Etsi

Emergency banner

Vanhan maailman vastaisku

Yhdysvaltain vaaleissa tapahtui se, mitä moni maailmalla pelkäsi mutta ei uskonut tapahtuvan: liikemies Donald Trump nousee suurvallan presidentiksi.

Markkinoille vaalitulos oli pettymys: markkinat luisuivat vahvasti alaspäin läpi maailman.

Trumpin valinta on vanhan maailman vastaisku. Se on uusi näyttö läntisessä maailmassa siitä, miten työpaikoistaan ja elämäntavoistaan huolestuneet ihmiset haikailevat paluuta vanhaan maailmaan. Valitettavasti aikakelloa ei voi kääntää takaisin. Sellaista ihmenappia ei ole kenelläkään.

Trumpin valinta oli amerikkalainen Brexit, protesti politiikan eliitille ja globalisaatiolle. Se kumpuaa vahvasti keskiluokan ahdingosta.

Kannattaa varautua siihen, että sama aalto vyöryy vielä muuallakin maailmalla.

Mihin Trumpin valinta johtaa?

Sitä on vielä vaikea sanoa. Varmaa on vain kasvava epävarmuus ja se, että maailman johtava suurvalta on syvästi jakautunut ja sen tulevaa politiikkaa on vaikea ennustaa.

Paljon riippuu siitä, minkälainen presidentti-Trump kuoriutuu ehdokas-Trumpista. Sekin on mahdollista, että näemme myönteisen muodonmuutoksen.

On syytä toivoa, ettei Trumpin valinnan myötä ryhdytä rakentamaan valtioiden välille uusia muureja. Esimerkiksi vapaakauppasopimus TTIP:n eteneminen on epätodennäköistä mutta se olisi kuitenkin valtavan tärkeä Suomen kaltaiselle avoimelle taloudelle ja suomalaisille pk-yrityksille.

Suomelle vaalituloksessa on yksi selkeä viesti: meidän pitää laittaa omat asiamme kuntoon, jotta voimme selvitä tässä kasvavan epävarmuuden maailmassa.

Kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä on tulossa.

On syytä toivoa ja pyytää parasta, mutta myös varautua pahimpaan. Pienelle maalle paras turva on terve talous, ja sellainen meiltä tällä hetkellä puuttuu.

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.