Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Paras neuvo, minkä olen yrittäjänä saanut

Elän ihanaa ja kamalaa uuden yrittäjyyden aikaa. Tunteet heittelevät innostuksesta absoluuttiseen pelkoon suurinpiirtein yhden tunnin aikana – tai jopa vartin, kun kyseessä on perustamisilmoituksen lähettäminen.

Samalla myös ympäristö täyttyy neuvojen ja mielipiteiden ristitulituksesta. Olen sen verran syvällä yrittäjyyskuplassa, että olen jo unohtanut, miten kummallisia ajatuksia tai jopa ennakkoluuloja ihmisillä on yrittäjyydestä, niin hyvässä kuin pahassa.

Yltiöoptimistisilta tutuilta olen kuullut pyynnön, etten unohtaisi heitä, nyt kun menestys kolkuttelee ovella.

Epäilijät ovat vakuuttuneita,että ajatukseni yrityksestä on pelkkä päähänpisto, ja että olen menettänyt järkeni.

Toisaalla taas olen saanut kannustavia kommentteja siitä, miten minäkin voin vielä löytää työpaikan.

Yrittäjien tapahtumissa kannustava ilmapiiri

Luonnollisestikin muiden yrittäjien seura on alkanut tuntua houkuttelevammalta.

Olen saanut huomata, miten huikeita yrittäjät ovat toisilleen. Toistaiseksi en ole törmännyt missään yhtä kannustavaan ilmapiiriin kuin yrittäjien ja yrittäjähenkisten tapahtumissa. Toisten yrittäjien tuki ja kannustus antaa uskoa omaan yrittäjyyten ja tunteen, että oikealla tiellä ollaan, meni miten meni.

Toisilta yrittäjiltä olen myös saanut arvokkaita neuvoja, vaikkakin näkemyksiä on ollut yhtä monta kuin yrittäjiäkin. Yritän kuunnella jokaista, ja oppia etenkin toisten tekemistä virheistä, mutta samalla pitää pääni. Sillä mitä on yrittäjyys, ellei asioiden tekemistä omalla tavallaan?

Yrittäjä itse tekee päätökset

Koen, että yritys on kuin oma lapsi: yrittäjä itse tietää, mikä sille on parhaaksi. Toki joskus tarvitaan ulkopuolinen kertomaan näkemyksensä, mutta lopulta yrittäjä itse tekee päätökset. Kukaan muu ei voi tulla allekirjoittamaan yrityksesi sopimuksia, eikä kukaan muu ole vastuussa virheistäsi.

Muita kuunnellessa onkin hyvä muistaa, miksi alunperin lähti yrittäjäksi. Useimmat varmasti vastaavat, että halusivat päättää itse, tehdä asiat omalla tavallaan. Ja silloin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin luottaa omaan näkemykseen. Ottaa se riski, ettei idea kantanutkaan. Mutta palkinto riskinotosta on yritys, joka toimii juuri niinkuin sinä haluat. Tuskin kukaan haluaa luoda kopiota jonkun toisen yrityksestä, ellei sitten satu olemaan franchising-yrittäjä.

Toki muiden neuvoja ei kannata heittää tyystin romukoppaan. Suodattamalla kärkkäimmät mielipiteet siitä, miten joku asia tulisi ehdottomasti tehdä, alkaa löytää niitä oikeasti hyviä vinkkejä.

Kuuntele yrittäjää!

Luotan heihin, jotka kuuntelevat minua ensin. On aika hankala nähdä arvoa neuvossa, jonka antaja ei kuunnellut puolta sekuntiakaan kertomustani yritykseni liikeideasta. Välillä tuntuu, että ainoa tieto jonka neuvoja tarvitsee, on ikäni ja sukupuoleni. Joillekin se tuntuu olevan varma todiste siitä, että en tiedä mihin olen lähtemässä ja etten ainakaan osaa laskea yritykseni kuluja!

Olen jättänyt monet neuvot omaan arvoonsa, mutta yhdestä kiitän jo nyt. Tämän neuvon olen kuullut  jokaiselta vastaan tulleelta yrittäjältä. Olen kuullut sen niin monesti, että muistan neuvon varmasti vielä haudassanikin. Harvinaisesti neuvo myös pätee  ihan jokaiseen yrittäjään: Aloittava yrittäjä, älä laita sitä puhelinnumeroa kaupparekisteriin. Minä en laittanut, ja en muuten ole saanut yhtään puhelinmyyjää riesakseni. Tähän mennessä paras neuvo minkä olen yrittäjänä saanut.

 

Viivi Väisänen

Nuorten Yrittäjien aktiivi

Yrittäjät kertovat yrittäjien arjesta ja juhlasta.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.