Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedätkö mitä neljän vuoden päästä tapahtuu?

Osallistuin tällä viikolla kahden päivän ajan 4YFN-tapahtumaan. 4 Years From Now on omien sanojensa mukaan nopeimmin kasvava startup-yrittäjyystapahtuma Euroopassa. Siihen osallistui alkuviikon aikana lähes 20 000 ihmistä Barcelonassa. Mukana oli noin 600 startup-yritystä.

4YFN on tapahtuma, jossa startit ovat (vielä) pääosassa; monessa startup-tapahtumassa starttien kanssa yhteistyötä halajavat isot ja suuret yritykset alkavat olla pääosassa näyttävine osastoineen. Näille isoille yrityksille näkyminen tapahtumissa on toki myös työnantajamielikuvan rakentamista, sillä jokainen haluaa riveihinsä innostuneita, yrittäjäasenteella työskenteleviä lahjakkuuksia. Yrittäjyys on se tapa ja asenne, jolla nyt ja etenkin neljän vuoden päästä yhä useammin työskennellään – oli sitten perinteisen määritelmän mukaan y-tunnuksellinen yrittäjä tai ei.

Jos työhösi tai bisnekseesi mitenkään liittyy se, miten ihmisten kuluttajakäyttäytyminen muuttuu, vierailu 4YFN:n kaltaisissa tapahtumissa kannattaa. Varsin monen työssä ja yrityksessä se on olennaista tietoa. Meille Yrittäjissä on tärkeä tietää, mihin startup-yrittäjyys on matkalla. Startup-yrittäjätkin ovat mitä suurimmassa määrin yrittäjiä. Yrittäjyyskin muuttuu, kun maailma muuttuu. Meidän on tärkeä tietää, miten järjestönä autamme parhaalla tavalla myös tulevien sukupolvien yrittäjiä.

4 Years From Now -tapahtuma, kuva tilasta.

Näihin tapahtumiin pääsee myös Suomessa, sillä keväisin järjestettävä Arctic15 (30.-31.5.2018) ja loppuvuoden Slush (4.-5.12.2018) ovat oivia paikkoja käydä avaamassa silmiään. Yrittäjien puheenjohtajapäivillä puhunut vuorineuvos Reijo Karhinen kertoi käyneensä avaamassa silmänsä Slushissa:

”Ymmärsin siellä tarpeen muuttua ensin itse, koska jollet sinä muutu, mikään ei muutu. Slush 2014 siis herätti minut muuttumaan ja avaamaan silmät; ja sitten alkoi tuulemaan.”

Seuraavaksi Karhinen laittaa tuulemaan muun muassa Valtion kehittämisyhtiö Vaken hallituksen puheenjohtajana.

 

Jos startup-kulttuuri kiinnostaa ja kylmiltään lähteminen esimerkiksi startup-tapahtumaan kuulostaa liian vaikealta, tule ensin mukaan Yrittäjien ja Arcticin yhdessä jäjestämään Fly SME -ohjelmaan. Tämä ilmainen webinaarien sarja alkaa maaliskuun lopulla ja päättyy yhteiseen osallistumiseen Arctic15-tapahtumaan.

Tarjoamme webinaarien sarjan sinulle täysin ilmaiseksi. Tämä koulutusohjelma auttaa myös kehittämään omaa yritystäsi, ja samalla tutustut muihin kehittämis- ja kasvuhenkisiin yrittäjiin.

Koulutusohjelma on englanniksi, koska se on startup-maailman kieli. Mitään täydellistä englantia ei kuitenkaan vaadita eli kannattaa rohkeasti tulla webinaareihin linjoille: voit vain kuunnella, ei ole pakko puhua. Lue lisää Fly SME -ohjelmasta täältä: https://www.yrittajat.fi/fly-sme

4 Years From Now -tapahtuma

4 x nosto @4YFN

Neljän vuoden päästä tämä maailma makaa erilaisessa asennossa kuin nyt. Vain muutos on varmaa. Nämä neljä asiaa jäivät minulla tärkeimmiksi nostoiksi 4YFN:sta.

 

1  Blockchain, blockchain, blockchain

Jos tietämyksesi lohkoketjuteknologioista rajoittuu bitcoiniin, on aika ottaa asiasta selvää. Erilaisista kokeiluista ollaan nyt siirtymässä käytännön toteutuksiiin, eikä loppua näy.

Kannattaa lukea Tivin juttu yhdeksästä Blockchain-menestystarinasta:

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/lohkoketju-mullistaa-toyotan-ja-maste...

Ylipäätään erilainen jakamien (sharing economy) ja peer-trust näkyivät starttien joukossa. Mieti, mitä sinun yrityksellesi tai vaikkapa jollekin suuryritykselle voi tarkoittaa se, että ihmiset alkavat enenevässä määrin jakamaan tuotteiden ja palveluiden kustannuksia keskenään. Kannattaa tutustua esimerkiksi starttiin nimeltään Together Price. www.togetherprice.com

 

2  AI ja ääni

Tekoälyä (artificial intelligence) ei voi jättää mainitsematta vuonna 2018. Mutta sen ohella on pakko mainita ääni. Hyvin pian näemme voice-centric -laitteiden yleistymisen. Amazon Echo ja Alexa sekä Googlen Home ovat esimerkkejä näistä laitteista.

Itse kysyn Google Homelta lähes kaiken (missä on lähin suutari jne.), se herättää minut aamuisin ja nukuttaa iltaisin. Reissuilla kaipaan sitä eli sen pienempi versio menee ostoslistalle seuraavaksi. Google Homea saa ostettua lähimpää Ruotsista. Itse en ainakaan vuodenvaihteessa löytänyt sitä Suomesta.

4 Years From Now -tapahtuma, Next Play.

3  Yrittäjä on kingi

Yhä useampi tekee tulevaisuudessa työtä yrittäjänä. Yrittäjyys on kova juttu! Next Playn nuoria yrittäjiä kuunnellessani se konkretisoitui: uuden sukupolven ammattilainen ei jää työpaikkaan, jossa ei koe kehittyvänsä, vaan ryhtyy yrittäjäksi. Kunnianhimoiset asiantuntijatyötä tekevät ovat jatkossa yrittäjiä tai tekevät työtään ainakin yrittäjämäisesti. Next Play on yhdysvaltalainen startti, joka on hetkessä saanut isojakin asiakkaita. Next Play tarjoaa jokaiselle työntekijälle yksilöllisen kehittymispolun mentoroinnin avulla. Kannattaa lukea lisää ja tutustua: http://www.nextplay.ai

 

4  Yrittäjä on yhä useammin queen

Naiset tulevat – vihdoin. Naisten terveysappejä eivät enää kehitä miehet, vaan naisten osuus startup-yrittäjinä tulee kasvamaan. Women4Tech oli 4YFN:ssa iso teema. Yhdessä paneelikeskustelussa esitettiin niinkin radikaali ehdotus kuin: ”Rahoittajien pitäisi aina sijoittaa puolet naisten perustamiin yrityksiin – näin naisten perustamia yrityksiä tulisi lisää.” 

Henkilökohtaisesti en usko pakkokiintiömäisiin ratkaisuihin, mutta siihen uskon, että naisten osuus startup-yrittäjissä ja yrittäjissä ylipäätään tulee kasvamaan. Uskon myös diversiteettiin.

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Taru Jussila

Taru Jussila on Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja ja Sypoint Oy:n toimitusjohtaja.