Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Takalukot auki – usko eurooppalaiseen yhteistyöhön palasi kevään aikana

EU-keskustelussa tapahtunut ilmapiirin muutos on ollut kouriintuntuvaa niin Brysselissä kuin jäsenmaissa. Viimeisten parin kuukauden aikana on palattu samalle myönteisyyden ja luottamuksen tasolle, jolta riuduttavan raastava luisuminen viime vuodelle ajoittuneeseen pohjakosketukseen otti useampia vuosia. Kehitys on ollut hämmästyttävän ripeää ja kulmakerroin roimasti nouseva.

Viime viikon sunnuntaina käydyt Ranskan presidenttivaalit ovat tuorein positiivisuusruiske. Monet ovat todenneet, että Hollannin parlamenttivaalien ja Ranskan presidentin valinnan myötä pahin on nyt takana. Tuleen ei parane kuitenkaan jäädä makoilemaan eikä tuudittautumiseen ole aihetta, sillä edessä ovat vielä Ranskan alahuonevaalit ja Saksan liittopäivävaalit. Niiden riskit toki ovat lievempiä, se täytynee paatuneidenkin skeptikkojen myöntää.

Euroopan unionin koossa pysymisen ja edelleen kehittämisen kannalta ennusmerkit näyttävätkin verraten kelvollisilta. Ranskan vastavalitulla presidentti Emmanuel Macronilla on kohtuulliset mahdollisuudet saada kasaan oman ryhmänsä sekä maltillisten oikeisto- ja vasemmistopuolueiden kesken toimiva koalitio kesäkuun vaalien jälkeen. Saksan poliittisella kentällä pitäisi tapahtua maanjäristys, mikäli nationalistipopulistien kaltaiset hajottavat voimat onnistuisivat kirimään kiilanlyönnin tasolle kilvassa kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien kanssa. Saksan liittopäivävaalit pidetään syyskuun viimeisellä viikolla.

Ranskan vaalit olivat selkein vastapallo brittibrexitille. Kiihkomielisin hard-Brexit -siipi Britanniassa uskoi ja toivoi viimeiseen saakka toisenlaista lopputulemaa ja sen myötä jatkoa EU:n hajaantumiselle. Toisin kävi. Pääministeri Theresa May on eri yhteyksissä lapsenuskoisesti korostanut, että toivoo Brexitin osoittautuvan menestystarinaksi. Näin on selvästi käymässä, mutta ei suinkaan Mayn toivomalla tavalla – Brexit näyttäisikin toimineen ratkaisevana sysäyksenä kehitykselle, joka alkoi nopeasti kohentaa yhtenäisyyden ilmapiiriä ja luoda pohjaa uudelle tiiviimmälle yhteistyölle EU-alueella.

Brexit joka tapauksessa etenee ainakin tämän hetkisten arvioiden valossa kohti Britannian EU-eroa. Konservatiivit ovat kesäkuun ennenaikaisissa snap-vaaleissa keräämässä tuhdin potin ja vahvistetun mandaatin, jolla viedä britit kohti tuntematonta. Toki jos Lontoon Cityn finanssisektorilta alkaa todella lähteä toimijoita, asuntojen hinnat ja vuokrat jatkavat laskuaan ja yleinen talousilmapiiri Iso-Britanniassa muuttuu yhä epävarmemmaksi, voidaan nähdä vielä yllättäviäkin käänteitä.

Palataan vielä hetkeksi Britannian Brexit-äänestykseen ja Ranskan vaaleihin, joista voidaan tehdä erikoisia vertailevia havaintoja. Brexitin toteutumisessa ratkaisevassa roolissa olivat iäkkäämmät äänestäjät nuoren brittisukupolven ollessa enemmän EU-jäsenyyden kannalla. Ranskan vaaleissa taas nuoret äänestäjät olivat miltei rintarinnan EU-vastaisen LePenin ja pro-eurooppalaisen Macronin suhteen, kun vastaavasti kuusikymppisistä äänestäjistä reilut 80 prosenttia asettui Macronin taakse. Paha näistä on siis loogista ennustettavuutta etsiä.

Entäs tämän kaiken vaikutukset Suomen ja erityisesti pk-yritystemme vinkkelistä? Päällimmäiseksi nousee selvästi aiempaa parempi ennakoitavuus vakaammasta poliittisesta kehityksestä Euroopassa. Tämä ei ainakaan ole haitaksi jo käynnissä olevan talouskasvun kannalta. EU:n tulevaisuusskenaarioiden valossa on jopa mahdollista lähteä kohti syvempää integraatiota. Saksa ja Ranska saattavat löytää tässä yhteisen sävelen ja mukaan tulevat ne, joilla on sama tahto ja kansallista kanttia.

Suomen sekä suomalaisten yrittäjien ja yritysten on oltava aktiivisia, valppaita ja rohkeita ottamaan kehityksessä eturivin paikat. Perinteisesti on ollut myös niin, että meidän on luotava positiivista painetta myös Eurooppa-järjestöjemme tasolla, jotta koko EU:n pk-yrityskenttä pysyy vauhdissa mukana.


Pasi Moisio
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien ja liikennejärjestöjen pysyvä edustaja Brysselissä

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Pasi Moisio

johtaja
Suomen Yrittäjien EU-edustus Brysselissä