Etsi

Pienestä se isokin ponnistaa!

YLE kirjoittaa Tiinamaija Rantamartin ja Risto Koskisen toimittamassa artikkelissa torniolaisen Sari Myllymäen rohkeasta lähtemisestä yrittäjäksi. Artikkelissa kirjoitetaan seuraavaa: "Uusista yrityksistä valtaosa on pieniä mikroyrityksiä, joiden perustajat työllistävät ensisijaisesti itse itsensä. Oman firman pyörittäminen ei kuitenkaan ole kaikkien juttu eikä isojen joukkojen työllistymistä mikroyrityksillä ratkaista." Väitän, että mikroyritykset työllistävät jo nyt suuren määrän ihmisiä - jopa jo ihan sillä, että omien firmojensa ainoat "pyörittäjät" työllistävät itse itsensä.

Uusista yrityksistä valtaosa todellakin on pieniä mikroyrityksiä. Mikroyritysten rooli on yhteiskunnassamme myös merkittävä: alle 10 henkeä työllistävät yritykset muodostavat 93,3 prosenttia koko yritysmassasta. Mikroyritysten ja yksinyrittäjien määrä on lisäksi jatkuvasti nousussa.

Pienyritysten määrä on Suomessa kasvanut.

Yhteensä 183 000 henkilöä työllistää itse itsensä. Se on enemmän kuin maa- ja metsätalousyrittäjiä ja työnantajayrittäjiä yhteensä! Kyseessä on todellakin merkittävä väestöryhmä.

Kuvassa on listattu erilaiset työneon muodot.

Monessa yksinyrittäjässä ja mikroyrittäjässä on suurtyönantajan alku. Esimerkiksi Suomen bruttokansantuotteen 10 suurimman tuottajan joukosta löytyvä Supercell ei aloittanut toimintaansa suuryrityksenä. Yrityksille on tyypillistä, että ne aloittavat yhden tai muutaman henkilön yrityksinä ja mahdollisesti kasvavat (ainoastaan ensin vaadittavan yrittäjän tai yrittäjien oman tahtotilan ja rohkeuden ansiosta) suuremmiksi.

"Omien firmojen pyörittäminen" on Suomen mittakaavassa iso juttu. Tilastokeskus kartoitti itsensätyöllistäjien tilaa Yksinyrittäjyys 2013 -raportissaan. Sen mukaan vuonna 2013 Suomessa oli 15–64-vuotiaita itsensä työllistäjiä 152 000 henkeä. Nanson sukkahousutehdas työllisti ja irtisanoi kerralla 104 henkilöä.

Mikäli itsensätyöllistäjät päättäisivät lopettaa yritystoimintansa ja irtisanoa henkilökuntansa, tulisi Suomeen työttömiä saman verran kuin 1462 kertaa se määrä, joka Nanson sukkahousutehtaalta irtisanottiin. Väitän siis, että suurten joukkojen työllistämistä ratkaistaan jo nyt yksinyrittäjyydellä – mikroyrityksistä puhumattakaan! Yksinyrittäjät myös toimivat usein verkostoissa, tekevät laajasti yhteistyötä eri tahojen kanssa ja hankkivat palveluja toisilta yksinyrittäjiltä ja mikroyrittäjiltä – joten heidän vaikutuksensa yhteiskunnassa on vieläkin suurempi kuin “vain” se, että he työllistävät itse itsensä.

Yksinyrittäjiä on siis paljon ja heidän halunsa kasvaa ja kehittyä on voimakasta. Suomen Yrittäjien viimeisimpään Yksinyrittäjäkyselyyn vastanneista kahdeksan prosenttia hakee voimakasta kasvua ja 62 prosenttia kasvua mahdollisuuksien mukaan eli yhteensä 70 prosenttia vastanneista tavoittelee kasvua. Tulevaisuudessa yksinyrittäjästä tulee siis usein itsensä lisäksi toisten työllistäjä, joten yksinyrittäjien yritystoiminnan kehittämiseen kannattaisi ohjata nykyistä enemmän myös yhteiskunnan tukea.

Yrittäjyys vaatii aina rohkeutta ja riskinottohalua. Ilman näitä ei Suomeen synny uusia yrityksiä eikä siten uusia työpaikkoja. Yrittäjä ei ole työntekijä, mutta kylläkin juuri työn tekijä. Yrittäjä synnyttää koostaan huolimatta aina työtä myös toisille.


Tytti Laine

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjyyden verkoston johtoryhmän jäsen sekä Suomen Yrittäjänaiset ry:n hallituksen jäsen.

 

#työn_tekijä #yrittäjät #yksinyrittäjyys #mikroyrittäjyys #työllisyys #suomenyrittäjät #yhdessäonnistujat #tyttilaine #mäoonmunpomo

Blogissa kurkistamme yksinyrittäjien arkeen ja edunvalvontaan

Tytti Laine

Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palvelujen tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksia sekä verkostoitumista. Tytti tarjoaa yritystoimintaa vauhdittavia vinkkejä, toimivia tekniikoita ja muuta apua viikoittaisilla posteillaan ja muilla maksuttomillakin keinoilla, jotka löydät osoitteesta www.tyttilaine.fi. Valmistaudu onnistumaan!