Etsi

Oikea tehtävä oikealle yrittäjälle

Osaavia opettajia, yrittäviä nuoria, kuva: Päivi Ojala
Suomen Yrittäjät

Olen toiminut pariin otteeseen ohjaajan roolissa nuorien yrittäjien kanssa. Yritysten toimiala on ollut pintakäsittely- tai sisustustöihin liittyvää. Tästä on vierähtänyt muutama vuosi.

Nyt sain osallistua NY-leirille, joka olikin tarkoitettu opettajille. Se järjestettiin Suomen Yrittäjien Osaavia opettajia -hankkeen sekä Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyönä. Leiri järjestettiin Metsäkartanolla Rautavaaralla. Olen kerran aiemmin ollut kyseisessä paikassa toisessa yhteydessä, joten paikkakin houkutteli osallistumaan. Minulla ei ollut oikeastaan mitään ennakko-odotuksia tai epäilyksiä. Olin avoimin mielin mukana.

Tässä välissä haluan jo kiittää ohjaajia ohjelman rakenteesta; sopivan leikkimielisiä ryhmäytymistehtäviä, ja sitten vielä varsinaiset tehtävät myöhemmin. Nämä oli rakennettu jouhevasti eteneväksi paketiksi, jossa tyhjänpäiväisyydet oli jätetty pois. Kun olimme saaneet oman ryhmämme muodostettua, tulikin yllätyksenä oikea tehtävä, oikealle yrittäjälle. Aluksi tämä yrittäjä, Samuli Huuhtanen, oli yhteydessä meihin Skypen välityksellä.

Yritys oli RPS Brewery. Yritys valmistaa kivi, paperi, sakset -teemalla olutta ja kahvia. RPS tulee englanninkielisistä vastaavista sanoista. Panimon toiminta-ajatus onkin peliluontoisuus ja rohkea kokeilu, myös makumaailmoissa. 

Ryhmät saivat tehtävikseen pohtia ja kehitellä yrityksellä uusia makuja esimerkiksi luonnonyrteistä, joita voisi soveltaa long drink -tyylisiin juomiin tai sitten kahvin jakeluun liittyvää pohdintaa. Oma ryhmämme paneutui juurikin lonkerojuomiin.

Yöllä takkapuita lisätessään ja muiden nukkuessa yksi ryhmämme jäsen sai ”ahaa”-elämyksen, ja keksi ”Long Snifter”-tuotesarjan, josta tekikin valmiin esityksen. 

Aamukahvin avattua silmät muut ryhmäläiset olivat vähintäänkin hämillään ja epäuskoisia tällaisesta sankariteosta. Siitä oli hyvä jalostaa lopullinen tehtävä.

Tehtävä esiteltiin kolmessa minuutissa muille. RPS Breweryn Samulikin oli paikalla. Voitto meni toiselle ryhmälle, mutta ansiokkaasti kyllä.

Leiri antoi ideoita ja vahvisti omaakin identiteettiäni. Ennen kaikkea paikalla oli erilaisia ennakkoluulottomia, hauskoja ja mutkattomia opettajakollegoita, kukin omine vahvuuksineen.

Suosittelen. 

 

Matti Turunen 
pintakäsittelyn opettaja
Savon koulutuskuntayhtymä

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.