Etsi

Finland – Sverige 143-5

Ja det är ju trevliga siffror, om detta vore nåt sportresultat, men det säger antalet strejker det senaste året i landskampfeber som rått mellan länderna. Talet är den förre riksförlikningsmannen Salonius som rubriceras ut i pressen. Idag Poststrejk, imorgon mer strejk. Man ställer sig frågan vad har AKT med allt att göra ? När skall Sipilä komma till skott ? Vem är det som styr Oy Finland AB?

Har en känsla att det inte är riksdagen som beslutar, och dess tjänstemän som verkställer. Statskulden passerade igår 100.000.000.000 miljarder Euro, drygt 20.000 € per person boende i Finland.
 
Var för en tid på ett seminarium om Barents havs området, och där framgick det att investeringsviljan i området kring ishavet var mycket stort, Nordnorge över 75 miljarder och Sverige 35 miljarder Euro. Finland stoltserade med drygt 20 miljarder, och dessutom en hel del svaga punkter såsom gruvindustri, vindkraft och logistiska infrastruktur byggen, som kanske aldrig blir verklighet.

Norge bygger en helt ny ishavs hamn för LPG, och det enda finska företag som finns där är Havator från Torneå.

I Sverige så handlar det om att flytta städer, det är inte frågan om en stad, utan två, Kiruna och Gällivare. Jätteprojekt som inte tidigare verkställts i Norden. Dessutom så byggs nya järnvägar och vägar över hela landet. Man investerar Nu – tar hem vinsten senare´, och sysselsätter arbetskraften Nu.

Vad händer i Finland ? Här talar man om att importera idéer från olika  länder, och har lyckas med att importera det så kallade ” Diskutera” från Sverige. Skönt att det försvann och nu kan man verkligen jobba på. Det finns lite kvar av det i Sverige, men som en bekant sa till mig i förra vecka, ”Strejka gör vi sedan, nu jobbar vi på istället”

Oy Finland Ab behöver nåt nytt, var har den finska SISUN försvunnit ?
 
Under mina ungdomars dagar var de som bodde i Finland kända för sin envishet och jävlar anmana, men var har det tagit vägen Nu ? När Eero Mäntyranta och Lasse Viren tävlade, då ville alla vara med, men idag så vinner soffan allt. Att bara spela till sig en framtid hjälper nog inte landet, utan Nu måste den finska SISUN vakna, och soffan ut.

Det finns inga genvägar kvar, sedeltryckeriet får slut på papper om Vi inte kavlar upp ärmarna Nu !

Vi har nåt ett för Europa högt välstånd, 25-38 semesterdagar, special sjukhus i nästan varje stad, för att inte tala om utbildnings anläggningar som finns överallt. Behövs verkligen så grundlig utbildning åt alla, eller ?

Ett tips, lokala arbetsavtal och ta fram den finska SISUN igen, det klarade landet efter krigsslutet och betalade sin krigsskuld. Finland är det enda land som gjort detta, så varför inte starta om igen. Landet skall styras av de folkvalda och inte av SAK eller andra fackföreningar.

Micael Blomster