En jubilar mot framgångar | Yrittajat.fi

Etsi

En jubilar mot framgångar

Nästa år så firar FiF 20 år som organisation.  Fast många lokalföreningar är äldre, så är centralorganisationen en pigg ungdom och nu har dom kommit till förhandlingsbordet med regeringen och andra viktiga partner, skatteutskotten bland annat.

Vår Jussi har i många år talat om de lokala avtalen och dess förträfflighet. Att komma överens lokalt i företagen om det mesta, sprider värme och lojalitet bland de anställda, för att inte tala om företagarens förtroende för sina anställda.  Ett företag där alla pratar med alla, de är dom stora vinnarna. Nu blir det istället tvångslagar,  vilket århundrade lever vi ? Tvångslag är aldrig bra, vad hände när spriten när landet hade förbudslagar ? Hembränning ! Blir det svartarbete istället ?

Den stackars stuveriarbetaren i Kalajoki, som i tv sade sin mening om samhällsavtalet, vad hände ? Ja, dagen efter kom det ett samtal från AKT och hans saga som lokal förbundsombudsman var slut. Vilken slags demokrati är det? Skulle han kunnat göra upp ett lokalavtal ? Eller skall det göras i Helsingfors, för Kalajoki. Undrar om det lokala stuveribolaget verkligen vill bli kvar i Kalajoki ? Eller köra varorna till närmaste hamn i Sverige, Haparanda/Luleå 270-350 km, i för sig så skulle det mer arbete till de lokala åkerierna i Kalajoki. Företagsam som jag var, på 90-talet då var det allmän stuveristrejk i Finland, allt blev kvar i landet. Hade då bra kontakter med transportföretag i Finland, lastade upp varor runt om i Finland, körde upp dessa till Norra Sverige, omlastning, sedan ut till köpare i hela Europa. Snabba leveranser, och alla var nöjda.

När jag kom till Finland 2002 och startade tillverkning, skulle anställa personal, ställde de frågan ”visst har vi Pekkas Dagar”?  Vad är detta? Att utöver sin normala semester dessutom få betalda arbetsfria dagar kändes konstigt. Jag hade tydligen valt fel yrke, företagare.

Efter viss hjälp, så klarnade vad ”Pekkas dagar” är och förhandlade bort dessa omgående. Det blev ett så kallat lokalt avtal. Varför skall företagaren tvingas till avtal, som inte gagnar varken företagaren eller den anställde? Vi lever inte på Hedenhös tiden, där bonden bestämde, idag så bestämmer alla tillsammans om målen för sin verksamhet, både som företagare och anställd.

På tal om lönen, varför så skall det vara så byråkratisk svårt att beräkna lön? Arbetsskapande för redovisnings byråer eller vad? Avgift hit och avgift dit, YEL/TEL. Tur att det finns kontanter kvar!

Satt framför Tv:n häromdan och lyssnade på debatten från riksdagens plenisal. I det läget som landet befinner sig i, så det enda som de folkvalda kunde göra, var skälla på varandra samt regeringen med dess uttalanden. Behöver inte landet en kraftfull och beslutsam regering ? Det är tid att kavla upp ärmarna och börja jobba. Tyvärr finns det inga genvägar för att föra landet upp än ett gemensamt krafttag oavsett politisk färg.

Ett nytt tänkande, och mer verkställande behövs Nu, inte imorgon, det kan vara för sent då.

FIF: ens målsättning om lokala avtal är en start i rätt riktning. Se på omvärlden, lokalt är framtiden, och det lokala sträcker sig över hela EU, även Grekland och för att inte tala om hur både Irland och Portugal har kommit upp, med hjälp av de  lokala avtalen.

Det finns fler år framför.
 

En riktig God Jul och Gott Nytt år

Micael Blomster

Micael Blomster