Etsi

Tarvitsemme maahanmuuttajayrittäjiä

Tällä viikolla tehtiin historiaa. Suomen Yrittäjät ja työeläkeyhtiö Elo jakoivat historian ensimmäisen Vuoden maahanmuuttajayrittäjä -palkinnon. Sen voitti hoivayrittäjä Faisa Egge Kokkolasta. 

Suomessa on noin 10 000 maahanmuuttajayrittäjää. Heidän firmoissaan on noin 30 000 työntekijää, ja liikevaihto on noin 3,5 miljardia euroa.

Vaikuttavia lukuja. Näissä yrityksissä on valtavasti mahdollisuuksia sekä työllistämiseen että kasvuun. 

Kannattaa muistaa, että monen tunnetun suomalaisyrityksen on perustanut maahanmuuttaja. Esimerkiksi Fazerin perusti maahanmuuttajayrittäjän poika Karl Fazer vuonna 1891. Stora Enson perusti maahanmuuttajayrittäjä Hans Gutzeit vuonna 1872. Finlaysonin perustaja James Finlayson tuli Suomeen perustamaan firman vuonna 1820. Näitä esimerkkejä riittää. 

Maahanmuuttajayrittäjyydestä on syytä olla kiitollinen

On useita syitä olla kiitollinen maahanmuuttajayrittäjyydestä.

Ensiksi meidän täytyy välittää maahan muuttaneille yrittäjille selkeä viesti: Me tarvitsemme heitä! Tarvitsemme enemmän ja enemmän muualta muuttaneita yrittäjät Suomeen kehittämään tätä maata ja vahvistamaan Suomen taloudellista ja sosiaalista perustaa tulevaisuutta varten. 

Toiseksi meillä on valtavasti opittavaa muualta muuttaneilta yrittäjiltä – heidän taidoistaan ja erityisesti rohkeudestaan. Yrittäjyys ei ole koskaan helppoa. Mutta kun tulee toisenlaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista maahan, jossa kieli on hyvin vaikea ja sääntely monimutkaista, yrittäjyys on vielä vaikeampaa. 

Kolmanneksi haluan korostaa maahanmuuttajayrittäjien myönteistä roolia suomalaisessa yhteiskunnassa ja taloudessa. 

Neljänneksi toivon, että Vuoden maahanmuuttajayrittäjä -kilpailussa menestyneistä yrittäjistä tulee roolimalleja yrittäjyydestä monelle, sekä muualta muuttanelle että Suomessa syntyneelle.

Olisi hölmöä aliarvioida maahanmuuttajian roolia yrittäjyydessä. 

Yrittäjyys on vapauden seuraus

Joulukuun 6. päivä juhlimme Suomen 102. itsenäisyyspäivää. On tärkeä huomata, että yrittäjyys on vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi. Eikä vain kulmakivi: se on myös vapauden seuraus. 

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.