Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Neuvontaa laidasta laitaan

Syksyllä 2019 syntyi ajatus neuvontablogista. Epäilin hetken, mahtaako moinen blogi, jossa aiheena on Suomen Yrittäjien neuvontapalvelun arki, kiinnostaa ketään?

Kysymys on kuitenkin oikeudellisesta palvelusta, enkä minä ole Ally McBeal, enkä edes Ben Matlock, vaan varatuomari Iivari. Yhtä kaikki, tässä sitä istutaan sulkakynä kädessä ja jotakin pitäisi kirjoittaa. 

Olen nyt 15 vuotta toiminut lakimiehenä. Nyt Suomen Yrittäjien neuvontalakimiehenä on käynyt hyvin ilmi, että tässä työssä pääsen hyödyntämään koko viidentoista vuoden kokemusta ihan laidasta laitaan. Erityisesti kokemus työmarkkinajärjestöistä ja verohallinnosta on hyvinkin hyödyllistä.

Suomen Yrittäjien oikeudellinen jäsenneuvonta tapahtuu puhelimitse. Puheluiden aiheissa näyttäytyy yrittäjän elämän koko kirjo. Usein puhelut koskevat tavalla tai toisella työsuhteisiin liittyviä kysymyksiä, mutta myös vero- ja sopimusasiat sekä yrittäjän sosiaaliturva ovat usein teemana.

Toimistollamme työskentelee kaikkiaan kymmenkunta lakineuvojaa, jotka juridiikan ammattilaisena pyrkivät löytämään vastaukset yrittäjien monipuolisiin kysymyksiin. 

Kolme myyttiä työsuhteista

Blogissa on tarkoitus avata puhelinneuvontamme arkea, ja miksei välillä juhlaakin. Jotkut kysymykset ja vastaukset niihin ansaitsevat tulla yrittäjien tietoon laajasti.

Yrittäjyydessä tieto on valttia, eikä sitä yleensä ole ainakaan liikaa. Tässä ensimmäisessä blogissa murran kolme yleistä myyttiä, jotka liittyvät työsuhteisiin. 

Myytti 1. Määräaikaisille tai osa-aikaisille työntekijöille ei tarvitse järjestää työterveyshuoltoa – Kyllä tarvitsee. Työterveyshuolto on järjestettävä kaikille työntekijöille. 

Myytti 2. Kun irtisanotaan taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla, niin viimeisimpinä taloon tulleet on pakko irtisanoa ensin – Ei ole. Suomen laki ei tunne last in, first out -sääntöä, joten työnantaja voi yleensä valita irtisanottavat melko vapaasti. Syrjintään esimerkiksi työntekijöiden iän tai sukupuolen perusteella ei kuitenkaan saa sortua. 

Myytti 3. Sairauslomalla olevaa työntekijää ei voi irtisanoa – Kyllä voi. Sairaus ei estä irtisanomasta työntekijää, mutta irtisanomisen perusteena täytyy olla jokin muu asia kuin sairaus, ellei sairauden aiheuttama työkyvyttömyys ole jatkunut hyvin kauan.

 

Neuvontapalvelu toimii arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222. 

Iivari Järvinen
Neuvontalakimies
Suomen Yrittäjissä

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Iivari Järvinen

Suomen Yrittäjien neuvontalakimies