Hyvä vuosi yrittäjille | Yrittajat.fi

Etsi

Hyvä vuosi yrittäjille

Vuodenvaihteessa yrittäjänä mietin, miten firmallani vuosi meni. Yrittäjävaikuttajana mietin myös, miten Suomen Yrittäjien tavoitteet etenivät vuonna 2016. Uskokaa tai älkää – hyvin!

Päällimmäisenä mielessä on toki vääntö paikallisen sopimisen laajentamisen puolesta. Suomen Yrittäjät on pitkään ajanut hallitusohjelmaankin kirjattua tapaa laajentaa työpaikalla sopimista lakiteitse. Se olisi vaikuttavin ja tasapuolisin keino auttaa yrittäjiä saamaan yrityksensä menestymään paremmin ja tarjoamaan enemmän työtä. Valitettavasti asia imaistiin työmarkkinapöytään, johon se ei kuulunut. Se ei edennyt. Nyt odotellaan tietoa siitä, etenikö paikallinen sopiminen työehtosopimuksissa. Me emme luovuta, vaan jatkamme työtä sen puolesta, että yrittäjät ja työntekijät saisivat keskenään sopia, millä ehdoin töitä tehdään.

Tuon ison väännön varjoon jäi monta yrittäjille erittäin hyvää uudistusta.

Tammikuussa tulee voimaan aivan uusi yrittäjävähennys ja mahdollisuus valita maksuperusteinen arvonlisäverotus. Molemmat uudistukset auttavat erityisesti kaikkein pienimpiä yrityksiä. Molemmat verotusuudistukset toteutettiin Suomen Yrittäjien aloitteesta.

Meille yrittäjille erittäin tärkeä hankintalaki uudistuu. Uudistus parantaa markkinoiden toimivuutta ja pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä julkisiin hankintoihin. Suomen Yrittäjät vaikutti muutokseen vahvasti ja siinä toteutuukin hyvin Suomen Yrittäjien pitkäaikaiset tavoitteet hankintojen jakamisesta osiin, sääntelyn yksinkertaistamisesta ja kilpailuhäiriöiden vähentämisestä.

Sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistuskin näyttää etenevän myönteisesti. Siinä yrittäjille tärkeintä on valinnanvapaus, jota hallitus esittää eduskunnan hyväksyttäväksi laajana. Valinnanvapaudella on laaja kansalaisten tuki. Valinnanvapaus pienten turvaa sote-yrittäjien mahdollisuudet tarjota palveluita ja meidän kaikkien mahdollisuudet saada laadukkaita palveluita läheltä kotia. Suomen Yrittäjät teki uutterasti työtä valinnanvapauden puolesta, ja se näyttää nyt toteutuvan. Vaikka nyt näyttää hyvältä, asia ei ole vielä valmiiksi taputeltu. Työtä tässä asiassa riittää niin kevään eduskuntakäsittelyssä kuin senkin jälkeen maakunnissa.

Ensi kevään kuntavaalit ovat yrittäjille ja yrittäjäjärjestölle erittäin kiinnostavat. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät sote-uudistuksessa kunnilta maakuntien vastuulle, elinkeinopolitiikan ja paikallisten yritysten rooli korostuu kunnissa entistään. Viime kuntavaaleissa joka viides valtuustoihin valittu oli yrittäjä. Upea vaalitulos! Vähintään samaan pyritään taas. Kannustan kaikkia vaikuttamisesta kiinnostuneita yrittäjiä pyrkimään eri puolueiden ehdokkaiksi, jotta äänestäjillä on yrittäjiä mistä valita. Yrittäjävaltuutettu tietää parhaiten, minkälaiset päätökset auttavat yritystä toimimaan kunnassa mahdollisimman hyvin.

Tämä vuosi oli myös juhlaa: nykymuotoinen Suomen Yrittäjät täytti 20 vuotta. Myös ensi vuonna juhlitaan, kun itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Me yrittäjät olemme olleet vahvasti mukana rakentamassa maatamme tällaiseksi, hienoksi maaksi olla, elää ja yrittää. Siinä työssä olemme mukana myös tulevaisuudessa  -  entistäkin vahvemmin.

Jyrki Mäkynen
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja

 

 

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Jyrki Mäkynen

puheenjohtaja 
Suomen Yrittäjät