Etsi

Nya ord i Finland

Året 2016 infördes i det finska ordförrådet ett antal nya ord, och ett var ”KIKY”. Vad är detta?

Som företagsledare så är min personal det viktigaste som finns, tillsammans med ledningen gör de företaget, litet som stort. Att samarbeta på alla plan är ett av de viktigaste momenten i företagets framgång, vi ror alla åt samma håll, ett som en viss politiker försökte införa under 2016, konsensus. Vad hände?

Hagnäs organisationer ställde sig på tvären, varför mindre lön! Mer arbetstid! Mindre semester! Med mera. Och våra barnmorskor i väst blev en väckarklocka för landets ledning tydligen. Han om nån borde verkligen veta hur man driver ett framgångs rikt företag.

Dags att införa något ny gammalt, Strategisk välfärds ledning (SHJ). Vad är detta för något?

Att leda företaget och sin personal strategisk och målmedvetet framåt, se till att personalen verkligen trivs på jobbet. Detta är inte så svårt idag, utan släpp din dator och mail, gå in på kafferummet och samtala. Som vi alla vet så kan dessa samtal mycket väl vara lösning på just det problem som du undrar över. I en artikel såg jag ett uttryck, som verkligen stämmer.

”Då du tar hjälp av någon i Finland anses du ha problem som du inte klarar av. I andra länder är det ett tecken på att du vill utvecklas.”

Christoph Treier skrev detta i en artikel i tidningen FORUM för ekonomi och teknik, som för övrigt innehöll många goda råd för ett lyckat företagande.

Man undrar ibland, vad fick vi med ”KIKY”? Något lite, men vet någon exakt vad det hela gav AB Finland Oy? Jag tror att en välmående personal ger mer än ”KIKY”. På min arbetsplats där vi varje dag hanterar arbetskraft, ugn som gammal, så vet ingen vad detta gav! Ingen eller dålig information från fack eller berörda myndigheter har kommit.

Idag så börjar det komma nyheter från olika håll, Finland har kommit över det värsta, och nu syns en uppgång, liten med ändå uppåt. Är det ”KIKY” som gjort detta, eller? Det lämnar jag till Er att fundera på, men personligen så tror jag omvärlden gett signaler om bättre tider, som spiller över till oss också.

I veckan så föreslogs Trump att USA:s utrikesminister blir Exxons nuvarande VD, Rex Tillerson, helt utan någon som helst politisk erfarenhet, men drivit företag i över 50 olika länder och Putins vän. Dessutom en motståndare till dagens ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Är han en nyckel till Finland marknad mot öst?

Det händer mycket i världen just nu, och här i Norden så förbereder vi oss för julen, klappar handlas till alla. Enligt vissa profetior så kommer årets julhandel att öka igen, till våra handlares glädje. Vi får hoppas att vår köp glädje håller i sig även in på nästa år, då det verkligen behövs mer positiva nyheter.

Med dessa ord får jag önska Er alla en god jul och ett gott nytt år, hoppas barnen och vi alla får en vit jul.

Micael Blomster