Etsi

Uutta intoa opetukseen yrittäjältä


Paikalleen jämähtäminen ja omiin kaavoihin kangistuminen on monelle – myös yrittäjälle – uhka ja kehittymisen este. Tuttuus tuo turvaa ja kerran hyväksi havaittua on helppo toistaa. Tunnistan tuon jämähtämisen jotenkin myös omassa itsessäni, myös opetustyössä, vaikka koetankin pitää silmäni ja ajatukseni avoimina sekä ruokkia aivojani uusilla ideoilla. 

Tästä ajatuksesta kumpusi ajatus osallistua Suomen Yrittäjien järjestämään Osaavia opettajia – yrittäviä nuoria -koulutukseen. Mietin, mikä on se oikea yrittäjämäinen asenne ja mistä se tulee? Ja ennen kaikkea, miten vien tämän tiedon omaan opetustyöhöni, miten osaan innostaa opiskelijoita yrittäjähenkisyyteen, lisätä opiskelijoiden yrittäjyyshalukkuutta, rohkaista heitä ja madaltaa kynnystä ryhtyä yrittäjäksi? Kuinka auttaa heitä ymmärtämään yrittäjyyden mahdollisuudet, mutta myös vastuut?

Tehtävänanto tutustua yrittäjän arkeen ja liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseen tuntui aluksi turhan itsestään selvältä. Olen toiminut yrittäjänä yli kahdeksan vuotta ja seurannut hyvin läheltä kolmen yksityisen kosmetologikoulun toimintaa 15 vuoden ajan. Pikku hiljaa idea alkoi kasvaa. Haluan tutustua jonkin aivan eri alan yrittäjään. Haluan, että yrittäjä on pienyrittäjä, mielellään yksinyrittäjä, joka on tottunut tekemään yksin päätöksiä, myymään osaamistaan ja palveluitaan, etsimään niille asiakkaita, uudistumaan, kohtaamaan kilpailuja, epäonnistumaan ja oppimaan siitä, luomaan verkostoja, hankkimaan kontakteja, olemaan esillä, miettimään, mistä saa toimeentulonsa ja sietämään epävarmuutta. Ennen kaikkea halusin kuulla yrittäjän kertovan ja selittävän, mistä innostus, luovuus, uudistumiskyky, trendikkyys ja verkostoituminen kumpuavat. Mikä saa tämän yrittäjän ”liekkeihin” ja antaa hänelle kiksejä? Mitä on yrittäjän oikeanlainen asenne?

Valitsin varjostettavaksi yrittäjäksi mainostoimistoyrittäjän ja graafinen suunnittelijan Milla Säterin. Milla on perustanut Mainostoimisto Magian kymmenen vuotta sitten. Pari vuotta sitten toiminta laajeni ja hän perusti mustavalkoisia printtitauluja suunnittelevan ja myyvän Magia graphicsin. Firmat toimivat Varsinais-Suomessa.

Juttelemalla mainosalan yrittäjän kanssa ja kuuntelemalla hänen tarinaansa ja näkemyksiään havaitsin paljon yhteistä kauneudenhoitoalan yrittäjän arkeen verrattuna. Monien samojen asioiden, uhkien ja mahdollisuuksien kanssa pienyrittäjät painivat ja yrittävät löytää ratkaisuja ja kehittyä kovassa kilpailutilanteessa sekä taloudellisesti haastavassa ajassa. Toisen henkilökohtaisten kokemusten kuunteleminen on avannut silmiäni. Olen oivaltanut tekijöitä, joiden avulla pystyn hyvin todennäköisesti myös opetustyössä hyödyntämään yrittäjävalmiuksien ja yrittäjähenkisyyden kehittämisen opetuksessa. Tarinan kerronnalla on iso voima. Se tekee aiheesta uskottavan ja mieleenpainuvan. 

Yrityksen uusiutumiskyky ja yrityksen toiminnan kehittäminen tulivat hyvin esille Millan tarinassa ja kokemuksissa. Samoin kuin hänen alallaan, asiakkaat odottavat uutta ja trendikkyyttä myös kauneudenhoitoalalla. Varsinaisen tuotteen tai palvelun suunnittelemisen ja tekemisen lisäksi on jatkuvasti ja väsymättä pyrittävä olemaan esillä ja saamaan yrityksen tuotteelle näkyvyyttä. Yritys ja sen tuotteet täytyy tulla huomatuksi, niiden on oltava kiinnostavia ja haluttavia sekä tuotteiden on mentävä myös kaupaksi. 

Uskon, että itse ainakin olen laajentanut näkemystäni ja saanut uusia ideoita yrittäjyysosaamisen kehittäminen ja opetuksen uudistamiseen. Olen taas innostunut uudistumaan ja koen siihen jopa jonkinlaista nälkää – ja ennen kaikkea tarvetta. Kun omaan innostukseen liitetään Turun ammatti-instituutin yrittäjäkasvatuksen tarjoamat mahdollisuudet, uskon Sakari Alhopuro tavoitteen lisätä opiskelijoiden yrittäjyyshalukkuutta ainakin jonkin verran toteutuvan.

Koko Osaavia opettajia, yrittäviä nuoria -valmennuksella on ollut minuun samanlainen vaikutus, jota toivon voivani siirtää opiskelijoille: herättää innostus ja sytyttää kipinä. Kipinää lähden kasvattamaan myös vierailulla Pop up Tehdas Suolaamoon sekä YES Ope-yrittäjätreffeille. 

Päivän aikana tehtiin yhdessä myös pari taulua. Nämä taulut nähdään Magia Graphicsin fb-sivuilla syksyllä 5.9. yrittäjän päivänä. 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Tuija Taalikka

Kirjoittaja on kauneudenhoitoalan opettaja Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksessa.
Hän on osallistunut Suomen Yrittäjien järjestämään Osaavia opettajia – yrittäviä nuoria – valmennukseen. Osana tätä valmennusta opettajat ovat varjostaneet yrittäjää päivän ajan. Valmennus toteutettiin yhteistyössä Varsinais-Suomen Yrittäjien ja YES Varsinais-Suomen kanssa.