Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Sote-uudistuksessa eduskunnalla iso vastuu

Maanantaina 14.12. eduskunnan suuressa salissa käytiin lähetekeskustelu edellisellä viikolla hallituksen antamasta esityksestä sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseksi. Esitys sisältää useita lakeja ja yli 1600 sivua. Yksinkertainen esitys ei ole, mutta vaikutuksiltaan se on suurempi kuin syntymävuotenani voimaan tullut kansanterveyslaki. En kadehdi hallituksen kuin oppositionkaan päättäjiä.   

Muiden työtehtävien myötä kiireisen työpäivän iltana minun oli pakko katsoa tuo lähetekeskustelu Ylen areenasta.   

Puheenvuoroissa tuli selväksi, mitkä puolueet haluavat yksityisen sektorin tuotannon osuuden kehittymistä ja mitkä puolueet kannustivat tulevia hyvinvointialueita ottamaan mahdollisimman paljon tehtäviä itsensä tuotettavaksi.   

Mitä uutta kuulin?

Vaikka siellä puheenvuoroissa olikin joitakin valonpilkahduksia, olen lähes masentunut kuullusta. Aivan liian harvoja puheenvuoroja kuultiin siitä, miten tärkeä joukko on yli 18 000 alan yritystä ja niiden 80 000 työntekijää. Valtaosassa puheenvuoroissa ei tullut ainuttakaan ratkaisua siitä, miten yritykset voivat kehittää sosiaali- ja terveyspalveluja ja millaisia mahdollisuuksia heillä on mahdollisesti tulevassa toimintamallissa. Oleelliset havainnot puuttuivat. Kuultiin kyllä korulauseita nopeasta hoitoon pääsystä ja yhdenvertaisuudesta.   

Kysymys ei ole siitä, ettemmekö me, alan yrittäjät tai lukuisat sote-alan toimialajärjestöt olisi kertoneet näkökulmiamme. Päinvastoin – voin vakuuttaa, että tuskin koskaan on näin laajasti pyritty vaikuttamaan tämän lakiesityksen sisältöön. Yli 800 lausunnonantajasta valtaosa ymmärsi, että yksityisiä tarvitaan.  

Kysymys ei ole myöskään siitä, että sote-yritykset kaipaisivat jotain erityistä asemaa tai tukea. Päinvastoin. Mutta tasavertainen eri tuottajille tämä hallituksen esitys ei ole. Esitys suojelee julkista sektoria ja jopa ikään kuin asettaa epäilyksen varjon yksityisten palveluntuottajien tekemiselle.  

En kuitenkaan halua asettaa vastakkain yksityisen ja julkisen sektorin osaamista. Suomalaisten sote-palveluiden turvaaminen väistämättä tarvitsee osaavien ja innovatiivisten kaikenkokoisten tuottajien panosta. 

Eduskunta päättää 

Vaikka tässä maalailenkin sote-yrittäjien näkökulmasta haasteita, periksi ei kannata antaa.   

Olen varma, että kun totuus kirkastuu, sote-yrittäjien arvostus palautetaan. Julkinen sektori ei selviä palvelutarpeen kasvusta yksin.  

Sote-uudistus on siis nyt siirtynyt eduskunnan käsittelyyn, ja vastuu Arkadianmäellä on poikkeuksellisen suuri.  

Yrittäjäjärjestössä teemme kaikkemme, että lakiesitys paranisi eduskuntavaiheessa. Järjestämme muun muassa kansanedustajille suunnattuja tilaisuuksia vaalipiireissä yhdessä muiden järjestöjen kanssa ja perustelemme, miksi yritykset kannattaa ottaa uudistuksessa huomioon. Tilaisuuksien ajankohdat löydät täältä.   

Toivomme, että eduskunta lopulta ottaa huomioon erilaiset palveluntuotannon linjavaihtoehdot ja palvelutuotantoon käytettävissä olevat kaikki yksityisen ja julkisen puolen resurssit. 

Nostamme esiin kuusi keskeistä kohtaa, jotka kannattaa korjata, jotta palvelut säilyvät ja kehittyvät: 

  1. Sote-palveluiden järjestäminen ja tuottaminen pitää erottaa velvoittavasti. 
  2. Yhteinen kustannuslaskennan malli on lopultakin tehtävä vertailukelpoisuuden aikaansaamiseksi. 
  3. Palvelustrategioitten sisällössä on oltava vahva monituottajuus. 
  4. Palveluseteli pitää antaa kaikkiin kiireettömiin toimenpiteisiin. 
  5. Palveluntuottajat – yksityiset ja julkiset – tarvitsevat tasapuoliset mahdollisuudet toimia. 
  6. Julkinen sektori ei saa tehdä vähäriskistä liiketoimintaa.  

Eduskunnan salissa ehkä tyypillisin kuultu lausahdus oli: ihminen on tärkein. Aivan. Olemme kaikki samaa mieltä. Poliittisista intohimoista riippumatta juuri ihmisten tarpeisiin vastaamiseen on syytä kiinnittää huomiota.  

Anssi Kujala 
varatoimitusjohtaja  
Suomen Yrittäjät 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Anssi Kujala

Anssi Kujala työskentelee Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajana.