Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Saimaasta maailmanperintökohde

Ehdotin viikonloppuna Rantasalmen Yrittäjien 50-vuotisjuhlassa Järvisydämessä, että Saimaan alueelle pitäisi hakea YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteen arvoa.

Perustelin ehdotusta puheessani seuraavasti:

”Olemme koolla seudulla, jolla on erityisen hieno ja vahva historia mutta myös ainutlaatuinen luontoperintö. Näillä Saimaan seuduilla on paljon asioita, joista on syytä olla erityisen ylpeä, joilla olisi paljon kerrottavaa koko maailmalle ja joista maailman pitäisi tietää enemmän.

Siksi olisi paikallaan, että Etelä-Savo ja sen naapurimaakunnat miettisivät, pitäisikö Suur-Saimaalle tai sen osalle hakea YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteen status. Näillä kohteilla on erityinen merkitys maailman kulttuuri- ja luontoperinnön säilymiselle. Maailmanperintöluettelossa on yli tuhat kohdetta, mutta vain runsaat 30 sellaista, jotka ovat sekä kulttuuri- että luontokohteita. Suomesta kohteita on seitsemän. Olisi hyvä, jos Suomi harkitsisi Saimaan nostamista aielistallaan, josta maailmanperintökomitea tekee valintansa.

Saimaan maailmanperintökohteelle olisi monia kulttuuri- ja luontoperinnöstä kumpuavia perusteluja: Astuvansalmen kalliomaalaukset ja kymmenet muut Saimaan maalaukset, Heinäveden reitti, Linnansaaren kansallispuisto, Lintulan ja Valamon luostarit, Olavinlinna, Pisamalahden Linnavuori, Punkaharju, monen rauhan rajat ja niiden merkit sekä uskontojen pyhät paikat, Saimaa – Suomen suurin ja Euroopan neljänneksi suurin järvi, Saimaannorppa ja neljä vain Saimaassa elävää lohikalalajia sekä monet muut seikat.

Kun katselin nykyisiä maailmanperintökohteita ja niiden kriteereitä, arvioin, että Saimaa sopisi joukkoon hyvin. Jos tämän statuksen saisi, se olisi matkailun ja yrittäjyyden kannalta lottovoitto. Jo keskustelu maailmanperintökohteen asemasta voi johtaa kansainvälisen mielenkiinnon kasvuun. Kannattaa siis ainakin harkita.”

 

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.