Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Oletko pysynyt kasassa?

Melkein purskahdan itkuun. Kello on 23.56 perjantai-iltana ja luen messengeristä Salovaaran Laurilta saapunutta viestiä:

– Oletko pysynyt kasassa tän kaiken keskellä? Muistathan huolehtia itsestäsikin etkä vain muista, Lauri muistuttaa minua.

Olen itse tsempannut Lauria pari viikkoa aiemmin vaikean hetken yli, kun yrittäjän kalenteri on viikossa tyhjentynyt lähes koko loppuvuodeksi. Tunnemme 20 vuoden takaa, jolloin olemme parikymppisinä toimittajana tehneet yhteisiä maailmanpelastusoperaatioita ihminen kerrallaan, kuten hankkineet veneessä asuneelle kodittomalle sotaveteraanille katon pään päälle kalusteineen.

Koronakriisiaikaa on kestänyt jo monta viikkoa. Koko tuon olen joutunut kannustamaan tiimiläisiäni sellaisiin työmääriin, joiden hyvin tiedän olevan vahingollisia ihan jokaiselle. Eniten voi aina vaatia itseltään. Siksi itku ei ole kaukana.

 

Tilanne on poikkeuksellinen, se on ennennäkemätön suurimmalle osalle elossa olevia sukupolvia. Jokaisen suomalaisen on venyttävä, jokaisen kestokykyä koetellaan ja jokaisen on jaksettava. Kuuluisaa suomalaista sisua koetellaan.

”Joko sinne TE-toimistoon voi ilmoittautua? Kelassa eivät tienneet tästä mitään? En tajua tätä Ely-hakemusta? Milloin niitä päätöksiä alkaa tulla? Ehdinkö saada tukea ajoissa?”

Joka päivä meillä Yrittäjissäkin on edessämme kysymyksiä, joihin emme osaa vastata, koska kukaan ei vielä tiedä vastausta. Uusia tukijärjestelmiä esimerkiksi sorvataan kasaan ja pystytetään sellaista vauhtia, että vastauksia ei kertakaikkisesti ole kenelläkään. Yrittäjän hermoja koetellaan ja lomautusilmoituksia rustataan pakon edessä kyyneleet valuen. Moni yksinyrittäjä laskee, kuinka pitkään rahat riittävät ruokakaupassa käymiseen.

(Blogi jatkuu kuvan alapuolella.)

 

Jokaisen suomalaisen henkinen jaksaminen on koetuksella, mutta uskallan väittää, että eniten on koetuksella yrittäjien ja heidän perheidensä psyyke. Lähes jokaisen yrittäjän liiketoiminta on vaakalaudalla; korona iskee eri tavalla jokaiseen perheeseen. Yhteistä kaikille yrittäjille on se, että vaikeita tunteita on käsiteltävänä jokaisella. ”Miten kerron perheelle, että koti on kohta lähdössä alta?” Saamme Yrittäjiin myös näitä kysymyksiä.

”Sain tänään sydänlääkkeet”, kertoo yrittäjäystäväni minulle. ”Pulssi hakkaa taivaissa ja verenpaine on korkealla. Oli pakko käydä hakemassa lääkkeet ja aloittaa ne.”

Mies on hyväkuntoinen ja itseäni nuorempi. Juttelemme ja kohta hän kertoo, että sydänlääkkeiden lisäksi hän on saanut lähetteen juttelemaan psykiatritaustaisen psykoterapeutin kanssa jo seuraavalle päivälle. Ensimmäisen terapeuttikäynnin jälkeen hän selittää innostuneena jatkavansa ainakin kolme kuukautta.

 

Omasta jaksamisesta täytyy nyt pitää huolta, koska jos sinä hyvä yrittäjä lamaannut, ei käy kenellekään hyvin. Suomen Yrittäjät tekee yhteistyötä Mieli ry:n kanssa. Mieli ry:n Yrittäjäkilta tarjoaa maksutonta vertaistukea ja mahdollisuuden jakaa huolia luottamuksellisesti.

Suomen Yrittäjät ja Mieli ry tarjoavat muun muassa maksuttoman Yrittäjän mieli kriisissä -webinaarin mielenterveyden voimavaroista ja keinoista.

Jos sinulla ei ole mentoria, kannattaa sellainen hankkia nyt. Mentoriksi voit ilmoittautua tai itsellesi sopivan mentorin etsi Yrittäjien mentorisi.fi -palvelusta.

 

Nyt minä lähden toteuttamaan eilen ystävälleni, yrittäjä Ilkka Lavakselle antamaani lupausta. Hän yritti eilen patistaa minua koneen ääreltä ulos:

– Määrään sut ulos heti happihyppelylle!

– Huomenna…

– Lupaatko?

Pidetään huolta itsestämme, ja annetaan sen itkunkin välillä tulla. Pidetään huolta myös toisistamme! Pysykää terveinä!

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Taru Jussila

Taru Jussila on Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja ja Sypoint Oy:n toimitusjohtaja.