Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Riskialtis näytelmä

Nykyinen hallitus sai viime viikolla ensimmäisen poliittisen uhrinsa, kun omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd) joutui lähtemään.

Juridisesti, poliittisesti ja liiketoiminnallisesti vaikeat asiat eivät pysyneet hallinnassa, ja eronpyyntö oli vääjäämätön. Paatero ei ole historian ensimmäinen omistajaohjausministeri, joka joutuu eroamaan. Tehtävä on yksi tuulisimpia politiikassa.

Vielä ei tiedetä, saako Paatero seuraa. Pääministeri Antti Rinne (sd) on ollut Postin ja postilakon ohjauksessa aktiivinen ja lausunut eduskunnan edessä asioita, joiden todenperäisyyttä selvitetään. Moni demarikin miettii, onko Rinteellä enää edellytyksiä johtaa hallitusta.

Luottamuksen palauttamiseksi asiat pitää selvittää perin pohjin. Aika näyttää, riittääkö se palauttamaan luottamuksen Rinteen johtajuuteen ja johtamiskykyihin.

Rinne arvioi sunnuntaina, että ”hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen tällä hetkellä”. Siltä se ei luvalla sanoen vaikuta ulospäin.

Omistajaohjaus on vakava asia

Valtionyhtiöiden omistajaohjaus on vakava asia, johon ei pitäisi kuulua puoluepolitikointi. Suomalaisten kansallisvarallisuudesta on mittava määrä valtionyhtiöissä.

Pelkästään pörssiyhtiöissä valtion osakeomistuksen arvo on lähes 30 miljardia euroa. Pörssiyhtiöiden lisäksi valtiolla on kymmeniä muita yrityksiä, joista suurimmat tekevät miljardien liikevaihtoa.

Jotta yhtiöiden johtaminen on mahdollista, niihin saadaan hyvät johtajat ja valtion omaisuus karttuu eikä tuhoudu, valtion pitää olla linjakas ja johdonmukainen omistaja.

Kun pelisäännöt päätetään, niiden mukaan on mentävä.

Postin tapauksessa yhtiöjohto teki henkilöstöä koskevia linjauksia omistajaohjausta informoiden. Samaan aikaan pääministeri näyttää – ilmeisen omavaltaisesti ilman hallituskumppanien tukea – edellyttäneen, että Postin johto toimii hänen ääneen lausumiensa linjausten mukaisesti.

Muut hallituspuolueet ovat olleet asiassa hämmentävän hiljaa.

On keskeistä, että valtionyhtiöt eivät ole pääministerin oman politiikan peliväline vaan toimivat eduskunnan ja sen luottamusta nauttivan hallituksen ohjauksessa.

Jos omistaja antaa merkittäviä linjauksia, sen pitäisi tapahtua vähintään talouspoliittisen ministerivaliokunnan kautta. Silloin omistajaohjauksella on riittävän leveät hartiat.

Lakkoihin ei pidä sotkeutua

Hämmentävää on myös se, että pääministeri valitsi vahvasti puolen postikiistassa postilaisten ammattiliiton rintamasta.

Kannanotollaan Rinne rakensi hallituskautensa ensimmäisessä työtaistelussa odotuksia tuleviin työtaisteluihin. Muidenkin valtionyhtiöiden ja julkisen sektorin työntekijöiden mieleen on kylvetty ajatus hakea tukea pääministeriltä, jos työtaisteluun ajaudutaan.

Tämä voi realisoitua, kun keväällä koittavat hoitoalan hankaliksi arvioidut neuvottelut.

Rinne on iloinnut postialan PAU:n johdon rinnalla, että he voittivat väännön. Myös hallituskumppani vasemmistoliitto on vaikuttanut tyytyväiseltä.

Ilo voi olla ennenaikaista.

Lakon aikana monet Postin asiakkaat siirsivät jakelujaan kilpailijoille ja verkkoon. Lakon jälkeen moni etsii aktiivisesti vaihtoehtoja ja pyrkii korvaamaan fyysiset laskut digitaalisilla, jolloin Postin palveluita ei enää tarvita.

On ilmeistä, että postilakon suurin häviäjä on Posti ja sen henkilökunta. Voittajia ovat Postin kilpailijat, joille lakko toi kultalautasella asiakkaita.

Julkinen yhtiö vie elintilaa

Postin ja omistajaohjauksen aiheuttama hallituskriisi on hyvä muistutus siitä, että valtio ei ole yhtiölle optimaalinen omistaja.

Siksi meilläkin pitäisi käydä enemmän keskustelua siitä, mitä valtion ja kuntien pitää omistaa ja mistä olisi viisasta luopua.

Meillä valtio ja enenevässä määrin kunnat harrastavat moninaista liiketoimintaa. Ne toimivat usein eri pelisäännöillä kuin yksityiset yritykset.

Moni julkinen yhtiö – varsinkin kuntayhtiö – vie elintilaa yksityisiltä yrityksiltä ja leikkaa niiden kasvumahdollisuuksia. Sen vuoksi palveluihin tarvittavaa julkista rahaa valuu investointeihin, jotka voisivat tulla hoidetuksi yksityisellä pääomalla.

 

Mikael Pentikäinen 
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

 

 

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.