En ensamföretagarens vardag med sonderingar | Yrittajat.fi

Etsi

En ensamföretagarens vardag med sonderingar

Väckarklockan ringer 04:30. Ännu en morgon och tidigt på väg, på programmet ligger Nurmes och Joensuu som besök. Finnair har nästan lagt ner alla flyglinjer inom landet eller gjort flygtiderna så omöjliga att deras tjänster ej kan utnyttjas. Förutom buss så är det egen bilen som gäller. Före 6 på morgon glider man ut från Helsingfors och väg 5 norrut, framför ligger drygt 6 timmar bilkörning. 14:00 väntar en samling företagare i Nurmes och undertecknad skall berätta om vad som händer på marknaden i Sverige. Vägen ut från Helsingfors är nästan tom, men in mot staden så börjar kön ringla sig sakta, vilken tid har dessa vaknat för att vara i Helsingfors i tid? Och hur långt har dessa kört?

Morgonkaffet och dagens första bensträckare intas i Kuortti före 8 på morgonen, bilen har meddelat att föraren bör ta en paus nu. Dagens intelligenta bilar håller koll på föraren också, samt meddelar att koffein intaget är för lågt. När får vi dom självkörande bilarna så man kan sova ut under resan?

Klockan passerar 8 och telefonen börja ringa, GPS: en meddelar titt som tätt att selfie lådor finns utplacerade för att stärka statens finanser. Så går dagen vidare, telefon – pip-pip och så kan man parkera i Nurmes strax efter 12, äta en lunch i lugn och ro, möta sin uppdragsgivare för att gå igen dagens agenda. Östra Finland har under ett flertal år kunnat sälja sina varor till Ryssland. När EU införde sanktioner, så försvann marknaden nästan helt och hållet samt valutakursen fördubblande inköps priserna för ryssarna.

Idag så är det billigt att köpa material från Ryssland och bland annat trävirke, men den finska efterfrågan är låg, det byggs nästan inget!

Visst är det långt från Nurmes till marknaden i Sverige, men vad finns för alternativ just nu. Sveriges ekonomi går som tåget och landet behöver över 700000 nya bostäder på en 10-års period, och det finns planerade investeringar bara inom Barents området över 110 miljarder € de närmaste 20 åren. I kommande tidningen Företagaren så skriver Kauppalehtis korrespondent om detta.

Dagen går och slutar med incheckning på hotell i Joensuu, klockan passerar just 19 på kvällen. En stor stark och lite mat så smakar sömnen gott. Dagens facit blev drygt 14 timmar, varav 8 timmar i bil. Klockan ställ på 06:00 och kommande dag blir kanske längre, samma program med start kl. 08:00 och checkar sedan in hemma hos familjen strax före 22 på kvällen. Facit 16 timmar! En arbetsvecka är 37,5 timmar och på 2 dagar blev facit 30 timmar. 7,5 timmar kvar till att rapportera och ta tag i det som ej blev gjort under resan. Posten och mailen fungerar hela tiden och passagerar sättet har fått fungera som kontorsbord och genom mobilen så sköts det andra.

Sommaren närmar sig och man ser över kalendern, när hinner man vila, båten har ej kommit i sjön ännu, golfrundorna blivit få hittills fast vädret varit varmt för årstiden. Nyheterna meddelar att Microsoft säger upp personal, Talvivaara läggs troligen ner. Det är inga glada nyheter man hör, men! Ett litet positivt budskap kom i alla fall. De små och medelstora It-företagen behöver personal. Där finns många företag som startat som enmans, nu tagit steget upp och verkligen växer. Där hittar man flera av våra medlemmar och man kan bara lyfta på hatten att dessa vågar och finns. Inom IT branschen så finns ett stort och utarbetat närverk som verkligen sporrar varandra och det skulle behövas också inom andra näringsgrenar bland ensamföretagarna. Tänk Er att kunna ge en kollega ett arbete och kanske få ett av kollegan. Det är nätverk som bör utnyttjas och utvecklas. 

Sommaren kommer, den är kort och ta vara på den, vila upp, kom utvilad till hösten och välkommen till höstens aktiviteter inom FIF: en. Vi öppnar nu för steg 2,0.

Micael Blomster