Etsi

Tack för mig!

Åren går fort och när jag tänker tillbaka på tiden som varit så finns det många ögonblick man verkligen kommer ihåg. T.ex. då jag steg in på mitt första företagarmöte i december 2008, hälsades varmt välkommen och blev bjuden på middag. Det att skaran inte var stor betydde inte så mycket, utan stämningen gjorde att man blev kvar. Nätverket föddes.

Men resan inom FiF började egentligen på en golfbana i Portugal. Var inbjuden av en skolkamrat från studietiden på 70-talet och träffade då FiF:s nuvarande ordförande för första gången. Han fick in mig i FiF:s värld och där började resan i organisationen ordentligt. Tack Jyrki.

Nu skriver vi snart 2018 och undertecknad vandrar nu vidare mot nya mål. Åren inom FiF har varit lärorika och nya vänner kommit från hela Finland. Att landet är långt och företagarens villkor skiljer sig är självklart. Vid varje möte med en företagare, så blev man en erfarenhet rikare.

Efter ett antal år som lokalföreningsordförande, i regionorganisationens styrelse samt vice ordförande i denna och även invald som styrelserepresentant i FiF:s styrelse. Blev jag också invald i svenskspråkiga utskottet samt dess ordförande sedan 2015. Nu lämnar jag över stafettpinnen till nästa och utskottet blir i detta också moderniserat till ett nätverk.

Att verkligen fått vara en del av FiF har gett mig som sagt många vänner, i olika organisationer, för att inte tala om alla medlemmar som jag under åren träffat, lyssnat på och tagit med mig deras funderingar och spörsmål. Dessa har många gånger blivit en fråga för utskottet, för att inte tala om vad som förts vidare till ledningen.

Under åren har den svenskspråkiga servicen blivit bättre, en ny tidning Företagaren i Finland blivit till samt hela informationspaketet till medlemmarna byggdes om. Även Riksomfattande Svenska Träffen är resultat av ett teamarbete. Vi producerade också Företagsvideon som gjordes till YLE Fem och Min morgon-programmet tillsammans med Parad Tv-produktion med finansiellt stöd från Nylands förbund. Dessa finns kvar på hemsidorna och FIF:s youtube-kanal och är lika aktuella nu som då – gå gärna och titta på dem.

Nu skall jag verkligen ta tillfället i akt och tacka vår och allas Armi, med hennes stora engagemang och kunnande inom föreningslivet, så har den svenska delen tagit stormsteg framåt, medlemsantalet är positivt och ökar sakta men säkert.

Svenska utskottet går som sagt ur tiden, blir ett modernt nätverk, och nu kan alla som vill söka sig till denna. Att maskineriet rullar snabbt på FiF kan man inte klandra dessa för, men varför fick inte de svenskspråkiga ansökningsbeskrivningen på svenska? Gick det för snabbt eller vad? Av Finlands befolkning så talar minst 6 % svenska som modersmål och i vissa områden så är svenska helt dominerande och jag har fått en del samtal om just detta. Inte bra, rättning i ledet och speciellt inom tjänstemannakåren på centralförbundet. Dom har lovat att den svenskspråkiga servicen skall ej bli sämre. Detta som en påminnelse åt de nya förtroendevalda.

Nu var det verkligen dags att tacka ordentligt och lyckönska nästa utskott (nätverk) och fortsätta arbetet som vi lagt grunden för. Speciellt tack till utskottet 2014–2017, som verkligen jobbat som ett team, för framtidens FiF, ingen nämnd-ingen glömd, TACK.

Själv så jobbar jag vidare inom mina företag och hjälper företag att hitta export/importmarknader i Norden, för att inte tala om ”Sidenvägen”. Den moderna fraktlinjen på tåg från Norden till Kina. Första tåget från Finland avgick 10 november och inriktning är minst 1 tåg i veckan i bägge riktningar år 2018. En liten upplysning om hur stort tågfrakterna vuxit på bara fem år, 2014 så gick det 308 tåg mellan Kina och Europa, 2016 så kördes 1777 tåg och 2017 så passerar man 3300 tåg. Exempelvis Volvo med tre tåg i veckan, S90 bilar och varje tågset innehåller 225 bilar. Den nya S90 tillverkas i Kina nästan till 100 %.

Till slut vill jag verkligen önska alla läsare en riktig god jul och ett gott nytt år. Ta hand om er och era nära. Speciellt tack till Armi, och lycka till i framtiden.

Micael Blomster