olla merkittäviä. Epävarmuus lisääntyy tilanteessa, jossa Eurooppa muutenkin kamppailee suurien haasteiden kanssa.

Brexitiä ehdittiin jo puida EU:n huippukokouksessa. Eurooppa-neuvostossa toivottiin Ison-Britannian ja EU:n suhteiden muodostuvan eron koittaessa mahdollisimman läheisiksi. Eurooppa-neuvosto kuitenkin katsoi, että Iso-Britannia voi jatkossa päästä osalliseksi sisämarkkinoista vain, jos se hyväksyy kaikki neljä EU:n perusvapautta. 

Ero ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Se voi toteutua aikaisintaan vuonna 2019. Kansanäänestys ei ole oikeudellisesti sitova. Eron toteutuminen on kuitenkin todennäköinen vaihtoehto. Näin siitä huolimatta, että toisenlaisiakin kommentteja on jo kuultu. On esimerkiksi arvioitu, että jos Skotlanti uhkaa erota Isosta-Britanniasta pystyäkseen jatkamaan EU-jäsenyyttä, britit saattaisivat harkita asiaa uudelleen.

****

Suomen Yrittäjät totesi lausunnossaan eduskunnan talousvaliokunnalle, että Ison-Britannian EU-eron vaikutukset tuntuisivat Suomessakin. Äänestystuloksen selvittyä punnan ja euron kurssit laskivat välittömästi. Rahoitusmarkkinoilla on ollut levotonta, ja osakekurssit ovat laskeneet. Tämänkaltainen epävarmuus jatkunee vielä pitkään.  

Ison-Britannian ja Suomen välinen kauppa jatkuu eropäätöksen jälkeen toistaisiksi kuten ennenkin. Isossa-Britanniassa tuontihinnat kuitenkin noussevat, mikä vaikuttaa kysyntään. Äänestyspäätös vaikuttaa lisäksi kielteisesti Ison-Britannian yleiseen talouskehitykseen, mikä heijastuu vientivetoisen Suomen näkymiin.   
Brexit alleviivaa myös EU:n uudistumisen tarvetta. EU ei ole entisellään äänestyspäätöksen jälkeen. Nyt on itsekritiikin ja uudistusten aika. Unionia pitääkin kehittää. Kehittäminen ei tarkoita myönteisten tulosten hylkäämistä. On muistettava EU:n kiistattomat saavutukset. Yrityksille niistä tärkein on sisämarkkinat. 
Kasvun voimistamiseksi ja työllisyyden parantamiseksi on entistäkin tärkeämpää keskittyä olennaiseen: perusvapauksien toteutumiseen, sisämarkkinoiden toimintaan ja turvallisuuteen. Hyvä väline EU-kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi olisi yli äyräitten paisuneen säädösjärjestelmän järkeistäminen. 

****

Suomi kohtaa Brexitin jälkeisen Euroopan taloudellisesti haavoittuvana. Kasvumme on vähäistä, työttömyys on valtaisa, elämme yli varojemme ja julkinen talous on ylisuuri kansantalouden kantokykyyn nähden. 

Suomella on tarve uudistaa taloutta reformeilla, joilla vahvistetaan suomalaista yrittäjyyttä. Tärkeintä on uudistaa työmarkkinoitamme. Toinen tärkeä uudistumisen alue on sääntelyn purkaminen. 

Brexit on Suomelle vakava paikka. Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat ja toimia. Niin voimme jopa houkutella osan Isosta-Britanniasta siirtyvistä investoinneista, työpaikoista ja muusta taloudellisesta aktiviteetista Suomeen. Paikalleen jääminen merkitsisi näivettymistä. 

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Antti Neimala

Antti Neimala on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja, jonka vastuualueena ovat lainsäädäntö ja yritysten taloudellinen toimintaympäristö.