Hyvinvointivaltiomme syrjii työttömiä | Yrittajat.fi

Etsi

Hyvinvointivaltiomme syrjii työttömiä

Työttömät, nuo omasta tahdostaan muiden rahoilla elävät ja yhteiskunnan varoja tuhlaavat laiskottelijat. Eivät hae edes kunnolla töitä ja kyllähän töitä nyt löytyy kun tarpeeksi jaksaa hakea - Eikö niin? Ja miksi ei perusta yritystä - siitähän saa sitten hyvät rahat! Tutun kuuloinen virsi, mutta onko totuus kuitenkaan aivan näin suoraviivaista? Työttömästä yrittäjäksi ryhtyminen saattaa ollakin hieman hankalampaa kuin kuvittelimme.

Itse perustin yritykseni kun olin vielä yliopistossa - sen enempää ajattelematta ja huolehtimatta. Huomaamattani hyödynsin yhtä tärkeimmistä mahdollistajista eli opiskelijan sosiaaliturvaa, kun aloitin yrityksen kavereiden kanssa. Yrityksen perustaminen opintojen ohessa mahdollisti sen, että opintotuki ja opintolaina takasi leivän pöytään - vaikkakin ohuen sellaisen. Ensimmäiset työntekijätkin palkkasimme ennen kuin oma opintotuki loppui, joten se mahdollisti käytännössä myös ensimmäiset kasvun askeleet.

Mutta mitä tapahtuu työttömän kohdalla? Jokainen meistä on saanut lukea näitä tarinoita ja uutisia. “Kerroin työkkärissä tekeväni puisia plektroja vapaa-ajallani. Tämän seurauksena menetin sosiaaliturvan, sillä minut katsottiin välittömästi täysipäiväiseksi yrittäjäksi”. Juuri tästä syystä työttömän kynnys ryhtyä yrittäjäksi onkin poikkeuksellisen korkea!

Viime viikolla julkaistussa Suomen Yrittäjien Harri Helstenin ja Akavan Maria Löfgrenin toteuttamassa selvityksessä todetaankin, että usein työtön ei uskalla alkaa yrittäjäksi sen pelossa, että työttömyysturva lähtee alta. Kannustimet ovat pienet aloittaa yritystoiminta, jos vastalahjana tulee suora toimeentulon menetys. Helsténin ja Löfgrenin mukaan ongelma onkin juuri ihmisten pelko toimeentulosta ja tiedon puute. Sivutoiminen yrittäminen onkin huomattavasti helpompaa ja suoraviivaisempaa muissa tilanteissa, sillä sivutoimisesti työllistyvä voi saada soviteltua etuutta yritystoiminnasta saatujen tulojen ohella.

Ratkaisu tämän kannustinloukon avaamiseksi voisi olla yksinkertainen liukuma. Kun työtön perustaa yrityksen, toiminta katsottaisiin neljän kuukauden ajan sivutoimiseksi. Tämä helpottaisi riskin ottoa ja antaisi hetken aikaa yrittäjälle saada liiketoiminta alkuun.

Ei, usein työttömän työllistyminen ei ole kiinni omasta aktiivisuudesta vaan se johtuu usein rakenteellisista esteistä. Suomalainen työttömyysturvalainsäädäntö tarvitsee uudistamista sillä tällä hetkellä se luo meille turhaa tehottomuutta ja asettaa työttömät huonompaan asemaan yritystä perustettaessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomme syrjii työttömiä.

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Jaakko Männistö

Kirjoittaja on startup-yrittäjä ja asiakaskokemuksen mittaamisen ammattilainen yrityksessä Feedbackly sekä Suomen Yrittäjien istuva varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen.

 

Jaakko on viihdyttävä ja räiskyvä Keynote -puhuja ja hänet tunnetaan kovaäänisenä pohojanmaan poikana sekä siirtolais Turkulaisena. Hän on Ekonomi Turun Kauppakorkeakoulusta ja haluaisi olla maailman paras huutelemaan golfista, surffauksesta sekä purjehduksesta. Kun tuulta tai aaltoja ei löydy, aika menee kirjoittaessa kirjoja ja surflautoja tehdessä.

 

Kaikki tarvitsemasi tieto löytyy täältä: feedbackly.com, jaakkomannisto.com, tw: @jaakkomannisto.