Etsi

Kuka tahansa ei ole yrittäjä

Kenestä tahansa voi tulla yrittäjä, mutta kuka tahansa ei ole yrittäjä. Ja me suomalaiset olemme juuri sopivaa ainesta yrittäjiksi, väittää tyhjästä suuryrityksen alle vuosikymmenessä luonut David Helgason.

Minulla oli ilo haastatella Yrittäjä-lehteen Unity Technologies -yrityksen perustajaa ja pitkäaikaista toimitusjohtajaa eli David Helgasonia. Viime viikolla pidetty startup-tapahtuma toi hänet ja kymmeniä muita ulkomaalaisia, erittäin menestyneitä yrittäjiä ja sijoittajia Suomeen.

Helgason on mitä suurimmassa määrin yrittäjä. Hän on yrittäjä, joka on kasvattanut muutaman kaveruksen putiikin 1200 työntekijän jättiläiseksi, joka työllistää huippuosaajia usealla mantereella. Alkunsa yritys sai Tanskasta, Helgason itse on syntyjään islantilainen. Unityn perustaneet kaverukset kituuttivat vuosikausia palkatta. Helgason oli iltatöissä kahvilassa, jossa ”en juuri tienannut, mutta siellä sai ainakin syödä.” Tänään Unity on noin 1,5 miljardin arvoiseksi arvioitu kasvuyritys.

Unity on pelialusta, jonka päälle on rakennettu muun muassa koko maailman hetkessä vallannut Pokémon Go -mobiilipeli. Jopa 35 prosenttia maailman parhaiten menestyvistä peleistä toimii Unityn alustalla. Tämä tarkoittaa noin kahta miljardia laitetta.

Kysyin Helgasonilta, miksi hän edelleen puhuu, että Unity on startup, koska oikeasti se on jo suuryritys.

– Hyvä kysymys. Ehkä startup-nimitystä käyttämällä haluaa korostaa sitä, että tämä yritys vielä kasvaa ja kehittyy.

Samaan hengenvetoon Helgason korosti, että maailman kiinnostavimpien yritysten joukkoon kuuluva Unity ei ole vielä missään maalissa.

– Unityn matka on vielä ihan kesken. Se on vasta alussa.

Minkä yrityksen matka ei olisi kesken? Eikö yrityksen matka ole loppu vasta sitten kun se on konkurssissa tai muutoin lopettanut toimintansa? Tässä mielessä startup-yritysten ja yritysten välinen linjanveto on aivan turhaa. Jos olet pitkän linjan yrittäjä, olet jossain vaiheessa todennäköisesti ollut startup-yrittäjä – ihan kuten David.

Itse aion jatkossa olla edistämässä pitkän linjan yrittäjien ja yrittäjäuransa alkuvaiheessa olevien startuppaajien välistä yhteistyötä. Uskon, että kummatkin voivat auttaa toisiansa ajattelemaan uudella tavalla tai aikakin eri kanteilta. Näkökulmiensa avartamisesta ei ole koskaan haittaa. Kiireessä usein unohdamme laajentaa perspektiiviämme, vaikka juuri silloin pitäisi hypätä helikopteriin tai nostokurkeen katselemaan tilannetta eri kantilta.

Suomen Yrittäjien Talenttiverkosto on hyvä askel oikeaan suuntaan tällä saralla. Jos Talenttiverkosto ei ole sinulle tuttu, voit lukea siitä lisää täältä. Talenttiverkosto ja Suomen Yrittäjät olivat näkyvästi esillä myös Slushissa.

Jos haluat näihin talkoisiin mukaan – esimerkiksi mentoroimaan aloittavaa yrittäjää tai konkaria – ole minuun yhteyksissä, olit sitten pitkän linjan yrittäjä tai urasi alkuvaiheessa oleva startup-yrittäjä. Kumpiakin tarvitaan! Saa ilmoittautua vapaaehtoiseksi myös kehittämään sitä, miten tällainen kaksisuuntainen sparraus tai mentorointi toimisi parhaiten, jos olet esimerkiksi coach tai muutoin vaan kiinnostunut erilaisten yrittäjien yhyttämisestä toistensa kanssa.

Minuun saat yhteyden parhaiten Twitterissa, Linkedinissa tai meilitse:

@tarujussila

Helgason on loistava esimerkki yrittäjästä, ja siitä, että kenestä tahansa voi tulla yrittäjä, mutta kuka tahansa ei ole yrittäjä. Helgason muuten on sitä mieltä, että suomalaiset ovat juuri sopivan hulluja yrittäjiksi. Helgasonin ajatuksista ja ehkä vinkeistäkin voit lukea esimakua täältä ja hänen haastattelunsa kokonaisuudessaan on luettavissa ensi viikon jälkeen ilmestyvästä Yrittäjä-lehdestä.

Jos Yrittäjä-lehti ei vielä tule sinulle, voit tilata sen vuodeksi 54 eurolla Yrittäjä-lehden tilaussivulta tai tekstiviestillä: lähetä viesti TILAUS numeroon 050 9022 225.

Jos Yrittäjä tulee jo sinulle, voit tilata sen lahjaksi jollekin, josta voisi tulla yrittäjä, sillä: kenestä tahansa voi tulla yrittäjä, mutta kuka tahansa ei ole yrittäjä.

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Taru Jussila

Taru Jussila on Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja ja Yrittäjäsanomien sekä Yrittäjä-lehden vastaava päätoimittaja.