Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Toivoa tarvitaan pahimmankin keskellä

Koronakriisi alkaa näyttäytyä koko vakavuudessaan. Maailmalla on jo yli 100 000 kuollutta, ja talous ajaa seinään eri puolilla. Yrityksiä uhkaa kaatua, työttömyys kasvaa räjähdysmäisesti.

Vaikka tartuntatautia on saatu hillittyä, virusta ei ole voitettu. On mahdollista, että taistelu kestää kuukausia, jopa vuosia. Paljon on kiinni siitä, miten nopeasti keksitään tehokas rokote ja lääkitys.

Suomessakin on hyvä varautua myös takapakkiin, vaikka tautitilanne on ollut rajoitustoimien ansiosta pahimpia pelkoja parempi.

Talouden toipumistahdista ei voi olla varma. Jos rajoituksia päästään pian purkamaan ja tauti pysyy hallinnassa, tilanne voi korjautua nopeasti. Jos rajoituksia joudutaan jatkamaan ja tauti uhkaa levitä, voimme ajautua pitkään lamaan.

On selvää, että koronavirus muuttaa maailmaa. Into matkustella vähenee, tuotantoa tiivistetään ja tuodaan lähemmäksi loppukäyttäjää. Yhtä selvää on, että virus jättää jälkeensä ylivelkaantuneita talouksia ja yrityksiä. Tuleville sukupolville jää ankara lasku.

Suomessa on tehty paljon

Suomessa hallitus on tehnyt monia toimia yritysten auttamiseksi. Yrittäjät on ollut tiiviissä yhteistyössä miettimässä keinoja. Yhteistyö on ollut toimivaa.

Suoraa tukea on luvattu yrityksille noin 1,6 miljardia. Sitä jaetaan Business Finlandin, Ely-keskusten ja kuntien kautta. Vasta pieni osa tukea hakeneista on saanut tukea, ja yksinyrittäjät ovat vasta pääsemässä hakemaan. Tukipäätökset menevät pitkälle toukokuulle.

”Jakoputket” toimivat kovin hitaasti, vaikka yrittäjät ja viranomaiset tekevät töitä hiki hatussa.

Suoran tuen lisäksi on rakennettu yrittäjän työttömyysturva, jota yrittäjä voi saada lopettamatta yritystoimintaa, jos tulovirta on loppunut. Tämä on merkittävä avaus.

Myös lainarahaa on tarjolla. Moni yrittäjä ei näe kuitenkaan lainaa epävarman tilanteen keskellä – ymmärrettävästi – houkuttelevana. Myös lainarahan kustannukset hirvittävät monia.

Vireillä on lisäksi useita lakimuutoksia, jotka vähentävät konkursseja ja toivottavasti myöhemmin helpottavat yrittäjien uutta alkua.

Yrittäjäjärjestö on valjastanut yrittäjien avuksi oman organisaationsa lisäksi monia yritysten kanssa työtä tekeviä, kuten elinkeinoyhtiöitä ja uusyrityskeskuksia. Yhteistyö on lähtenyt hyvin liikkeelle eri puolilla maata, mistä lämmin kiitos.

Tukea tarvitaan vielä enemmän

Vaikka hallitus on tehnyt paljon yritysten ja yrittäjien hyväksi, yrittäjät odottavat enemmän. Ei ole yhdenkään yrittäjän vika, että osa taloutta on jouduttu pysäyttämään koronan vuoksi.

Jos kriisi jatkuu vielä kuukausia, luvatut tukirahat eivät riitä.

Yrittäjät on arvioinut, että kriisin jatkuessa suoraa tukea tarvitaan noin viisi miljardia euroa. Sitä olisi hyvä jakaa tavalla, joka tuo rahan nopeasti kaikille yrityksille sekä tukee työllisyyttä ja sitä, että yrittäjät eivät kassavaikeuksien vuoksi aja alas sosiaaliturvaansa.

Valtion olisi hyvä ottaa vastuulleen yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut – eläke-, työttömyysvakuutus- ja sosiaaliturvamaksut – määräajaksi. Toistaiseksi hallitus ei ole tähän lähtenyt. Jos kriisi pitkittyy, tätäkin keinoa tarvitaan. Se tukisi myös kasvua, kun kriisi joskus hellittää.

Uusi mahdollisuus kuuluu kaikille

Yrittäjän näkökulmasta kriisi on siirtymässä uuteen vaiheeseen.

Ensiksi oli alkujärkytys, jota seurasivat nopeat sopeutustoimet. Käynnistettiin lomautuksia ja leikattiin kuluja, jotta yrityksen kassa ei kuivu.

Sitten alkoi tukehakemusten teko. Hakemuksia on jätetty noin 30 000. Lisää on luvassa, kun yksinyrittäjät ja työttömyysturvaa hakevat pääsevät hakemaan.

Runsaat 5000 yrittäjää on jo saanut tukipäätöksen. Monelle se on tuonut toivoa siitä, että tästäkin selvitään. Jotkut ovat saaneet kielteisen päätöksen, mikä on aiheuttanut pettymyksen.

On paljon yrittäjiä, jotka tietävät selättävänsä tämänkin koettelemuksen. On myös yrittäjiä, jotka jo tietävät tai aavistavat, että kriisi selättää heidät.

Jokaiselle on tärkeä toivon näköala. Jokaista tarvitaan. Kriisin selättäjää tarvitaan rakentamaan tätä maata ja sen taloutta kriisin jälkeen. Mutta myös kriisin selättämiä tarvitaan. Siksi teemme hartiavoimin töitä sen puolesta, että jokaisella on uusi mahdollisuus.


Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.